Markalanan Bin Adet Kırmızı Benekli Alabalık Doğaya Bırakıldı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürlüğü ve KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi tarafından markalanan bin adet kırmızı benekli alabalıkların salımı gerçekleştirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürlüğü ve KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi tarafından markalanan bin adet kırmızı benekli alabalıkların salımı gerçekleştirildi.
Doğal Alabalık Üretimi Yetiştirilmesi ve Ormaniçi Suların Balıklandırılması projesi kapsamında KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Nadir Başçınar ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürü Resul Doğan ve Şube Müdürlüğü teknik elemanlarınca ortaklaşa yürütülen izleme ve kontrol çalışmalarının ikinci adımının gerçekleştirileceği Uzungöl Arpagözü Deresi'nde arazi çalışması yapılarak alabalık dağılımı ve popülasyonu hakkında veriler toplandı.
Elde edilen olumlu veri tespitlerin ardından projenin ikinci adımı için markalanan ağırlığı 30 gram olan bin adet kırmızı benekli alabalıklar Uzungöl Arpagözü Deresi'nde salımı gerçekleştirildi. Salım çalışmasına Uzungöl'de ikamet eden, turizm ve alabalık işletmeleri sahibi İşadamı Hüseyin İnan da katılım sağladı.
Doğaya salınan alabalıkların doğal ortamlardaki davranış, akarsu boyunca yapacakları göç mesafeleri, büyüme, yumurta üretip üretmeyecekleri, üretecekseler miktarı ve büyüklüğü, doğal renklenmeye geçip geçmedikleri, adaptasyon konularında bilimsel veri toplamak ve sonuçları geleceğe yönelik yeni projeksiyonlar amaçlanıyor. İzleme ve Kontrol Projesinin ilk adım olarak geçen yıl başlatılan Uzungöl ve Maçka Yaylalarındaki markalama çalışmaları ise devam ediyor.
Kırmızı benekli alabalık İzleme Kontrol Proje hakkında değerlendirme yapan Doğa Koruma Milli Parklar Trabzon Şube Müdürü Resul Doğan, Türkiye'de ilk defa orman içi sularda gerçekleştirilen bu projenin ikinci adımını Uzungöl Arpagözü deresinde gerçekleştirdiklerini belirterek, "Projenin ilk adımı geçen yıl sonbaharda daha küçük alabalık bireyleri sarı renk boya ile markalanmış, ikinci aşamasında ise daha büyük boyda alabalık bireyi kullanılarak kırmızı boya ile markalama gerçekleştirilmiştir. Projenin ilk gününden bugününe kadar zor arazi ve iklim şartlarına rağmen aylık izleme ve kontrol çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır. Çalışmalarımız önümüzdeki yıllarda üçüncü dördüncü adımlarda izleyecek olup, projeden elde edilecek sonuçlar Türkiye genelinde 18 ile ait 47 su kaynağında yapmış olduğumuz balıklandırma çalışmalarımıza yön verecektir" dedi.
"Markalı alabalıklar 260 gün sonra doğaya salınan alanda mevcuttur" diyen Doğan, "Bu durumda sert geçen kış aylarını atlattıkları gözlenmiştir. Doğa salınan markalı balıklar akarsu boyunca kısa mesafeli göç etmişlerdir. Göç eden balıklar doğal balıklar ile aynı ortamı paylaşmıştır ve birlikte yaşamaya devam etmektedir. Doğal ve markalı balıkların kondisyon faktörleri ve değişim sınırları benzerlik göstermiştir. Dolayısıyla balıklar ortama uyum sağlama yönünden başarı sağlamışlardır. Markalı balıklardaki renklenme, doğal bireylere benzemektedir. Bu durum markalı balıkların doğal ortamdaki yaşama adapte olabildikleri konusunda önemli bir bilgi vermiştir. Benzer büyüklüğe sahip alabalıklar sayısal olarak karşılaştırıldığında, markalı alabalıklar doğal balıkların 4 katından fazladır. Dolayısıyla yapılan balıklandırma oransal artışa katkıda bulunmuştur" şeklinde konuştu. - TRABZON