Mardin'i 2007 Yılında 650 Bin Turist Ziyaret Etti
Sınır Ötesi Operasyon ve Bölgedeki Terör Örgütüne Yönelik Sürdürülen Operasyonlara Rağmen Mardin, 2007 Yılında Yerli ve Yabancı Turist Akınına Uğradı.
Sınır ötesi operasyon ve bölgedeki terör örgütüne yönelik sürdürülen operasyonlara rağmen Mardin, 2007 yılında yerli ve yabancı turist akınına uğradı.
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, 2007 yılında 650 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği 7 bin yıllık tarihi kent Mardin, kültürel yapısı ve mimari dokusuyla, gondolları ile meşhur İtalya'nın Venedik ve kutsal Kudüs kentinden sonra dünyanın üçüncü Sit alanı içinde yer alıyor. Tarihi ve kültürel zenginliğiyle dünyanın turizm merkezi haline gelen Mardin'de son yıllarda artan turist sayısı turizm yatırımcılarının iştahını kabarttı. Tarihi kentte otel ve butik evler açmak için
özel müteşebbisler adeta birbiriyle yarışıyor. Son dört yılda Mardin'de iki otel olmak üzere 5 de butik otel hizmete açılırken, son olarak geçen günlerde 11 milyon YTL'ye malolan 250 yataklı Yay Grand Otel Mardin turizminin hizmetine girdi. Açıldığı günden beri rezervasyonları tamamen dolan otelin sahibi Mehmet Yay, otelin yatak kapasitesini artırmak için ek bina girişimlerine başladı.
Kosifler Group (BMW) Türkiye Temsilcisi de Mardin'de 15 milyon YTL tutarında bir yatırım yaparak 5 yıldızlı 350 yataklı otel ve alış veriş merkezi kurmak için arsa tahsisini yaptı. Şirket önümüzdeki günlerde otel ve alış veriş merkezi için temel atma töreni düzenleyecek.
Mardin'i 2007 yılında ziyaret eden turistler hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm İl Müdürü Alaattin Aydın, 2002 yılından beri yapılan etkinliklerle tarihi kentin dünyaya tanıtıldığını belirterek, 5 yıl içinde Mardin'i 2 milyon 500 bin kişinin ziyaret etmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Mardin'in daha geniş kitleler tarafından ziyaret edilmesi için tanıtım çalışmalarının devam ettiğini anlatan Aydın, şöyle konuştu: "Özellikle dizi ve sinema filmleri Mardin'in tanıtılmasında önemli bir rol üstlendi.
Mardin'in dünyanın misafir odası olarak kabul görmesi bizleri inanç ve kültür turizmi alanında mutlu etmiştir. Bu nedenle Mardinli iş adamlarını yatırım yapmaya davet ediyoruz. Bu alanda yatırım yapaçak müteşebbislere tüm kolaylığı sağlayacağız."
MARDİN TURİZM MERKEZİ HALİNE GELİYOR
Mardin'in giderek inanç ve kültür turizm merkezi haline geldiğine dikkat çeken Aydın, "Mardin, inanç ve kültür turizminde son beş yılda önemli mesafe katetti. 2006 yılında 400 bin yerli yabancı turist Mardin'i ziyaret ederken, 2007 yılında ise bu sayı 650 bini geçti. Hedefimiz 2008 yılında bu sayıyı bir milyona ulaştırmak. Elde ettiğimiz rakamları her ay düzenli olarak ildeki otel, butik evler ve resmi kurumlara ait konaklama mekanlarından aldığımız istatistiki bilgiler, havaalanındaki yolcu bilgisi ve
tarihi mekanları ziyaret eden kişi sayısından elde ettik" diye konuştu.
Alaattin Aydın, Mardin'i ziyaret etmeyi düşünen turistlere ise şu tavsiyelerde bulundu: "UNESCO'nun dünya mirası kenti listesine girmeye aday olan, asırlarca çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan Mardin'de, kentin her tarafında tarihle iç içe olma şansını yakalayabilirsiniz. İçinde farklı din ve kültürleri barındıran, ''taş kent'' Mardin'e yapılacak günü birlik ziyarette bile asırlar öncesine yolculuk yapabilir, tarihi yeniden yaşayabilirsiniz. Ezan sesinin de çan sesinin de duyulduğu Mardin'de, bin
yılların tanıklığını keşfedebilirsiniz. Mardin turunuzda, Ulu Cami, Mardin Müzesi, Deyrulzafaran Manastırı, Mor Şimune ve Kırklar Kiliseleri, Şehidiye Camisi, Kasımiye, Hatuniye ve Zinciriye medreseleri mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. Mardin'e yapacağınız yolculukta, yöresel yemekleri de tatma fırsatını bulabilirsiniz. Özellikle, kıbbe, keşkek, zerde, cevizli sucuk, helva çeşitleri ve cevizli tatlılar, damakta unutulmaz tatlar bırakıyor. Gümüşün zarafetini simgeleyen muhteşem telkari ürünleri
görmeden gitmeyin. Yöresel kumaşların sergilendiği çarşılar ise Mardin'deki gezinizi renklendirecek yerler arasında."
(MNG-AŞ-HO-Y)