Haberler

Manisa unutulmaya yüz tutmuş kıyafetler restoranda yaşatılıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Unutulmaya yüz tutmuş kıyafetler restoranda yaşatılıyorMANİSA'nın Yunusemre ilçesinin kırsal Ortaköy Mahallesi'nde bulunan Yunuspark'ta, Yuntdağı bölgesinin unutulmaya yüz tutmuş yöresel kıyafetleri yaşatılıyor.

Unutulmaya yüz tutmuş kıyafetler restoranda yaşatılıyor

MANİSA'nın Yunusemre ilçesinin kırsal Ortaköy Mahallesi'nde bulunan Yunuspark'ta, Yuntdağı bölgesinin unutulmaya yüz tutmuş yöresel kıyafetleri yaşatılıyor. Yörenin insanlarının istihdam edildiği ve doğal ürünlerin sunulduğu işletmede, personeller müşterilere unutulmaya yüz tutmuş yöresel kıyafetlerle hizmet veriyor.

Yunusemre Belediyesi tarafından, 1 yıl önce 250 nüfuslu, 150 haneli, 330 rakımda bulunan Ortaköy Mahallesi'ndeki 18 bin metrekarelik alana

Yunuspark yapıldı. İçinde, ahşap iskele, oturma alanları, doğal taşlar ile yapılan yürüyüş yolu, şelale, biyolojik gölet, ahşap köprü, yöresel ürün satış büfeleri ve bir restoranın bulunduğu Yunuspark, özellikle hafta sonları şehrin gürültüsünden uzakta, doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenlerin tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Manisalılar, çevre il ve ilçelerden gelenler, burada yörede yetişen ürünlerden hazırlanan doğal lezzetlerin de tadına bakma fırsatı da buluyor. Yunuspark'a gelenler güne Yunt Dağı eteklerindeki kırsal mahallelerdeki arıcılardan alınan organik bal, yörede yetiştirilen üzümlerden yapılan pekmez ve çeşitli meyve reçelleri, zeytin ile köy yumurtasının yer aldığı 25 çeşit doğal ürünün yer aldığı kahvaltıyla başlıyor. Patatesli, kıymalı ve peynirlinin yanı sıra yöredeki bahçelerden toplanan ıspanak ve pazıdan kadınlar tarafından hazırlanan ve kısık ateşte pişirilen gözlemeler de Yunuspark'ta tadına bakılması gereken lezzetler arasında yer alıyor. Yunuspark'taki en büyük ilgi gören lezzetlerin başında ise ekşi maya ekmek geliyor. Un, su ve ekşi maya ile hazırlanıp 24 saat bekletilen hamurdan hazırlanan ekmekler, burada tuğla fırında meşe odunu ateşinde 2 saat boyunca hazırlanıyor. Tanesi 10 liradan satılan ekşi maya ekmekler adeta kapış kapış gidiyor. Yunuspank'ta serpme kahvaltı 25 lira, gözlemeler ise 8 liradan servis ediliyor.

ÇEYİZLERDE SAKLANAN YÖRESEL KIYAFETLERİ GİYİYORLAR

Yunuspark'taki restoranda servis ise yöresel kıyafetler giyen neredeyse tamamı kadın personel tarafından yapılıyor. Yuntdağı yöresinde düğün, bayram gibi özel günlerde giyilen ve genç kızların çeyizlerinde sakladıkları yöresel kıyafetlerle servis yapan personel, müşteriler tarafından da büyük ilgi görüyor.

Yuntdağı yöresine ait el tezgahlarda dokunan pamuklu beyaz kumaştan yapılan uzun kollu V yakalı bluz olarak bilinen 'Göynek', üzerine kenarları pul boncukla kaplı yelek, altına ise çeşitli renklerdeki kumaşlardan yapılan belden ve topuklarından lastikli şalvar, başına ise 'Çatkı' denilen, puldan işlemeli başörtüsü takan personel, yörenin tanıtımına da katkı sağlıyor.

'KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAK İSTİYORUZ'

Yunuspark'ı işleten Yunusemre Belediyesi şirketi Manisa Yunusemre Yatırım A.Ş. (MAYEB) Genel Müdürü Mustafa Gürler, Yunuspark Ortaköy şubemiz Manisa merkeze ve İzmir Aliağa'ya 26 km, Bergama'ya 50 km mesafede. Burada tamamen yörenin ürünler kullanılıyor. Ekşi maya ekmeğimizin unu bile burada üretilmektedir. Köy ekmeğimiz, bazlama, çekirdekli üzüm pekmezi ve gözleme de burada yapılarak satılmaktadır. Amacımız burada sadece bir restoran, kafeterya hizmeti vermekten de öte bir nebze olsun Yuntdağı bölgesinin unutulmaya yüz tutmuş yöresel kıyafetleri ile hizmet vermeye çalışmak. Bu sayede unutulmuş kıyafetleri, kültürümüzü yaşatmak istiyoruz. Burada yine bu yörenin insanları istihdam ediliyor. 30 personelle hizmet veriyoruz dedi.

GARSONLAR İLGİDEN MEMNUN

Yunuspark çalışanlarından Yuntdağı eteklerindeki kırsal Türkmen Mahallesi'nde yaşayan 27 yaşındaki Hasibe Tarhan, Eskiden düğün ve bayramlarda kullanılan geleneksel kıyafetler giyiyoruz. Kıyafetlerimiz burada insanların dikkatini çekiyor. Bizim de hoşumuza gidiyor. Olumlu tepkiler alıyoruz dedi.

Otmanlar Mahallesi'nde yaşayan bir başka çalışan 19 yaşındaki Azize Günem ise Giydiğimiz yöresel kıyafetler müşteriler tarafından çok beğeniliyor.

'Yörük kızları çalışıyor' diye hep söylüyorlar. Bizimle fotoğraf çektirmek isteyenler de oluyor, bizleri mutlu ediyor diye konuştu.

ZİYARETÇİLER MEMNUN

Yunuspark'ı gezenlerden Ayşe Cider (59) ve Habibe Bubin (57) de geleneksel kıyafetleri ile güler yüzlü hizmet veren personelden memnun kaldıklarını belirtip, kendilerini eskiye götürdüğünü söyledi.

Bir başka ziyaretçi Cazibe Büyükerman (61) da, Burası Manisa için çok büyük bir kazanç burası. Köy ortamında insan daha rahat ve huzurlu hissediyor. Çok keyifli bir gün geçirdik. Personelin giydiği, yöresel kıyafetler çok iyi. Yemeni şalvar Ege Bölgesi'nin kıyafetleri. Çok iyi düşünülmüş dedi.

Manisa unutulmaya yüz tutmuş kıyafetler restoranda yaşatılıyor
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close