Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Mardin Boncuklu Tarla'da Arkeolojik Kazı Çalışması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin Müzesince, Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu köyünde bulunan Boncuklu Tarla'da arkeolojik kazı çalışmasının başlatıldığı bildirildi.

Mardin Müzesince, Dargeçit ilçesine bağlı Ilısu köyünde bulunan Boncuklu Tarla'da arkeolojik kazı çalışmasının başlatıldığı bildirildi.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, yaptığı açıklamada, Boncuklu Tarla'da ilk kazı çalışmasının 2012 yılında yapıldığını, kazıda seramiksiz neolitik dönem olan M.Ö 10 bin ile 7 bin yıllarına ait, temelleri moloz taşlarla örülmüş duvarlar ve sertleştirilmiş kil tabanları olan konutların açığa çıkarıldığını belirtti.

Anadolu topraklarında birkaç yerde görülen bu evrede, ilk yerleşik köy örneklerini verdiğini kaydeden Erdoğan, insanlık tarihinde, besin üretimi yanında ilk yerleşik toplumların kurulması ile başlayan dönemin Neolitik Çağ adıyla anıldığını bildirdi.

Boncuklu Tarla'da, neolitik yerleşim yerinde ölülerin ev tabanlarının altına, dizleri karınlarına çekik ana rahmindeki biçimde yeniden doğuş inancı ile gömüldüğünü kaydeden Erdoğan, mezarların içerisinde çok sayıda boncuktan oluşan takılar ve yontma taş aletlerin bulunduğunu anlattı.

Bu dönemde insanların inanç, bereket, büyü, totem, muska ve uğur getirmesi için takılarını süslenme amacıyla kullandığını ve bu durumun günümüze kadar devam ettiğini aktaran Erdoğan, renkli taşlar, hayvan dişleri, boynuz, kemik ve tırnak kısımları ile deniz kabukları gibi doğal malzemelerin, sürtme ve kazıma yoluyla şekillendirildiğini, delinip dizilerek takı haline getirildiğini kaydetti.

Erdoğan, "Boncuklu Tarla'da açığa çıkarılan üçgen formlu kolye uçları, günümüzde hala kullanılan muskaların formlarının ve kullanılış amacının 10 bin yıldır değişmediğini gösteriyor." dedi.

Kazı çalışmaları sayesinde neolitik dönemi aydınlatmaya çalıştıklarını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tarım yapmaya, hayvanları evcilleştirmeye ve sabit köyler kurmaya başlanan neolitik süreçte günümüz uygarlıklarının temeli atılmış, sosyo ekonomik yapılanması oluşmuş, hakim toplumsal sınıflar oluşmaya başlamış, insan yaşamında büyük ve köklü değişiklikler meydana gelmiştir. İlki 2012 yılında yapılan kazı çalışması bu yıl yeniden başlatıldı. Kazı çalışması ekim sonuna kadar devam edecek. Kazı çalışmalarında açığa çıkarılan eserler müzede sergilenmekte."

Kaynak: AA / Güncel
title