Haberler

Artuklu Üniversitesi'ndeki Yolsuzluk Operasyonunda 46 Kişi Serbest

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde düzenlenen yolsuzluk operasyonu ile ilgili gözaltına alınan 98 kişiden 46 şüpheli polisteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde düzenlenen yolsuzluk operasyonu ile ilgili gözaltına alınan 98 kişiden aralarında Sosyal Bilgiler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç.Dr. Veysel Gürhan, Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç.Dr. Ercan Gümüş'ün de bulunduğu 46 şüpheli polisteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Rektör Prof.Dr. Serdar Bedii Omay'ın bilgisine başvurulmak üzere emniyete davet edildiği belirtilirken, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, rektörün odasının aranmadığını bildirdi.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Artuklu Üniversitesi'nde yürüttüğü yolsuzluk operasyonunda dün polis, Mardin merkezli 7 ilde eş zamanlı operasyon yaptı. Aralarında Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Zekiye Sarıkartal, Sosyal Bilgiler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç.Dr. Veysel Gürhan ve Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç.Dr. Ercan Gümüş, Genel Sekreter Süleyman Bayburt, Genel Sekreter Yardımcısı Sedat Gül, firma sahipleri ve müteahhitlerin de aralarında bulunduğu 98 kişi gözaltın alınmıştı.

Mardin Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen şüphelilerden aralarında aralarında Sosyal Bilgiler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç.Dr. Veysel Gürhan, Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç.Dr. Ercan Gümüş'ün de bulunduğu 46 şüpheli ifadeleri alındıktan sonra savcılığa sevk edilmeden serbest bırakıldı. 10 kişinin arandığı operasyon kapsamında Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay'ın bilgisine başvurulmak üzere Mardin Emniyet Müdürlüğüne davet edildiği bildirildi.

REKTÖRÜN ODASI ARANMADI

Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, imazasıyla üniversitede yürütülen soruşturma ilgili bugün yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada operasyonun 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olmak, örgüt kapsamında ihaleye fesat karıştırmak, kamu kurumu aleyhine nitelikli dolandırıcılık, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'na muhalefet, denetim görevinin ihmali, zimmet, rüşvet almak, rüşvet vermek, gizli bilgilerin açıklanması' suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen talimatla 18 Kasım 2014 günü sabah saatlerinde birçok ilde eş zamanlı olarak yapıldığı bildirildi. Açıklamada, şöyle denildiSavcılık bu operasyon ile ilgili bir kısım yerel, ulusal, görsel basında ve internet haber sitelerinde Artuklu Üniversitesi rektörünün, rektör yardımcılarının ve dekanların odalarının arandığına ilişkin haberlerin yer aldığı görülmüştür. Söz konusu haber içeriğinin gerçeği yansıtmadığı. Artuklu Üniversitesi rektörünün, rektör yardımcılarının ve dekanların odalarının aranmadığı, sadece olaya karıştığı iddia edilen bir kısım görevlilerin odalarında aramanın yapıldığı, soruşturmanın halen devam ettiği ve soruşturmanın safahatı ve sonucu hakkında kamuoyuna Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından bilgi verileceği hususu. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Güzel Sanatlar Dekanı Zekiye Sarıkartal, Genel Sekreter Süleyman Bayburt, Genel Sekreter Yardımcısı Sedat Gül, üst düzey yöneticisi, akademisyen, öğretim görevlisi, firma sahipleri ve müteahhitlerin de bulunduğu 52 kişinin gözaltı durumlarının devam ettiği ve Cuma günü adliyey sevk edilecekleri öğrenildi.

AKADEMİSYEN VE ÖĞRENCİLERDEN AÇIKLAMA

Artuklu Üniversitesi Rektörlüğü önünde toplanan bir grup akademisyen ve öğrenci gözaltına alınan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım'a destek vermek için basın açıklaması yaptı.Açıklamayı okuyan ve Yaşayan Diller Enstitüsü'nde akademisyenlik yapan Ramazan Pertev, Artuklu Üniversitesi ve Yaşayan Diller Enstitüsü akademisyen ve çalışanlarına hukuk dışı ve etik olmayan karalama ve itibarsızlaştırma kampanyası ile karşı karşıya bırakıldığını söyledi. Yapılan uygulamaları kınadıklarını belirten Pertev, yürütülmekte olan adli soruşturmanın en kısa zamanda sonuçlanıp gerçeklerin ortaya çıkarılmasını temenni ettiklerini söyledi.

Pertev, soruşturma kapsamında bazı üniversite yetkililerinin gözaltına alındığını belirterek, şöyle dedi

Basına yansıyan haberlerde konuyla ilgili Mardin merkezli 7 ilde yolsuzluk operasyonu başlatıldığı ve bu vesile ile birçok kişinin gözaltına alındığı belirtilmesine karşın, gözaltına alınanlar arasında özellikle Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Kadri Yıldırım'ın adının ön plana çıkarılması dikkat çekicidir. Daha da dikkat çekici olanı sayın Yıldırım henüz odasında çalışırken ve odası hiçbir aramaya tabii tutulmadığı halde bazı basın organlarınca odasının arandığının ve gözaltına alındığının bildirilmesidir. Bu tutum hiçbir şekilde kabul edilemez. Kamuoyunun yakından tanıdığı Prof. Dr. Kadri Yıldırım'ın, Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü olarak son dört yılda yaptıkları hem hükümet hem kamuoyu nezdinde takdirle karşılandığı halde, basında çıkan haberlerde onun ihale yolsuzluğuna bulaşmış biri olarak gösterilmesi ahlakla ve de basın etiği ile bağdaşmamaktadır. Elbetteki yolsuzluk ve rüşvet soruşturması olanca kararlılığıyla sürdürülmeli ve gerçekler ortaya çıkarılmalıdır. Ancak çeşitli çevrelerce son birkaç yılda gerek raporlar gerekse fişlemeler yoluyla Prof Dr. Kadri Yıldırım'ın şahsında Yaşayan Diller Enstitüsü'ne basın üzerinden karalama kampanyası başlatılması ve hiç alakası olmadığı halde adının yaz aylarında başlatılan bir yolsuzluk operasyonuna dahil edilmesi Kürt Dili ve Kültürü bölümünün yıpratılması ve itibarsızlaştırması olarak anlaşılmaktadır. Bu vesile ile biz Artuklu Üniversitesi ve Yaşayan Diller Enstitüsü akademisyen ve çalışanları olarak bu hukuk dışı ve etik olmayan karalama ve itibarsızlaştırma kampanyasını kınıyor ve yürütülmekte olan adli soruşturmanın en kısa zamanda sonuçlanıp gerçeklerin ortaya çıkarılmasını temenni ediyoruz.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close