Haberler

Malezya'da Yolsuzluk İddiaları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Singapur'da, Malezya Kalkınma Fonu (1MDB) ile ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde kara para aklamayla elde edildiği düşünülen 177 milyon dolar değerinde mal varlığı tespit edildiği bildirildi.

Singapur'da, Malezya Kalkınma Fonu (1MDB) ile ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde kara para aklamayla elde edildiği düşünülen 177 milyon dolar değerinde mal varlığı tespit edildiği bildirildi.

? Singapur Mali İşler Müdürlüğü (MAS), Başsavcılık Ofisi ve Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan ortak açıklamada geçen yıl başlatılan 1MDB ile ilgili soruşturma çerçevesinde tespit edilen mal varlığının yarısının Malezya Başbakanı Necip bin Rezak'a yakınlığıyla tanınan iş adamı Low Taek Jho ve ailesine ait olduğu belirtildi.

Açıklamada soruşturmanın devam ettiği ve tespit edilen mal varlıklarına el konulacağı kaydedildi.

Yetkililer, Singapur menşeli BSI Bankası, Özel Falcon Bankası, Standard Chartered Bankası, UBS AG ve DBS Bank ve Raffles Döviz Ofisi'nin adının para aklama iddialarında geçtiğini açıkladı.

Singapur Mali İşler Müdürlüğü, mayıs ayında BSI Bankası hakkında kara para aklama, havale ve para transferlerinde usulsüzlük suçlamasıyla kapatma talebinde bulunmuştu.

1MDB, Başbakan Necip Rezak tarafından 2009'da kurulmuştu. Fon'un kötü yönetim sonucu yaklaşık 11,6 milyar dolar zarar ettiği ortaya çıkmıştı. Ulusal ve uluslararası çevreler, Başbakan'ın kişisel banka hesaplarına yatırılan paraların da fonla ilintili olduğunu ileri sürmüştü.

The Wall Street Journal gazetesi yatırım şirketiyle ilgili soruşturmada yer alan belgelerin, şirkete bağlı ajanslar, bankalar ve kuruluşlar arasında transfer edilen 700 milyon doların, son olarak Başbakan'a ait 5 ayrı kişisel hesaba aktarıldığını gösterdiğini iddia etmişti.

İddiaların ardından muhalifler, hükümet karşıtı gösteriler düzenlenmiş ancak "bağışların gizliliğini" neden göstererek sessiz kalmayı tercih eden Başbakan Necip Rezak, Meclis Yolsuzlukla Mücadele Komisyonuna verdiği ifadede, hesaplarına aktarılan paranın siyasi bağış olduğunu savunmuştu.

Başsavcılık ocak ayında yaptığı açıklamada, Başbakan'ın şahsi hesaplarındaki 681 milyon doların Suudi kraliyet ailesinin yaptığı kişisel bağış olduğunu belirtmişti. Başsavcı Muhammed Apandi Ali, Yolsuzlukla Mücadele Komisyonunun yaptığı soruşturmada, 2013'ün mart ve nisan aylarında Suudi kraliyet ailesi tarafından şahsi hesabına 681 milyon dolar yatırılan Başbakan'ın, hiçbir suç işlemediğinin ortaya çıktığını kaydetmişti. Apandi, Suudi ailesinin Başbakan Necip Rezak'a neden bağış yaptığı ve paranın nereye harcandığı konusunda ise herhangi bir ayrıntı vermemişti.

Singapur menşeli şirketlerin de adının geçmesi üzerine bu ülkede de soruşturma başlatılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

Saadet Partisi'nde yeni genel başkan Mahmut Arıkan

Saadet'te Karamollaoğlu dönemi sona erdi! İşte yeni genel başkan

10 ilimizde eğitime kar engeli

10 ilimizde eğitime kar engeli

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto: TürkAkım sayesinde başka rotaya ihtiyacımız yok

"Türkiye'den başka rotaya ihtiyacımız yok"

title