Manuel Tıp Zirvesi Türkiye'de Gerçekleşiyor
Modern bilim standartlarında geliştiren bir tıp bilimi olan manuel tıbbın en önemli isimleri İstanbul'da buluşuyor.
Uluslararası Manuel Tıp ve Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi'nde Kemal Atay Amfisi'nde 21-22 Eylül tarihlerinde yapılacak. Sempozyum Manuel Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Cihan Aksoy tarafından düzenleniyor.
İSTANBUL- Kas ve iskelet sistemi sorunları, romatizma hastalıkları, bel ağrıları, bel fıtığı, boyun ağrıları, kronik baş ağrıları, karpal tünel sendromu, modern yaşamda sıklıkla ortaya çıkan sağlık sorunları. Bu hastalıklar nedeniyle milyonlarca insanın yaşam kalitesi olumsuz etkileniyor, iş gücü kaybı ortaya çıkıyor. Günümüzde bu sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan başarılı seçeneklerden biri de manuel terapi.
Tarihi M.Ö 400'lere ve Hipokrat'a kadar dayanan "Manuel Tedavi" eklemlerdeki hareket kısıtlılıklarını düzeltmek, fonksiyonel bozuklukları gidermek amacıyla, yalnızca elleri kullanarak yapılan bir tedavi yöntemi.
Manuel tedavi yöntemlerini bilimsel olarak ele alan, uygulama yöntemleri ve etkilerini güncel bilgiler ışığında araştıran ve açıklayan tıp bilimi "Manuel Tıp" adını alıyor. Sadece Amerika'da her yıl 18 milyon kişi manuel tedavi yöntemlerinden yararlanıyor. Bu önemli bilim dalında çalışan en önemli isimler ise güncel gelişmeleri paylaşmak için İstanbul'da bir araya geliyor.
Uluslararası Manuel Tıp ve Tamamlayıcı Tıp Sempozyumu İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi'nde 21-22 Eylül tarihlerinde yapılacak. Sempozyumun Türkiye'de yapılmasını sağlayan Manuel Tıp Derneği Başkanı Prof Dr Cihan Aksoy, "Manuel tıbbın amacı; vücut mekaniğinin düzenlenmesi, ağrısız hareketin ve fonksiyonun uygun bir postür içinde temin edilmesidir. Bu amaçla manuel muayene teknikleri kullanarak fonksiyon bozukluğuna neden olan sorun ve buna bağlı ortaya çıkan zincirleme reaksiyon ve bloklar tesbit edilir ve bloğun yeri ve yönüne en uygun manuel tedavi uygulanır" dedi.
Kas iskelet sistemini ilgilendiren büyük bir grup rahatsızlıkta hastalara yeterli ve uygun hizmetin verilemediğine işaret eden Prof.Dr, Cihan Aksoy, şöyle konuştu;
"Bazıı başka dünya ülkelerinde de olduğu gibi: ya hekimlerin yeterince bilgi ve pratik sahibi olmamaları, ya da dönemin modası , ilaç sanayinin desteklememesi, sağlık sigortalarının ödeme yapmaması, hastaya yeterince zaman ayrılamaması gibi gerekçelerle uygun hizmet verilememektedir Bu karşılanamayan hizmet ve/veya verilemeyen destek; bireylerin uzun süre anlamsız yere sıkıntı ve acı çekmeleri, sakatlık ve işgücü kaybı yaşamaları yanı sıra ciddi ekonomik kayıpları birlikte getirmektedir. ABD, başta olmak üzere bazı ülkelerde tıp fakültesi eşdeğeri okullarda manuel tıp eğitimi verilmektedir. Doctor of Osteopathy titri ile hekimler klasik tıp doktorlarının tüm yetkileri ile çalışabilmekte, Avrupa ülkelerinin çoğunda ise bir tıp dalında uzmanlık sonrası üst ihtisas benzeri bir eğitim ve sınav ile hekimler manuel tıp uzmanı olarak yetkilenmektedirler."
Ülkemizde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Cihan Aksoy önderliğine ve üst bilimsel çatı federasyonu FIMM desteği ile yürütülen manuel tıp eğitimlerinin ve girişimlerin sonucu FIMM Dünya Asamblesinin bu yıl Türkiye de yapılmasına karar verildi.
Prof Dr Cihan Aksoy, "Kırıkçı sınıkçı şifacı benzeri isimlerle bilim dışı uygulayıcıların çok olduğu ülkemizde yapılacak bir bilimsel aktivitenin yararına inanıyor, dünya manuel tıp ve osteopati devlerinin bir araya geleceği toplantımızda sizleri bekliyoruz" diye konuştu.