Maliye Bakanı Şimşek, CEO'lara 2015 Vizyonunu Anlattı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye Ekonomisi 2015" temalı CEO Club toplantısında ekonomide 2015 vizyonunu şirketlerin CEO'larına anlattı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Capital ve Ekonomist dergileri tarafından düzenlenen "Türkiye Ekonomisi 2015" temalı CEO Club toplantısında ekonomide 2015 vizyonunu şirketlerin CEO'larına anlattı. Bakan Şimşek, sonraki 10 yılda performansı iyi olan ülkelerin, bugünden hazırlığını yapıp güçlü reform programlarını uygulayan ülkeler olacağını söyledi.
Şişli'deki Marriott Otel'de yapılan toplantıya, Maliye Bakanı Mehmet Şimsek'in yanı sıra aralarında Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Osman Zeki Özger, Mikrosaray Yönetim Kurulu Başkanı Latif Güler, Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Ümit Leblebici'nin de aralarında bulunduğu iş ve medya dünyasından çok sayıda kişi katıldı.
KARŞI RÜZGARA RAĞMEN YÜZDE 5 BÜYÜME YAKALADIK
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı konuşmada, "Bir ülkenin temelleri sağlamsa, kaygılar olsa da ekonomi güçlenerek yoluna devam eder" diyerek şunları söyledi:
"Esas belirleyici olan o ülkenin bilançosunun ne kadar sağlam olduğudur. Biz de politika çerçevemizi ona göre şekillendirdik. Son dönemlerin en büyük küresel krizine, Avrupa'da kalıcı durgunluk dönemine girilmesine ve Ortadoğu'daki kargaşaya rağmen Türkiye iyi bir performans yakaladı. Karşı taraftan esen rüzgarlara rağmen %5 büyüme yakaladık. Bundan sonraki 10 yılda performansı iyi olan ülkeler, bugünden hazırlığını yapıp güçlü reform programlarını uygulayan ülkeler olacak. 2023 vizyonumuzda iddialı hedeflere erişmek için ilave eforun ortaya konması gerekiyor. 2002-2007 arasında reelde %7 büyüme kaydettik. 2007 sonrasında küresel krizle büyüme oranımız azalmıştı. Şimdi yeniden yükseliş döneminin eşiğindeyiz. 2019'a kadarki 4 yıllık dönemi değerlendirmek için uzun süredir çalışıyoruz. Geçen yıl yenilikçi bir kalkınma planı açıkladık. Bu planı Türkiye'nin değişim ve dönüşüm programına dönüştürdük. 25 farklı dönüşüm alanı belirledik. Bu dönüşüm alanlarına ilişkin büyük bir kısmı mikro düzeyde olan 1250'ye yakın reform tedbiri belirledik. Patent kanunu ve kişisel verilerin korunması gibi Avrupa Birliği sürecinde ve Türkiye'ye yatırım çekme anlamında ortamı iyileştiren birçok reform geçecek. Enflasyonu tek haneye indirmeyi başardık ve düşük tek haneye indirmek en büyük önceliklerimiz arasında. Cari açığın kapanması için ekonomimizin verimliliğini artırmamız gerekiyor. Rekabetin önündeki engelleri kaldırarak ve rekabeti güçlendirerek verimliliği artırabiliriz."
VERGİ ORANLARINDA ARTIŞ SÖZ KONUSU DEĞİL
Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, ÖTV ve KDV ile ilgili bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruyu, "Eninde sonunda maktu vergiler enflasyon kadar artmalıdır, artacaktır. Ama şu anda ne gelir vergisi oranında ne kurumlar vergisi oranında ne KDV oranlarında herhangi bir artış asla söz konusu değil. Hatta imkanımız olsa istihdam üzerindeki yükleri biraz daha aşağı çekmek isteriz. Fakat şu zor zor dönemeçlerden bir çıkalım" diye cevapladı. - İstanbul