Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Marmara Depremi'nin 17. Yılı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya'da, 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler için 17 yıl önce felaketin meydana geldiği saat olan 03.02'de anma etkinliği yapıldı.

Sakarya'da, 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler için 17 yıl önce felaketin meydana geldiği saat olan 03.02'de anma etkinliği yapıldı.

Sakarya İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneğince (SİMDER) Kent Meydanı'nda düzenlenen törende konuşan Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, 17 sene önceki deprem nedeniyle şehirlerin yerle bir olduğunu, insanların öldüğünü, büyük acı ve sıkıntılar yaşandığını hatırlattı.

Deprem öncesi yapılan bazı binaların fotoğraflarını katılımcılara slayt sunumuyla gösteren Dişli, şöyle konuştu:

"Vaziyet kötü. Sanki beton kül gibi olmuş. Sebep ne? Sebep, binalarda mukavemet yok. Binalar ölü gibi, dokununca küt diye aşağı gidiyor. Bunlarla ilgili ne yapmamız lazım? Şimdi şapkayı önümüze koyup düşünme zamanı. Aynı acıları, sıkıntıları, ölümleri, milli kayıpları yaşamamamız için hepimiz bununla ilgili gayret edip çalışmamız lazım."

SİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Nafi Özdin de Marmara Depremi'nin üzerinden 17 yıl geçtiğini ancak acıların hala taptaze olduğunu söyledi.

Depremselliği yüksek bir bölgede yaşadıklarını belirten Özdin, "Dolayısıyla depremin tekrar etmesi kuvvetle muhtemel. Depremin olmaması için yapacak bir şeyimiz yok ancak depreme karşı alabileceğimiz önlemler olabilir." dedi.

Özdin, "Deprem öldürmez, binalar öldürür." gerçeğini esas alarak yapılaşmaya gidilmesinin, büyük acılar yaşanmasını önleyeceğini anlattı.

Depreme karşı alınması gereken önlemlere değinen Özdin, şunları kaydetti:

"Cenab-ı Hak, kendi hatalarımızdan dolayı zarar görmekten ve başkalarına zarar vermekten bizleri muhafaza eylesin. Bu yıl ikincisini tertip ettiğimiz Deprem Şehitlerini Anma Programı için 3 bin 891 deprem şehidimizin ruhuna ithafen 3 bin 891 Yasin-i Şerif okumaya karar verdik. Ayrıca, Türkiye'nin 81 ilinde bulunan imam hatip mezunları dernekleri ile bunu paylaştık. Camiamız ve ülkemizin her köşesinde deprem şehitleri için Yasin ve hatimler okundu. Allah kabul etsin."

Daha sonra, imamlar tarafından Kur'an-ı Kerim ve deprem kasidesi okundu. İlahilerin de seslendirildiği programda, İl Müftüsü İlyas Serenli tarafından depremde hayatını kaybedenler için dua ettirildi.

Simülasyon tırında depremi yaşadılar

İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ekiplerince alanda konuşlandırılan Deprem Simülasyon Tırı'nı gezen vatandaşlar, adeta depremi yaşadı.

AFAD ekipleri, vatandaşlara deprem anında nasıl hareket etmeleri konusunda uygulamalı eğitim verdi.

Anma etkinliğine katılan Vali Hüseyin Avni Coş, AFAD görevlilerince afetlerin ardından kullanılan araç ve gereçlerin sergilendiği alanı gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Etkinliğin sonunda vatandaşlara Türk Kızılayı Sakarya Şubesince yemek ikram edildi.

Kaynak: AA / Güncel
title