Haberler

Mardin, Kardeşlik Korosuyla Barışa Model Olacak

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin'de,imam,papaz,ev hanımı,elektrikçi ve öğretmen gibi toplumun farklı kesimlerinden bir araya gelenlerin oluşturduğu koro çözüm sürecine katkı sunmak istiyor.

Mardin'de, imam, papaz, ev hanımı, elektrikçi ve öğretmen gibi toplumun farklı kesimlerinden bir araya gelen kişiler, oluşturdukları "Mardin Diller ve Dinler Korosu" ile çözüm sürecine katkıda bulunmak istiyor.

Farklı din, dil ve kültürden insanların yüzyıllarca kardeşçe bir arada yaşadığı Mardin'in sosyo-kültürel yapısını yansıttıkları koroda görev alan 75 kişi seslendirdikleri Türkçe, Arapça, Kürtçe, Süryanice ve Ermenice şarkılarla, farklılıkların zenginlik olarak görüldüğü kentin Türkiye'nin yanı sıra dünyada da model olmasını amaçlıyor.

Koro Şefi Seçkin Mataracı, AA muhabirine, kurdukları koro ile hem Türkiye'ye hem de dünyaya barış ve kardeşlik mesajı vermek istediklerini söyledi.

"MARDİN ZENGİNLİĞİ YANSITIYOR''

Barışa katkı sunabilecek her türlü organizasyonda sahne aldıklarını dile getiren Mataracı, " Mardin'de ne varsa sahneye onu taşıyoruz. Koromuzda yer alan imam, elektrikçi, kuaför, ev hanımı, müzik öğretmeni ve imamlar Mardin'in zenginliğini yansıtıyor" dedi.

Koroda Türkçe, Kürtçe, Süryanice, Ermenice ve Arapça ilahi, şarkı ve dualar seslendirdiklerine işaret eden Mataracı, şöyle konuştu:

"Süryani ilahileri Kırklar Kilisesindeki kızlar korosu, Ezidi duasını Ezidi bir vatandaş, ilahileri imamlar seslendiriyor. Koromuzun öncelikli amacı Mardin'den barış ve hoşgörü mesajını dünyaya iletmek. Diğer bir amacımız da Mardin'i tanıtmaktır."

Mataracı, geçen yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamalarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki resepsiyonuna katılarak konser verdiklerini hatırlatarak, yeni yılın ilk organizasyonunda ise Mardin'de sahne aldıklarını anlattı.

"DÜNYA MARDİN GİBİ OLABİLİR"

Amaçlarının Türkiye'nin 81 ili ve dünyanın birçok yerinde konserler vermek olduğunu dile getiren Mataracı, koroya ruh veren hoşgörü ve birlikte yaşama kültürünü dünyaya taşımak istediklerini kaydetti.

"Hedefimiz sadece Türkiye'de değil dünyada da barış ve hoşgörü birlikteliğini göstermektir. Türkiye hatta dünya Mardin gibi olabilir" diyen Mataracı, farklı dillerde konuşmalarına rağmen anadillerinin sevgi olduğunu, farklılıkların getirdiği zenginliğin koroya güç verdiğini aktardı.

Fuat Yağcı Camisinde müezzin Eray Gülbay da koroya okuduğu Türkçe, Arapça ve Kürtçe ilahilerle katkı sunduğunu anlattı.

"İstiyoruz ki Mardin'deki barış ve güzelliklerden oluşan mozaik tüm dünyaya yayılsın" ifadesini kullanan Gülbay, şunları dile getirdi:

"Mardin'de herkes birbirine nasıl tahammül edebiliyorsa tüm dünyada da bunu başarmak mümkün. Bunun için müziğimizle bir başlangıç yapmak istedik. İnşallah başka illerde, bölgelerde ve ülkelerde bunun devamı gelir."

"KÜLTÜRÜMÜZÜ DÜNYAYA TANITABİLMEMİZ BÜYÜK MUTLULUK''

Müzik öğretmeni Fatma Uysal da Müslümanların Ezidi ve Süryanilerin dualarına, Ezidi ve Süryanilerin de Müslümanların dualarına eşlik ettiğini belirtti.

Uysal, koroda yer almaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Süryani Sibel Çilli de koroda Süryani kız korosunun üyesi olarak yer aldığını aktararak, Süryanice seslendirdiği ilahilerle barışa katkı sunmaya çalıştığını vurguladı.

Koronun Mardin'in ruhunu yansıttığına işaret eden Çilli, "Kültürümüzü bu şekilde dünyaya tanıtabilmemiz büyük mutluluk" şeklinde konuştu.

Berber Serdar Aktayca ise koroda Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice şarkılar seslendirdiğini vurgulayarak, koronun bu tür birlikteliklerin artmasına vesile olmasını diledi. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel
title
Close