Maltepe Havagazı Fabrikası'nın Yıkımına İlişkin Bilirkişi Raporu
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Maltepe Havagazı Fabrikası'nın yıkımıyla ilgili bilirkişi raporunda "Asbest yönetmeliğinin gerektirdiği önlemler alınmadan mevzuata aykırı bir yıkım süreci yaşanmıştır" ifadesinin yer...
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Maltepe Havagazı Fabrikası'nın yıkımıyla ilgili bilirkişi raporunda "Asbest yönetmeliğinin gerektirdiği önlemler alınmadan mevzuata aykırı bir yıkım süreci yaşanmıştır" ifadesinin yer aldığını belirterek, "Rapor, halkın sağlığını tehdit eden bir potansiyelin varlığına dikkat çekiyor." dedi.
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nde, Maltepe Havagazı Fabrikası'nın yıkım sürecinde açılan dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporuna ilişkin basın toplantısı düzenlendi.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan, Maltepe Havagazı Fabrikası yıkımıyla ilgili idari mahkemeye açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verildiğini hatırlattı.
Candan, Büyükşehir Belediyesinin yıkım sürecinde yanıltıcı açıklamalar yaptığını savunarak, "Oysa 25 Şubat'ta yıkımına başlanan Maltepe Havagazı Fabrikası'nın hiçbir önlem alınmadan iki gün içerisinde büyük bir bölümü yıkıldı." diye konuştu.
Havagazı Fabrikası'nda asbestli bölümün yıkılıp yıkılmadığının belirlenmesi için tespit davası da açtıklarını söyleyen Candan, "İdari mahkemede süren yürütmeyi durdurma kararı devam ettiği için tespit davası onunla birleştirilmiş oldu." ifadesine yer verdi.
Açılan dava neticesinde bilirkişi heyetinin inceleme yaptığını ve rapor hazırlandığını dile getiren Candan, şu değerlendirmede bulundu:
"Bilirkişi raporu, 'Asbest yönetmeliğinin gerektirdiği önlemler alınmadan mevzuata aykırı bir yıkım süreci yaşanmıştır.' diyor. Rapor, halkın sağlığını tehdit eden bir potansiyelin varlığına dikkat çekiyor. Bu tarz asbestli yapıların karantinaya alınması, asbest sökümüne başlanmadan önce dış duvarların kesinlikle yıkılmaması gerektiğini ifade ediyor."
Bilirkişi heyetinin fabrikaya ilişkin incelemesine Ankara Tabip Odası ve meslek odalarından heyetlerin de katıldığını söyleyen Candan, "Fabrikada asbestli olduğu belirtilen boruların bir kısmının söküldüğü ve boruların yerde olduğu bilirkişi raporuna yansıdı." dedi.
Ankaralıların bütün kamu kurumlarının gözü önünde asbeste maruz kaldığını ileri süren Candan, Ankara Büyükşehir Belediyesiyle ilgili suç duyurularının devam ettiğini kaydetti.
Maltepe Havagazı Fabrikası'nın bulunduğu yerin tarihi açıdan tescilli ve koruma altında olduğuna işaret eden Candan, "Bina risk altında. Binanın karantinaya alınması gibi bir şey yok. Sadece o fileler sarkıtılıyor. Rüzgarlı havalarda havaya asbest dağılıyor." sözlerine yer verdi.
Candan, binanın karantinaya alınması ve halkın havada asbest ölçümü yapılarak düzenli olarak bilgilendirilmesini isteklerini dile getirdi.
"Asbest 10-15 yıl içinde hasta yapıyor"
Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Bulut da süreç içerisinde Maltepe Havagazı Fabrikası'yla ilgili pek çok uyarıda bulunduklarını söyledi.
Olayın halk sağlığını tehdit eden boyutuna dikkati çeken Bulut, "Eğer bir nükleer sızıntı olsaydı ya da bir kimyasal kirlenme olsaydı bunun etkileri çok kolay görüleceği için böyle bir şeye cesaret edemezlerdi. Ama asbest sinsi. 10-15 yıl içinde hasta yapıyor. Akciğer kanserine neden oluyor. 10-15 yıl içerisinde ortaya çıkacak bir şey olduğundan kanuni zaman aşımı oluyor. O yüzden böyle bir risk alındı ve yanlış yapıldı." diye konuştu.