Haberler

Manisa, Kurutulmuş Domateste Avrupa'da Söz Sahibi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa'da Manisa'da binlerce dekar alanda yetiştirilen domateslerin kurutulmasına başlandığını belirtti.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa'da Manisa'da binlerce dekar alanda yetiştirilen domateslerin kurutulmasına başlandığını belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, 2013 yılında yaklaşık 135 bin dekarlık alanda 900 bin tona yakın sofralık ve salçalık domates üretildiğini söyledi. Müdür Çebi, "Daha çok salçalık olarak üretilen domateslerin tercih edildiği kurutma işlemi sonrasında, Avrupa ülkeleri ve ABD'ye 2013 yılında 4 milyon 631 bin 162 kg. kurutulmuş domates ihraç edildi. 2014 yılında ise Ağustos ayı itibariyle kuru domateste 485 bin 673 kg. ihracat gerçekleşti. Bu rakam hasat süresinin devam etmesiyle daha da yükselecek" dedi.

Bir tarım şehri olan Manisa'nın Doğu ve Güneydoğu'dan gelen mevsimlik işçilere de istihdam imkanı sağladığını ifade eden Çebi, her yaştan işçiler tarafından kesilerek yere serilen domateslerin 6 ile 8 gün arasında su oranı yüzde 13-14 civarına düşünceye kadar kurutulduğunu açıkladı. Kurutma işleminin 1 ay ile 45 gün arasında devam ettiğini dile getiren Çebi, şöyle konuştu:

"Satılacak ülkeye göre tuzla veya kükürtle kurutma işlemi gerçekleştiriliyor. Tuzla kurutulan domatesler daha çok Almanya, İtalya, İngiltere ve Yunanistan, kükürtle kurutulan domatesler ise ABD, Hollanda, Danimarka ve İsveç başta olmak üzere AB ülkeleri ile dünyanın çok sayıda ülkesine ihraç ediliyor. İlden yurt dışına gerçekleştirilen ihracat her geçen yıl daha da artıyor."

TALEP ARTIYOR

Son yıllarda dünya ve Avrupa ülkelerinin kuru domatese talebinin arttığını ve bu talebi karşılama konusunda Manisa'nın da ciddi oranda Avrupa pazarında söz sahibi olduğunu belirten Çebi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Manisa, domates üretiminde söz sahibi illerin başında geliyor. İklim şartlarının uygun olması sebebiyle domateslerin büyük bir kısmı taze olarak bir kısmı da kurutularak ihraç ediliyor. Sezonunda üretilerek kurutulan domatesler, tat, koku ve aroma bakımından daha lezzetli oldukları için, daha çok tercih ediliyor. Avrupa ülkelerinin kuru domatese olan talebi her geçen gün artıyor. Bu da üretim alanlarının genişlemesine yol açıyor. Yeni domates işleme tesislerinin kurulmasıyla ekim alanlarında da bir artış söz konusu." - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close