Markalar Toplumsal Sorunlarda Çözümün Bir Parçası Olmalı
Sustainable Brands-Sürdürülebilir Markalar konferanslar serisinin İstanbul ayağı, 28-29 Mayıs tarihlerinde Swissotel The Bosphorus'ta gerçekleşti.
Bu yıl 80'in üzerinde konuşmacı, 40'ı aşan oturum ve 3 workshop'un yer aldığı konferansın son gününde de markaların değişimi nasıl yönetecekleri konuşuldu. Konferansın son gününde markaların fark yaratmaktan toplumun sorunlarına çözüm olabilecek hikayelerinin olması gerektiği paylaşıldı.
Bu sene Yeniden Düşün, Yeniden Tasarla, Yeniden Yarat - Reimagine, Redesign, Regenerate teması ile marka, pazarlama, iletişim, inovasyon ve sürdürülebilirlik profesyonellerini buluşturan güçlü marka platformu Sustainable Brands Istanbul 2014, 28-29 Mayıs'ta Swissotel The Bosphorus'ta gerçekleşti. Konferansın son gününde pek çok konuşmacı değişimin markalar tarafından nasıl yönetileceği konusunu çeşitli açılardan farklı oturumlarda tartıştı.
Bu yıl 80'in üzerinde konuşmacı, 40 aşan oturum ve 3 workshop'ın yer aldığı Sustainable Brands Istanbul 2014'ün ikinci günündeki en ilginç konuşmalardan biri Goodvertising Ajansı'nın Direktörü ve yazar Thomas Kolster'in 'Goodvertising' başlıklı konuşmasıydı. Reklamın 'iyisi kötüsü olmaz' söylemini kabul etmeyen Kolster iyi reklam için 'goodvertising' kavramını önerdi. Markanın müşterisi ile anlamlı ve 'iyi' iletişim kurmasının önemine değinen Kolster, markaların artık eskiden olduğu gibi sadece istek yaratarak değil, toplumun sorunlarına çözüm olabilecek hikayeler yaratmalarının önemini vurguladı. "Artık yara bandı çözümlerden vazgeçerek süreçlerin içine entegre edilebilecek hikayeler oluşturmalıyız. İnsanların %80'i markaların sürdürülebilirliğe önem verdiklerini ve markanın çözümün bir parçası olmasına inanıyor. Bizler tüketicilere, onların önemsedikleri konularda hikayeler anlatmalıyız. İnsanların dert edindiği, önemli konuları eklemeliyiz. Onun için reklamcılığa Goodvertisng diyorum. Fark yaratmak değil Dünya için önemli işler yapan markalar olmak gerekli." Townsed konuşmasının sonunda tüm katılımcılara şu mesajı verdi: "Biz problemin parçasıydık. Şimdi çözümün parçası olmak istiyoruz."
Konferansın ikinci ve son günündeki konuşmacılardan biri olan Forum for the Future CEO'su Sally Uren, markaların sürdürülebilirlik hedefinde ellerindeki gücü kullanmaları için 3 ipucu verdi: Tüketiciyi sürdürülebilirlik konusunda bilinçlendirmek için liderlik, Ar-ge ve değişim yaratmak.
Little Green Men iletişim ajansının kurucusu Valdis Wish günümüzün eğlencesi video oyunlarının hayatımızda kapladığı yerden yola çıkarak, markalar için nasıl bir iletişim aracı olabileceklerine değindi. Markaların oyunları, müşteri ve diğer paydaşları ile kurdukları bağda ve farkındalık yaratmada kullanabilecekleri yollara değinen Wish, oyunlardan neler öğrenebileceğimizi anlattı.
Günlük hayatın bir çok alanında kullanılan ürünlerin temelini oluşturan kimya sektöründe faaliyet gösteren Avery Dennison'ın CEO'su Dean Scraborough da Sustainable Brands İstanbul 2014'te sürdürülebilirlik konusunda odağa paydaş olarak 'insanı' koymanın ve bu alanda liderliğin öneminden söz etti.
Konferansın oturumlarının da ilgi çeken oturumlarından biri de Berk imamoğlu'nun kurucusu olduğu ve yazarların kendi kitaplarını seslendirerek online olarak sunduğu 'Seslenen Kitap' girişiminin kurucusu Berk İmamoğlu ve seslenen kitaplara ses veren Tuba Ünsal ve gazeteci yazar Can Dündar'ın katıldığı oturumdu.
Türkiye'de bir ilk: Sürdürülebilir Perakende Konferansı
Sustainable Brands Istanbul 2014 çatısı altında bu yıl bir ilk de gerçekleşti. Sürdürülebilir Perakende Konferansı. Türkiye Perakende Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek'in yanı sıra Teknosa Genel Müdürü Mehmet Necil Oyman, Fiba Grup, Gayrimenkul Yatırımları CEO'susu Yurdaer Kahraman, e-bay Türkiye Ülke Müdürü Gülfem Toygar, Unilever Satış ve Müşteri geliştirme Başkan Yardmcısı Cem Tarık Yüksel, BASF Plastikler Satış Müdürü Sevgül Keskin gibi isimler markaların ürünlerini son tüketiciye ulaştıran kişiler olarak sürdürülebilirlik politikalarını anlattılar.
Sustainable Brands Istanbul'14 te 3 workshop yapıldı.
Sustaninable Brands İstanbul 2014'te 3'te workshop yer alıyor: Forum For the Future CEO'su Sally Uren'in moderatörlüğünde Time Travelling Brands, Stratejik Sürdürülebilirlik ve Tasarım Danışmanı Pınar Öncel'in moderatörlüğünde Re-imagine & Co-Design ve Sürdürülebilir İletişim Ajansı Futerra'nın kurucusu Solitaire Townsend'in moderatörlüğünde Futtera Big Brand Debate workshop'ları gerçekleştirildi.
Sustainable Brands Istanbul 2014'ün Platin Sponsorları arasında BASF TÜRKİYE ve UNILEVER TÜRKİYE bulunuyor. Konferansın Gümüş Sponsorları Prefabrik Yapı ve Schneider Electric, İletişim Sponsoru Vodafone, Bronz Sponsorları ise 3M, Avon, Roche, ve TAV Havalimanları. Brandage, Cnbc-e, Global Sustain, Hürriyet, National Geographic, Radikal ve Radyo Voyage gibi güçlü medya kuruluşları da konferansı destekleyen kurumlar arasında yer alıyor.
Karbon Avcıları Sürdürülebilir Markalar Konferansının Karbon Ayak izini sildi!
Sürdürülebilirlik Akademisi tüm etkinliklerini karbon nötr olarak gerçekleşti. Sustainable Brands Istanbul 2014'da konferansın karbon ayak izi üniversiteli gönüllülerden oluşan "Karbon Avcıları" ekibi tarafından hesaplandı ve Ege Orman Vakfı iş birliği ile silindi.
Sustainable Brands - Sürdürülebilir Markalar konferanslar serisinin İstanbul ayağı, 28-29 Mayıs tarihlerinde Swissotel The Bosphorus'ta başladı. Bu yıl 80'in üzerinde konuşmacı, 40'ı aşan oturum ve 3 workshop'un yer aldığı konferansın ilk gününde markaların değişimi nasıl yönetecekleri konuşuldu. Yeniden Düşün, Yeniden Tasarla, Yeniden Yarat - Reimagine, Redesign, Regenerate olarak belirlenen temanın sürdürülebilir gelecek için sihirli kavramlar olduğu vurgulandı. Katılımcılar Karadenizli kadınların oluşturduğu korodan Marmaray kazılarında gün yüzüne çıkan eserlere kadar pek çok sürprizle karşılaştılar.
Bu sene Yeniden Düşün, Yeniden Tasarla, Yeniden Yarat - Reimagine, Redesign, Regenerate teması ile marka, pazarlama, iletişim, inovasyon ve sürdürülebilirlik profesyonellerini buluşturan güçlü marka platformu Sustainable Brands Istanbul 2014, 28-29 Mayıs'ta Swissotel The Bosphorus'ta başladı. Dünyanın çekim merkezleri olan San Diego, Londra, Rio de Janeiro, Buenos Aires ve İstanbul'da düzenlenen konferansın İstanbul ayağı ikinci yılında global markalar ile güçlü Türk markalarını bir araya getirdi. Bu sene 80'in üzerinde konuşmacı, 40'ı aşan oturum ve 3 workshop'un yer aldığı Sustainable Brands İstanbul 2014'ün ilk gününde çok değişik konular ve sürprizler katılımcılara farklı ufuklar açtı.
Konferansın açılışını her geçen gün büyüyen ve üyeleri arasında sektörlerinin lider ve iddialı sürdürülebilirlik politikalarına sahip 40'tan fazla markanın bulunduğu, San Diego merkezli Sustainable Brands Platformu'nun kurucusu Koann Vikoren Skrzyniarz ve bu platformun Türkiye ayağı olan Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Semra Sevinç yaptı. Koann Vikoren Skrzyniarz "Geleceğin markalarının gelecekte nasıl başarılı olacaklarını tartışıyoruz. Artık markalar geleceğin kahramanları olacak. Bugünden itibaren keşke dememek için ne yapacağımızı çok iyi belirlememiz gerekli" dedi. San Diego'dan başlayıp Rio, Buenos Aires, Londra, Kulala Lumpur ve İstanbul'a yayılan Sürdürülebilir Markalar Platformu'nun serüvenini paylaşan konuşmacılar, bu platformda yapılan paylaşımların markaların sürdürülebilirlikleri için taşıdığı önemi anlattı.
Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Semra Sevinç, tüketiciler ve sorgulayan STK'lar, hızlı teknoloji ve hızlı gelişen sosyal medya sayesinde markaların bir araya gelerek geleceği şekillendireceklerini söyledi. "Risklerin avantajlara çevrilmesi 'Yeniden Düşün, Yeniden Tasarla, Yeniden Yarat' olarak bizim de temamızı oluşturan bu 3 sihirli kavramda buluşuyor. Böylece markalar yol haritalarını belirleyecekler."
Marc Mathieu: "Dünyayı olumluya çevirmemiz için çocukların gözüyle bakmalıyız"
Konferansın platin sponsorlarından Unilever'in Global Kıdemli Pazarlama Başkan Yardımcısı Marc Mathieu da konferans için İstanbul'a gelen önemli isimler arasındaydı.
Unilever Global, Kıdemli Pazarlama Başkan Yardımcısı Marc Mathieu, daha iyi bir dünya için 4 yıl önce yarattıkları vizyonu anlattı. Mathieu "Bu dönemde işimizi ikiye katlayacağız ve çevreye olan etkimizi pozitife çevireceğiz dedik. İş yapma şeklimizi değiştirdik. Unilever'de sürdürülebilirlik sorumluluğunu tüm çalışanlar taşıyor. Şu anda Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı'nda 3. Yılımızı tamamladık. Türkiye'de Domestos, 'Eğlen-Öğren-Hijyen Projesi ile 276 bin çocuğa ve dolaylı olarak 1 milyonun üzerinde kişiye ulaştı. Burada Knorr'un Sürdürülebillir Tarım Projesi de bir başka örnek. Bizim dünyayı olumluya çevirmemiz için geleceğe çocukların gözüyle bakmamız gerekli" dedi.
Unilever'in çay markası Lipton'un Karadeniz'de başlattığı çay projesini de Unilever Türkiye'nin Gıda Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin konuklarla paylaştı. Seçkin dünyada kişi başına en fazla çay içilen ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, "Çay, Doğu Karadeniz'de 1 milyon kişinin gelir kaynağı. Cumhuriyet yıllarında ekilmeye başlanan çaylıklar artık yaşlandı. Çayın ekonomik ömrü 100 yıl ve bir şeyler yapmazsak 25 yıl sonra bugünkü çayı içmemiz mümkün değil. Biz de bu projeyle 18.000 çiftçiye eğitim veriyoruz" dedi. Seçkin'in konuşmasının sonunda proje kapsamında kadınların güçlendirilmesi için kurulan Çaya Ses Ver korosunun sahne alması, seyircilerden büyük ilgi gördü.
İstanbul'un 8 bin yıllık tarihi koruma altında
Günümüz tüketicisi ve marka ilişkisi üzerine çalışan ve 'Meaninful Brands' endeksinin yaratıcısı Havas Media'nın kurucusu Denise Turner, ilk günün önemli konuşmacılarındandı. Markanın müşterisi ile sürdürülebilir bir ilişki kurması için yapması gerekenlerin ipuçlarını ve yeni tüketicinin markadan beklentilerini anlattı.
Yine Konferansın platin sponsorlarından BASF, ilginç bir oturum ve stant ile konferansa katıldı. Su altından çıkarılan arkeolojik eserlerin, çeşitli kimyasallar kullanarak prezervasyonu üzerine çalışan ekibin yaptığı sunumda, son zamanlarda ülkemizin gündeminde yer alan Marmaray kazılarında gün yüzüne çıkan eserlerin korunması çalışmalarını anlatıldı. BASF'nin bir müze gibi tasarlanan standı da katılımcılar tarafından ilgiyle gezildi. Kültürel Mirasımızın Sürdürülebilirliği konulu oturuma BASF Yapıştırıcı ve Reçineler Teknik Pazar Geliştirme Başkanı Dr. Ralph Lunkwitz, Mainz Roma Germen Merkez Müzesi Antik Çağ Gemileri Müzesi Konservasyon Direktörü Markus Wittköpper ve İstanbul Üniversitsi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma Bölümü ile Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Anabilim Dalı Başkanı Doç Dr. Ufuk Kocabaş katıldı. Oturumda İstanbul'un 8 bin yıllık tarihinin BASF'nin yardımlarıyla koruma altına alındığı katılımcılar tarafından anlatıldı.
Ülkemizde araştırma denince akla gelen ilk isimler olan TNS Global Genel Müdürü Murat Demiral, GfK Genel Müdürü Fulya Durmuş, Conento Genel Müdürü Melis Tufur ve markalarla yaptığı ortak sürdürülebilirlik araştırmaları ile önemli bir bilgi kaynağı oluşturan Sürdürülebilirlik Akademisi YK Üyesi Semra Sevinç; markalar için çok önemli veriler olan tüketici davranışlarını paylaştı ve markaların sürdürülebilirlik mesajlarını bu verilere göre vermelerinin ipuçlarını sundular. Sürdürülerbilirlik Akademisi'nin Schneider Electrics ile işbirliğinde gerçekleştirdiği Yeşil Tüketim Araştırması' nın sonuçları da bu oturumda paylaşıldı.
Sabah bölümünün son konuşmacı olan Vodafone VP'si Hasan Süel ise Sürdürülebilirlik için Dijital Dönüşüm adlı sunumuyla ilgi çekti.
Bir yan etkinlik olarak Sürdürülebilir Perakende Konferansı'nın da gerçekleştirileceği Sustainable Brands Istanbul 2014'te Perakendede Sürdürülebilirlik Stratejisi, Değişen Alışverişçi Davranışları, AVM Yatırımları ve Sürdürülebilirlik gibi perakende dünyasını ilgilendiren pek çok konu iş dünyasından yöneticiler tarafından masaya yatırılıyor.
Sustainable Brands Istanbul'14 te 3 workshop yapılıyor
Sustaninable Brands İstanbul 2014'te 3'te workshop yer alıyor: Forum For the Future CEO'su Sally Uren'in moderatörlüğünde Time Travelling Brands, Stratejik Sürdürülebilirlik ve Tasarım Danışmanı Pınar Öncel'in moderatörlüğünde Re-imagine & Co-Design ve Sürdürülebilir İletişim Ajansı Futerra'nın kurucusu Solitaire Townsend'in moderatörlüğünde Futtera Big Brand Debate workshop'ları gerçekleştirilecek.
Sustainable Brands Istanbul 2014'ün Platin Sponsorları arasında BASF TÜRKİYE ve UNILEVER TÜRKİYE bulunuyor. Konferansın Gümüş Sponsorları Prefabrik Yapı ve Schneider Electric, İletişim Sponsoru Vodafone, Bronz Sponsorları ise 3M, Avon, Roche, ve TAV Havalimanları. Brandage, Cnbc-e, Global Sustain, Hürriyet, National Geographic, Radikal ve Radyo Voyage gibi güçlü medya kuruluşları da konferansı destekleyen kurumlar arasında yer alıyor.
Karbon Avcıları Sürdürülebilir Markalar Konferansının Karbon Ayak izini siliyor!
Sürdürülebilirlik Akademisi tüm etkinliklerini karbon nötr olarak gerçekleştiriyor. Sustainable Brands Istanbul 2014'da konferansın karbon ayak izi üniversiteli gönüllülerden oluşan "Karbon Avcıları" ekibi tarafından hesaplanıyor ve Ege Orman Vakfı işbilirği ile siliniyor.