Mangalın Sefasını Değil Cefasını Çekiyor
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yaşayan Ahmet Çağlar, geçimini zorlu aşamalardan sonra ürettiği mangal kömüründen sağlıyor.
YUNUS UĞUR - Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yaşayan Ahmet Çağlar, geçimini zorlu aşamalardan sonra ürettiği mangal kömüründen sağlıyor.
Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış boyunca ormandan topladığı odunları günler süren bir çalışmayla kömüre dönüştürdüğünü söyledi.
Orman İşletme Müdürlüğünden kiraladığı arazilerden izinli olarak meşe ve çam odunu kestiğini belirten Çağlar, bu odunları araca yükleyerek naklettiklerini anlattı.
Dada sonra odunları istifleme işlemine geçtiklerini anlatan Çağlar, "Odunu kumaş işler gibi tek tek diziyoruz. Üzerini çam pür ile kapatıyoruz. Onun ardından pürün üzerine toprak atıyoruz. En tepe bölgesinden odunu ateşliyoruz. Kömürün kaliteli olması için ocağın yavaş yanması gerekiyor. Bu işlem 10 gün sürüyor. Bitince kömürü tek tek ayırıp çuvallara dolduruyoruz. Yılda yaklaşık 10 ton kömür üretiyorum. 8-10 bin lira civarında para kazanıyorum." dedi.
Odunun yakıldığı 10 gün boyunca doğru düzgün uyumadığını belirten Çağlar, yaptığı işin riskli olduğunu söyledi.
Çağlar, "Eğer uyursak toprak attığımız bölge delinebiliyor ve onca emeğimiz heba oluyor. Sürekli başında durmak zorundayız." diye konuştu.
Kömür işinden kazandığı para ile ailesinin geçimini sağladığını belirten Ahmet Çağlar, şu ifadeleri kullandı:
"Tek başıma bu işi yapıyorum bazen zorlandığım zamanlar oluyor. Kömürü çuvala koyarken 1-2 kişi çağırıp çalıştırıyorum. Buradan elde ettiğim para ile çocuklarımızın okul masrafını evimizin genel ihtiyaçlarını temin etmeye çalışıyorum. 2 tane çocuğum var, biri okula gidiyor. Bunların ihtiyaçlarını karşılamak için yılda bir defa kömür yakıyorum. Tek geçim kaynağım bu. Bazen ufak tefek bahçe işlerim de oluyor. Onun dışında bütün geçimim mangal kömüründen sağlıyorum."