Haberler

Manisa'da Üzüm Şenliği

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Sultani Üzüm Şenliği kapsamında düzenlenen panelde üzümdeki zirai ilaç kalıntıları ele alındı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altındişli: "AB ülkeleri kalıntı değerlerini her geçen gün aşağı çekiyor.

Türkiye'nin önemli ihraç ürünlerinden çekirdeksiz üzümde "kalıntı" sorunu ele alındı.

Bu yıl 3-14 Eylül tarihlerinde kutlanan Manisa Sultani Üzüm Şenliği kapsamında "Dünya Sultani Üzüm Piyasasında Manisa'nın Yeri ve Gelecek Stratejileri" konulu panel düzenlendi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sitesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen panelde konuşan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, üzümdeki zirai ilaç kalıntısına dikkati çekti. Altındişli, Türkiye'deki üzüm üretim alanının 530 bin hektardan, yaklaşık 400 bin hektara gerilediğini bildirdi.

Sultaniye türü üzümün Türkiye'nin nemli tarım ürünleri arasında bulunduğunu, bu ürünün iyi kullanılması gerektiğini kaydeden Altındişli, Manisa'nın dünyada üzümde söz sahibi olduğunu ancak yaş ve kuru üzümde kalıntı sorunu yaşadığını söyledi. Altındişli, "AB ülkeleri kalıntı değerlerini her geçen gün aşağı çekiyor. Yaş üzümde AB pazarına girmenin tek yolu kalıntı sorununu çözmektir" dedi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu ise son zamanlarda kuru üzüm ihracatında artış olduğunu bildirdi. İhracat artışını kaliteli ürünün tetiklediğini ifade eden Zincircioğlu, "2000 yılında 60 bin ton ihraç edilen çekirdeksiz kuru üzüm 2013 yılında 182 bin tona çıktı. 182 bin ton ihracat 1 eylül tarihi ile gerçekleşmiştir. 2013 yılı mahsulünü 190 bin ton gibi rakamla kapatacağımızı düşünüyorum. Bunun karşılığında 600 milyon dolar gelir elde edeceğiz. Burada Manisa'nın payı yadsınamaz" diye konuştu.

Manisa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il Müdürü Hasan Çebi de 2014 yılında Manisa'da 1 milyon 650 bin ton üzüm üretileceğinin tahmin edildiğini belirterek, "Bizim en önemli amaçlarımızdan bir tanesi insan sağlığına zarar vermeyen kalıntısız ürün elde etmek ve tüketiciye kadar izlenimini sağlamak. Bunun için yapılan tüm çalışmaların amacı budur" değerlendirmesinde bulundu.

Panelde Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman ve Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal da birer konuşma yaptı.

Panele, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ve Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş de dinleyici olarak katıldı.

Şenlik kapsamında düzenlenen halk konserinde ise ünlü türkücü Yavuz Bingöl sahne aldı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki konserde sevilen türkülerini seslendiren Bingöl'e Manisalılar coşkuyla eşlik etti. - Manisa

Kaynak: AA / Güncel
title
Close