Malatyalı Muhtarlar Akademili Oldu
Malatya Büyükşehir Belediyesi ve İnönü Üniversitesi tarafından açılan Muhtarlar Akademisi’ni bitiren muhtarlar, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin de katıldığı törenle sertifikalarını aldı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi ve İnönü Üniversitesi tarafından açılan Muhtarlar Akademisi'ni bitiren muhtarlar, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin de katıldığı törenle sertifikalarını aldı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi ve İnönü Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen programa katılan 504 mahalle muhtarına 4 haftalık eğitim sonunda sertifikaları verildi. Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Ali Kaban, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğut Polat, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, İlçe Belediye Başkanları, akademisyenler ve muhtarlar katıldı. Muhtarlar adına Arapgir Muhtarlar Derneği Başkanı Turhan Umar açılış konuşmasını yaptı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de il başkanlığı döneminde birçok muhtarı yakınen izlediğini belirterek, "Nasıl başarılı olduklarını neler yaptıklarını izleyerek kendime ders çıkarmaya çalışıyorum. Bu derslerin bir kısmını da aldım ve gördüğüm o derslerin en önemlisi Mahallesi ile Köyü ile orada yaşayan halkı ile irtibatını koparmaya onlarla iç içe olan muhtarlar başarılı oluyorlar. Biz de bunun için siyasette millet ile irtibatımızı kesmemeye çalışıyoruz. Muhtarlarımız ile irtibatınızı kesmemeye çalışıyoruz. Çünkü bu millete bir istikamet verilecekse orada milletin kendisi olduğuna inanıyoruz" ifadelerine yer verdi.
Milletle bütünleşen muhtarların çok başarılı olduğunu gördüklerini kaydeden Tüfenkci, "Ben sizlerle gurur duyuyorum, Malatyalı muhtarlarımızla gurur duyuyorum. Türkiye'nin birçok yerine gittik gerçekten hem yerel yönetimlerimiz hem muhtarlarımız sorunları çözme ve takip etme noktasında gerçekten çok başarılılar. Hem takip etmeleri hem sorunları iletmeleri, hem il yöneticileri ile olan irtibatları ve Malatya'nın kalkınmasında ve gelişmesinde ne kadar önemli rol oynadığını görüyoruz. Bunun için sizlere teşekkür ediyorum" dedi.
Muhtarların esasında devletin yereldeki temsilcileri konumunda olduğunu kaydeden Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Muhtarlarımızın geldiği aşama itibari ile muhtarlık eşittir muhtariyet özerklik demektir. Bu noktada Sizler de bu muhtariyeti bu özerkliği temsil ettiğimiz mahalleli lehine kullandığınızda ve yerel yönetimler ile iyi bir ilişkiye geliştirdiğiniz de o mahallenin o semtin gerçekten o kasabanın çok farklı noktalara geldiğini görüyoruz."
Ülkenin köklü bir altyapı değişikliğine girdiğini söyleyen Bakan Tüfenkci, AK Parti hükumetleri döneminde muhtarlara verilen yetkiler ile mahallelere götürülen hizmetleri anlattı. Bakan Tüfenkci konuşmasına şöyle devam etti:
"Biz kendi insanımızı önemsiyoruz onların hizmetin en iyisine layık olduğuna inanıyoruz. Çünkü sizler 15 Temmuz gibi bir hain darbe girişimine bu millet ile birlikte bütün irade ile o darbe girişimine karşı durdunuz. Allah'a hamdolsun o darbe girişimini akamete uğrattınız. Malatya için kısaca neler yaptığımızı hatırlatmakta fayda var diye düşünüyorum. Büyük projeleri hatırlayın. Yıllarca Türkiye'de konulan çevreyolu tembelliğine hep birlikte attık. Kamulaştırmaları ve yapıyoruz. Zamanı içerisinde inşallah bitirilecek. Malatya'ya karaciğer enstitüsünün yanına Malatya için önemli olan kanser Hastanesini, Onkoloji Hastanesini kazandırmak istiyorduk. İnşallah 2018 yılının ilk başında da resmi temel atma töreni gerçekleştireceğiz. Bu noktada Battalgazi ilçesine de Devlet Hastanesini yapacağız dedik. Yatak kapasitesini artırmadan dolayı 2018 yılının ilk çeyreğinde oranında temelini atacağız. Parası hazır, yatırım programına alındı. Sadece ihalelerinin bitmesini bekliyoruz. İnşallah oraya da 300 yataklı Devlet Hastanesini Malatya'ya kazandırmış olacağız. Kadın Doğum Hastanesi konuşuyorduk. Şimdi inşaatı yükseliyor yanına da inşallah Fizik Tedavi Hastanesi ile beraber Çocuk Hastanesi ile beraber orayı da sağlık kompleksi haline getirmiş olacağız. Bir söz daha vermiştik o sözümüzün de arkasındayız. Onkoloji Hastanesi biter bitmez Malatya'ya bir de müstakil kalp hastanesini kazandıracağız. Malatya'nın işe ihtiyacı var Malatya'nın aşa ihtiyacı var onun için Organize Sanayi Bölgesini büyüttük. Oranın istimlak sorununu çözdük.
Hızlı treni de takip ediyoruz. Hızlı tren projesi Aralık ayı sonu itibariyle bitecekti, firma süre uzatımı istemiş onu reddettik. Biran evvel bitirsinler biz 2018 yatırım programına aldık, İnşallah ihale sürecine başlayacağız. 2018 yılında Ayrıca Sivas Malatya arası değil Malatya İskenderun Adana arasında da hızlandırılmış tren konseptine kavuşturuyoruz.
Malatya için önemli olan Kayısı ile ilgili de, Malatya'da kayısının muhatabının olmadığını söylüyoruz. Yetkili bir kurum göremiyoruz. Ama boş durmak gerekmiyor. Şimdi lisanslı depoların birisini de Malatya'da yapmak istiyoruz. Bununla ilgili ilgili birimlerle görüşüyoruz. Bu amaçla Kalkınma Bakanlığımızdan 12 milyon lira destek aldık. Bu Malatya'nın hesabına geçti. İnşallah Ocak ve Şubat ayı içerisinde sözleşmesini yapıp temelini atacağız."
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, muhtarların milletin kılcal damarları olduğunu ifade ederek, "Toplumla devlet arasındaki ilişkiyi doğrudan kuran seçkin liderlerdir. Milletin değerlerini taşıyan toplumun seçilmiş temsilcileridir. Milli iradenin temsilcileridir. Ayrıca "Vatandaşlık bilinci ve Muhtarlar", "Sağlık Hizmetlerine Ulaşma ve Muhtarlar" ve "Kamu Güvenliği ve Muhtarlar" konularında kapsamlı konferans, panel ve toplantılar düzenlendi. Eğitim programı sonrası sınav yapıldı. Sınavı başarıyla geçen muhtarlarımıza sertifikaları hemen hazırlandı fakat tören biraz gecikti. Bugün sertifikalarını veriyoruz. Derslere büyük bir ilgi ve titizlikle devam eden ve sertifika alan muhtarlarımızı kutluyorum" dedi.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise muhtarlar akademisine katılımın üst seviyede olduğunu dile getirerek, "Eğitimin yaşı yoktur. Dolaysıyla biz öğrenmeyi ne zaman bıraktıysan biz o zaman yaşlanmaya başlıyoruz. Biz hiçbir zaman eğitimi, öğrenmeyi ve araştırmayı bırakmayacağız ve bu heyecanımızı terk etmeyeceğiz. Biz sahada muhtarlarımızla bir araya gelerek bölgenin sorunlarını, projelerini planlarını birlikte yapıyoruz, hep birlikte hizmet yapamaya gayret gösteriyoruz. Bu süre içerisinde Malatya'da büyük bir değişim oldu. Biz bu kenti birlikte yeniden inşa ettik. Bunu alt yapıda yapıyoruz, istatistiklere baktığımızda 2 bin 200 km alt yapı yapıyoruz ve bu gerçekten büyük bir çalışma. Bunu ilçelerde yaptığımız kadar merkezlerde de yapıyoruz" diye konuştu.
Malatya Valisi Ali Kaban ise, "Eskiden muhtarlara sorulurdu sen olsan ne yapardın diye, cevap vermezdi. Şimdi sorduğumuzda ise köye yol yaptırırım, su getiririm, elektrik getirim, iş AŞ getiririm diyor. Şuan karşımdaki muhtarlara söylersem bir kitap yazarlar. Çünkü onlar artık akademili oldu, bundan sonra işlerini akademik olarak sürdürecekler" dedi.
AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin de bir mahallede devleti temsil eden, en ücra noktadaki makamın muhtarlık makamı olduğunu ifade ederek, "Ben de 20 yıllık muhtarlık yapan bir babanın evladıyım. Önceki muhtarlığın işleyişi ile bugün ki işleyişin ne kadar farklı olduğunu farkındayız. Burada bir üniversite vardı ama millet ile üniversite arasında bir köprü oluştuğu görmedik, hep eleştirdiğimiz nokta buydu. Buradaki çalışmayla Türkiye'de ilk olarak ve diğer illere de örnek olacak bir çalışmayla ilki teşkil etmiş olduk. Buradaki amacımız daha kaliteli hizmeti vatandaşlarımıza sunulması ve bu konuda hepimizin bir gayreti var. Muhtarımızın da ne kadar büyük sorumluluklar altında olduklarını biliyoruz" dedi.
Konuşmalardan sonra sertifika almaya hak kazanan 504 muhtar sahneye çağrılarak, 'Muhtarlık Akademisi Sertifikası' protokol tarafından verildi. Törende ayrıca muhtarlara eğitim veren hocalara da teşekkür plaketi sunuldu. - MALATYA