Haberler

Marianne'ye Uluslararası Sularda Müdahale Eden İsrail: "Ziyaret Ettik, Aradık"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail'in Gazze ablukasını yarmak için Gazze Şeridi'ne giden ve aralarında Tunus eski Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki'nin de bulunduğu 20 aktivisti taşıyan Marianne gemisini, uluslararası sularda İsrail donanması operasyonla durduruldu.

İsrail'in Gazze ablukasını yarmak için Gazze Şeridi'ne giden ve aralarında Tunus eski Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki'nin de bulunduğu 20 aktivisti taşıyan Marianne gemisini, uluslararası sularda İsrail donanması operasyonla durduruldu. AKTİVİSTLER ULUSLARARASI SULARDA MÜDAHALE EDİLDİ

Aktivistler İsrail'deki Aşdod Limanı'na götürüldü. Gemilerin seyrine dair bilgi paylaşımında bulunan 'Ship to Gaza, httpsshiptogaza.se' internet sitesi gemide medikal malzemeler ve güneş panellerinin bulunduğunu, gemiye 'uluslararası sularda' müdahalede bulunulduğunu paylaştı.

İsveç'in Göteborg şehrinden 11 Mayıs'ta ayrılan Marianne gemisi, aralarında Tunus'un eski Cumhurbaşkanı Marzuki ve Avrupalı parlamenterlerin de bulunduğu belirtilen 20 aktivisti taşıyordu.

İSRAİL ORDUSU: İKAZLARA RAĞMEN ROTASINI DEĞİŞTİRMEDİ; GEMİYİ ZİYARET EDİP, ARAMA YAPTIK İsrail ordusunca yapılan yazılı açıklamada, "Yorucu diplomatik çabaların ardından İsrail hükümeti, donanmayı, Gazze deniz ablukasını delme girişiminde bulunan bir tekneye yönlendirdi. Uluslararası hukuka uygun olarak, İsrail ordusu tekneye bir kaç kez yönünü değiştirmesi tavsiyesinde bulundu. Bunun reddedilmesinin ardından, Gazze Şeridi'ne uygulanan deniz ablukasının delinmesini önlemek için askerler uluslararası sularda tekneyi ziyaret etti ve arama yaptı. Müdahaleyi gerçekleştiren ekip, güç kullanmaya gerek olamadığını, müdahalenin başarılı olduğunu bildirdi" denildi.

GEMİ KAPTANI DHA'YA KONUŞMUŞTU....

KAPTAN JOEL OPPERDOES MARMARA'NIN BAŞINA GELEN BİZİM BAŞIMIZA GELMEZ UMARIM

NORVEÇ'ten Gazze'ye yola çıkan Marianne adlı yardım gemisi, Malmö'den sonra Kopenhag'a uğramıştı. Geminin sembolik olarak tıbbi malzeme ile elektrik üretiminde kullanılan güneş enerjisi panelleri taşıdığını belirten Kaptan Joel Opperdoes DHA'ya yaptığı açıklamada, "Umarım Türklere ait Marmara gemisinin başına gelen bizim başımıza gelmez. Ama ne olursa olsun, yasa dışı olan ambargoyu delerek Gazzeye ulaşmaya çalışacağız. Çünkü Gazze'de her iki saatte bir elektrikler kesiliyor. Yükümüz sadece sembolik. Bizim amacımız ambargoyu kırmak. Böylece büyük yük gemileri de girebilsin. Marmara gemisine yapılan saldırıyı unutmadık. Tabi ki biz de aynı saldırıya uğrama endişesi duyuyoruz. Ambargo devam ettiği sürece biz de Gazze seyahatlerimize devam edeceğiz" demişti.

Limanda gemide bulunanlara destek veren Türk asıllı Sosyalist Halk Parti Milletvekili Özlem Sara Çekiç, "2010'da buna benzer bir gemi olan Marmara, İsrail askerinin saldırısına uğramıştı. 8'i Türk asıllı 9 kişi öldürüldü. İsrail'in yaptığı yasa dışıdır, insanlık dışıdır. Çünkü Filistinlilere tıbbi yardım, gıda yardımı ve inşaat malzemesi gibi yardımların gitmesini engelliyor. Gemi, Gazze'ye gidinceye kadar birçok limana uğrayacak ve bizim yaptığımız gibi limanlar arasında çeşitli siyasetçiler, sivil toplum örgütleri temsilcileri gemide olacaklar. Tüm dünya liderlerine buradan seslenmek istiyorum; Filistin ve İsrail arasındaki savaşın durması gerekiyor. Savaşın durması için de önce ambargonun kalkması gerekir. Filistin halkına artık özgürlük verilmeli" diye konuşmuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close