Haberler

Mardin'deki Okulda Mozartlı, Şivan Perwerli Çok Dilli Teneffüs

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin'deki Akıncı Ortaokulu'nun teneffüse çıkan öğrencileri, klasik tenefüs zili yerine bir çok dilde çalınan müziklerle coşuyor.

Mardin'deki Akıncı Ortaokulu'nun teneffüse çıkan öğrencileri, klasik tenefüs zili yerine Mozart'ın Flüt konçertosu ile başlayıp Türkçe türküler, Kürt sanatçı Şivan Perwer'in şarkıları ile İngilizce, Arapça başta olmak üzere bir çok dilde çalınan müziklerle coşuyor. Öğrenciler ders aralarında zaman zaman öğretmenleriyle de halay çekiyor, dans ediyor, rap yapıyor.

Mardin'e 25 kilometre mesafede bulunan ve daha önce köy statüsündeyken büyükşehir yasasıyla merkez Artuklu İlçesi'ne bağlanan 1500 nüfuslu Akıncı Mahallesi'nin Akıncı Ortaokulu'na, Metin Aydın'ın müdür olarak atanmasından sonra teneffüs zilleri değişmeye başladı. Göreve başlar başlamaz öğrencilerin vizyonu ve dünyaya bakış açılarını geliştirmek amacıyla okulda 'Aydınlarla buluşma' söyleşileri düzenleyen Metin Aydın, bölgede bir ilke de imza attı.

354 öğrencisi bulunan Akıncı Ortaokulu'nda öğrenciler artık teneffüslere, tekdüze zillerin yerine Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Arapça başta olmak üzere bir çok dilde çalınan müzikler ve türkülerle çıkıyor. Teneffüslere önce klasik batı müziğinin bestekarlarından Wolfgang Amadeus Mozart'ın Flüt konçertosunun çalınması ile çıkan öğrenciler, daha sonra Türkçe türküler, ünlü Kürt sanatçı Şivan Perwer'in sesinden Kürtçe şarkılar ile çeşitli sanatçıların söylediği İngilizce, Arapça, İspanyolca parçalarla çoşuyor.

Okulun bahçesinde kendi ana dilleri başta olmak üzere bir çok dilde dinledikleri şarkılarla oynayan öğrencilerin bu çoşkusuna zaman zaman öğretmenler de katılarak onlarla halay çekiyor, dans ediyor, rap yapıyor.

MOZART VE ŞİVANLI TENEFFÜS

Okulun müzik öğretmeni Songül Kahraman Yalçın, teneffüslerin çıkış ve okula giriş müziklerini Mozart'ın Flüt konçertosu ile yaptıklarını belirterek, "Giriş ve çıkışlar Mozart'ın flüt konçertosu ile oluyor. 10 dakikalık arada ise öğrencilerimizin de isteklerini dikkate alarak çeşitli dillerde müzikler seçip çalıyoruz. Türkçe ve Kürtçe'nin yanısıra klasik müzik, pop, rap ve rock dinlettiriyoruz. Zaman zaman oyun havaları da çalıyoruz. Değişik müzik türleri dikkatlerini çekiyor. Derslerde ise onlara bazen opera dinletiyorum. İlk başta garipsiyorlar sonra hoşlarına gidiyor. Öğrenciler ders aralarında çalınan bu müziklerle deşarj olup motive olmuş halde derslerine giriyor ve daha iyi derse adapte oluyorlar" dedi.

ÇOCUKLAR MUTLU

İstanbul'dan okula 2 gün önce Türkçe öğretmeni olarak atanan Gülşah Keskin ise, beklemediği bir manzara ile karşılaştığını belirterek, "Ben İstanbul'dan geldim. Okulda ikinci günüm. Ben böyle bir okulla karşılacağımı hiç düşünmüyordum. Köy okulu olarak geçiyor. Bir metropolden geldiğim halde çok şaşkınım. Çocuklar teneffüslerde acayip derece mutlulular. Çocukların enerjisi zaten bize yansıyor. Derslerimiz 40 dakika nasıl geçiyor bilmiyoruz. Zil çaldığı zaman bütün dersi unutuyoruz. Teneffüste eğlenceli bir hava doluyor okula. Onun dışında zaten Mardin bir medeniyetler beşiği olduğu için farklı diller, dinler. Bizim okulumuzdaki müziklerde o şekilde. Sadece tek tarz müzikler çalınmıyor. Klasik, oyun havası, yabancı, Kürtçe müziklerde çalıyor. Çocuklar içinde kesinlikle iyi oluyor. Biz çok mutluyuz. Derse girerken oynayarak giriyorlar, çıkarken oynayarak çıkıyorlar. Bu öğretmenleri ve çocukları da olumlu yönde etkiliyor" diye konuştu.

"ARTIK FARKLI MÜZİK DİNLİYORUZ"

Yıllardır tenefüslere hep klasik zil sesiyle çıktıklarını kaydeden öğrenciler ise, çeşitli dillerde çalınan müziklerin derslerden sonra kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Öğrenciler, "Daha önce hep aynı zil sesi çalınıyordu. Bahçede bir tur attıktan sonra derslere giriyorduk. Ancak şimdi kendi ana dilimiz olan Kürtçe de olmak üzere bir çok dilde bizim şimdiye kadar hiç dinlemediğimiz müzik türlerini duyuyoruz. Zaman zaman hareketli parçalarla çoşuyoruz" dedi.

DERSLERE MOTİVE EDİYOR

Okul Müdürü Metin Aydın, atandıktan sonra öğrencilerin ruh dünyalarına hitap edebilecek ve onların derslerine daha da motive olmasını sağlayacak yöntemler aradıklarını belirterek, ilk olarak öğrencilere teneffüslere çıktıklarında klasik zil sesi yerine çeşitli dillerde onlara türküler dinletmeye başladıklarını söyledi. Öğrencilerin teneffüslerden sonra derslere eğlenceli bir şekilde girdiğini ifade eden Aydın şunları söyledi: "Ben bir öğretmen, müdür olarak okulumuzda çocukların ruh dünyasına hitap edebilecek, onları daha da derslere eğlenceli bir şekilde yöneltebilecek bir ayırayışın içine girdim. Buradaki dillerin farklılığı, çocukların sevebilecekleri şekilde özellikle evrensel müzikleri de dinleterek hem onları okula biraz daha motive edecek hem de duyduklarıyla yetinmemeleri gerektiği algısını, mesajını vermeye gayret ettim. Klasik müzikler zil sesiydi. Bizde bunu Adile Naşit'ten 'Hababam' sınıfından biliyoruz. O günden beri hep aynı zil çalıyor. Bunun film olmadığını gerçek hayata da yansımaların olması gerektiğini daha böyle kapsayıcı işte Mozart'tan tutun Kürt sanatçı Şivan Perwer'e Firuza bütün bu güzel seslerin bilinmesi gerektiği noktasını biz okula bir şekilde zerk ettik. Yani çocuklar bu müziklere aşina ve emin olun bizden daha çok biliyorlar. Çocuklar derste ders, ders dışında da eğlenceyi biliyorlar. Birbirinden ayırt edebiliyorlar. Çok keyifli geçiyor. Birlikte oyun oynuyoruz. Birlikte hareket ediyoruz. Asık suratlı, çatık kaşlı, böyle oturup kas katı herşeyi zapturap atına alan bir anlayıştansa, eğlenceli bir şekilde herşeyi birlikte yapabilceğimizi göstermeye çalışıyorum arkadaşlarımla beraber. Bu sürecin manivelasını da ben çözüm süreci olarak görüyorum. Bu sürecin bu ülkede kalıcılaşmasına inanan biriyim. Okullarda niye bunun yansıması olmasın. Çocuklar niye kendi dillerinde ya da farklı dillerde ve evrensel olacak şekilde güzel müzikler dinlemesinler. Güzel eğitim almasınlar. Bunu dünya'da, Avrupa'da, Amerika'da herkes yapıyor. Benim ülkemde de yapılabilir. Türkiye eski olumsuz bagajlarını tümünü atıyor. Benim gördüğüm bu. Dil artık problem olmaktan çıkınca biz kalkıp dilin çocukların hayatıyla bir ve uyumlu bir şekilde yani bir sorun teşkil etmediğini aktarma gayretine düştük. Kendi anadilinizde müzik dinliyorsunuz, oynuyorsunuz bunun hiçbir sıkıntısı yok."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title