Marmaris Milli Parkı, Yeniden Düzenleniyor
Dünya Doğayı Koruma Vakfı ve Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin, yeryüzünde korunması gereken 200 öncelikli ekolojik bölge arasında 25 önemli noktadan biri olarak gösterdiği Marmaris Milli Parkı, yeniden düzenleniyor.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı ve Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin, yeryüzünde korunması gereken 200 öncelikli ekolojik bölge arasında 25 önemli noktadan biri olarak gösterdiği Marmaris Milli Parkı, yeniden düzenleniyor. Haziran 2012'de son şeklini alacağı bildirilen 'Marmaris Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Plan Revizyonu' ihalesini alan firma yetkilileri, yerel yönetici, sivil toplum örgütleri ve turizmcilerin de görüşüne başvurdu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü adına çalışmaları yürüten Anadolu Çevre Ormancılık Haritacılık Firması Proje Koordinatörü Orman Mühendisi Atilla Küçükala, Marmaris Maritim Grand Azur Otel'de düzenlenen toplantıda amaçlarının koruma, kullanma dengesini kurmak olduğunu söyledi. "Dünyanın eşsiz güzellikteki bu köşesi, Türkiye'nin gözbebeği Marmaris Milli Parkı'nın korunabilmesi için herkesin ve herkesimin görüşlerine, bilgilerine ihtiyacımız var" diyen Atilla Küçükala, toplantıya katılan bölgedeki belediye başkanları, turizmciler, sivil toplum örgütleri, muhtarlar ve çevrecilerin görüşlerini rapor halinde kendilerine sunmasını istedi.
MANGAL VE MESİRE YERİ DEĞİL
Bir araya gelen çalışma grupları da Muğla Vali Yardımcısı Ali Kamil Başar'ın yöneticiliğini üstlendiği toplantının sonunda, hazırladıkları raporları firma yetkililerine iletirken, düşüncelerini de dile getirdi. Marmaris Belediye Başkan Vekili İsmet Kamil Öner, "Vatandaşların büyük kısmı, milli parkları, mangal yakılan mesire yerleri olarak algılıyor. Öncelikle halkımıza 'milli park' kavramı öğretilmeli. Neye sahip olduğumuzu bilirsek, ona göre koruruz" dedi.
CENNETE KIYMAYIN
Sunulan raporlarda da, Marmaris Milli Parkı sınırları içerisinde verilen maden ve taş ocakları ruhsatlarının iptal edilmesi, körfez kirliliğine yol açtığı belirtilen liman ve marina genişlemelerinin önüne geçilmesi, bölgenin tamamının 2B alanı kapsamından çıkarılması, ekoturizm alanlarının belirlenmesi isteklerinin öne çıktığı gözlendi. Aksi takdirde dünyanın güzelliğine gıpta ettiği Marmaris doğasının geleceğinin kararabileceği vurgulandı.
678 CANLI, 514 BİTKİ TÜRÜ BARINDIRIYOR
30 Ocak 1996'da ilan edilen Marmaris Milli Parkı, Reşadiye Yarımadası'nda Kumlubük'ten Ekincik'e kadar uzanan 33 bin 608 hektarlık alanı kapsıyor. Parkın 29 bin 930 hektarı kara, 3 bin 678 hektarı ise deniz alanının içinde bulunuyor. Karadaki bölümünün yüzde 94'ü ormanla kaplı Marmaris Milli Parkı'nda 213'ü böcek, 35'i balık, 21'i memeli, 290'ı sürüngen, 112'si kuş, 7'si de hem denizde hem karada yaşayanlar olmak üzere toplam 678 canlı türü bulunuyor. Bunlardan 4'ü nesli tükenmekte olduğu için tüm dünyada koruma altına alınan vaşak, karakulak, çizgili sırtlan ve ayı. Marmaris Milli Parkı'nda belirlenen 514 bitki türünden de 54'ü endemik, 9'u yöresel endemik, 74'ü nadir, 5'i ise nesli tehlike altında olanlar kategorisinde bulunuyor.
DEB(İÖ/CK) - Muğla / Marmaris