Haberler

Manisa'da Çiftçiyi Yine Dolu Vurdu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'da geçen nisan ayı başında tarım alanlarına zarar veren dolu çiftçiyi bir kez daha olumsuz etkiledi.

Manisa'da geçen nisan ayı başında tarım alanlarına zarar veren dolu çiftçiyi bir kez daha olumsuz etkiledi. Geçen pazar ve pazartesi günü yağan dolu yağışı üzüm, mısır, domates, hububat, karpuz ve buğday tarlalarında zarara neden oldu. Yaklaşık 7 bin dönüm alanda dolunun etkili olduğun belirten Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, çiftçinin borçlarının sıfır faizle ertelenmesi ve yeni kredi çekme imkanının verilmesini istedi.

Manisa'da geçen nisan ayı başında etkili olan dolu, geçen pazar ve pazartesi günü bir kez daha çiftçiyi vurdu. Şiddetli yağmur ve dolu yağışından zarar gören merkeze bağlı, mahalleye dönüşen köy ve beldeler Muradiye, Yağcılar, Üçpınar, Gülbahçe, Göksu, Tekeller ve Çamköy ile Sarıgöl ve Saruhanlı ilçelerindeki çiftçiler, ürünlerinin neredeyse tamamını kaybetti. Özellikle üzüm bağları, karpuz, mısır, domates, buğday tarlalarını etkileyen dolu yağışının ardından Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman ve Meclis Başkanı Mustafa Kaçire tarlalarda incelemelerde bulundu.

"ÜZÜM REKOLTESİ DÜŞECEK" AÇIKLAMASI

Üzüm bağlarının yüzde 80 oranında zarar gördüğünü belirten Başkan Sorman, rekoltenin düşeceğini açıkladı. Bağlardaki zararın önümüzdeki yılın rekoltesini de etkileyeceğini vurgulayan Başkan Sorman, "Asmada yedek diye ayrılan budaklar da zarar gördüğü için seneye de verim alınamaz. Önümüzdeki yıl da rekolte düşüklüğü yaşanacak. Yaklaşık 7 bin dönüm arazi zarar gördü" dedi.

BORÇLAR SIFIR FAİZLE ERTELENMELİ, YENİ KREDİ VERİLMELİ

Çiftçilerin himaye altına alınması gerektiğini ifade eden Sorman, Tarım Kredi Kooperatifleri'ne ve Ziraat Bankası'na olan borçların yüzde 3 faizle ertelendiğini hatırlattı. Ertelemenin yeterli olmadığını savunan Sorman, "Hem Ziraat Bankası'nın hem de tarım kredi kooperatiflerinin borçları sıfır faizle ertelemesi ve çiftçilerin üretim yapmaları için kredi vermesi gerekiyor. Kredilerin ertelenmesi çözüm olarak görülmüyor. Önümüzdeki yıl üreticilerin ürün yetiştirilebilmeleri için yeniden kredi verilmesini talep ediyoruz. Çünkü üreticiler bu yıl mahsul elde edemeyince önümüzdeki yıl sürdürülebilir bir tarım yapmaları mümkün değildir. Yeni kredilere ihtiyaçları var. Her şeyden önce üreticisin tarım sigortasına sahip çıkması gerekiyor. Üretici yüksek girdi maliyetlerinden dolayı sigortaya para ayıramıyor. Para ayıramadığı zamanda böyle bir afetle karşılaştığında tamamen yok olma durumuna geliyor" diye konuştu.

TARLALARIN YABANCILARIN ELİNE GEÇMESİ ENDİŞESİ VAR

Çiftçinin tarlalarının bankalara olan borcu yüzünden ipotekli olduğunu dile getiren Sorman, tarım arazilerinin yabancılara geçeceği endişesi taşıdıklarını açıkladı. Sorman, "Özellikle özel bankalara yabancı sermayeli bankalara ipotekli olduğu için bu tarlalar satıldığı zaman yabancıların eline geçecektir. Dolayısıyla değil bu ülkede çalışmak belki iş bulmak bile mümkün olmayacaktır. Yabancılara satılan bu topraklarda kendi teknolojilerini ve işçilerini getirip bu topraklar üzerinde istihdam yapacaklardır. Hem üreticinin hem de bu toprakların kıymeti bilinmesi gerekiyor" dedi.

ÇİFTÇİ DERTLİ

Dolu yağışından dolayı üzüm bağları ve domates tarlaları büyük zarar gören Mehmet Bilgin, çiftçilik yapmaktan pişman olduğunu söyledi. 51 yıldan bu yana çiftçilik yapan Bilgin, mazot ve gübreye para yetiştiremediği için sigorta yaptıramadığını belirterek, "Zaten yaşayamıyorduk, zorla nefes alıyorduk. Bu afette tamamen bittik. 51 yıldır çiftçilik yapıyorum. Artık çiftçilik yapmak istemiyorum. Ben böyle bir afet görmedim. Ama toprakla uğraştığıma pişmanım. Kredilerimiz var, bunlara ödeme kolaylığı bekliyoruz. Ürününün bir kısmını sigortaladık ama kredi almak için sigortaladık. Çünkü yetiremiyoruz, kredisiz hiçbir işimiz dönmüyor. Tüm mallarımı sigortalamak istiyorum ama ödeyemiyorum. Yemeklik üzümümüz dahi kalmadı" diye konuştu.

Yaşanan afetin ardından tarlalardaki manzarayı gören yöre çiftçisi Ziraat Odalarına, TARSİM'e ve Tarım İl Müdürlükleri'ne koştu. Hasar tespiti başvurusu için gelen çiftçiler yağışlı havanın bu hafta sonuna kadar devam etmesinin beklendiğini hatırlatarak, bu haftayı diken üstünde geçireceklerini ifade etti.

TARSİM HASAR TESPİTİNE BAŞLAYACAK

TARSİM Bölge Müdürü Fahri Yıldırım, hasar tespit çalışmalarına bir an önce başlayacaklarını bildirdi. Yıldırım, "Değişik bölgelerde lokal dolu yağışları oldu. Bunların hasar tespitlerine başladık. Alaşehir, Sarıgöl, Akhisar ve merkezde etkili oldu. Özellikle Üçpınar ve Saruhanlı kısmında hasar tespit çalışmalarına henüz başlayamadık. Tüm ihbarların gelmesini bekliyoruz" dedi. Yıldırım, sigortası olmayan üreticiler için işlem yapamadıklarını belirterek, tüm çiftçileri sigorta yaptırmaya davet etti. Çiftçiler ise hasar tespitlerinin küçük gösterildiğini iddia ederek adaletli hasar tespiti yapılmadığını savundu. Doğal Afetlerden Sorumlu Tarım İl Şube Müdürü Halil Belliler de çiftçilerin Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelendiğini hatırlatarak en son doludan 12 ilçede zarar gören çiftçileri tarım il müdürlüklerine başvuruya davet etti. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

title