Haberler

Malatya Ermeni Mezarlığındaki İnşaatların Yıkılması Tartışmaları

Malatya Ermeni Mezarlığındaki İnşaatların Yıkılması Tartışmaları
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya Belediyesi tarafından Malatya merkezdeki Ermeni Mezarlığı'nda yapımı süren gasilhane, son dua yeri ve bekçi evi inşaatının, yıktırılması ile ilgili tartışmalar üzerinde Malatya Belediyesi yıkımın Belediye ekipleri arasındaki...

Malatya Belediyesi tarafından Malatya merkezdeki Ermeni Mezarlığı'nda yapımı süren gasilhane, son dua yeri ve bekçi evi inşaatının, yıktırılması ile ilgili tartışmalar üzerinde Malatya Belediyesi yıkımın Belediye ekipleri arasındaki iletişimsizlikten kaynaklandığını açıklarken, Vali Ulvi Saran ise mevzuatın dışında bir yıkımın olması durumunda, telafisinin yerine getirileceğini söyledi.

Malatya merkez Kiltepe Mahallesi'nde bulunan Ermeni Mezarlığı'nda bir dernek tarafından yaptırılan, ancak ruhsat izinleri olmadığı Belediye ve ilgili dernek tarafından açıklanan gasilhane, son dua yeri ve bekçi evi inşaatının Belediye ekiplerince yıktırılması tartışması sürüyor.

Malatya Belediyesi tarafından Belediye Basın Yayın Müdürlüğü aracılığı ile yapılan yazılı açıklama da, "İstanbul'da bulunan bir Sivil Toplum Kuruluşu yetkilileri; ilimiz Kiltepe Mahallesinde bulunan Ermeni Mezarlığımız içerisinde, Ermeni vatandaşlarımızın definlerini inançları doğrultusunda gerçekleştirebilmeleri için gerekli ve daha önceden var olan fakat zaman içerisinde yıkılmış bulunan yapıların inşası konusunda Belediyemiz nezdinde girişimlerde bulunmuştur.

Belediyemiz yetkilileri de ihtiyaç

duyulan gasilhane ve müştemilat ile ilgili talebin karşılanması hususunun değerlendirileceğini fakat; bekçi evi olarak düşünüldüğü beyan edilen yapının ise Mezarlığın estetiğini bozacağını ilgililere şifahi olarak ifade etmişlerdir.

Belediyemize gelen şikayet ve ihbarlara istinaden, mezarlık içerisindeki inşaat alanına giden Belediyemiz ekipleri; gasilhane ve müştemilatın haricinde bekçi konutunun da yapıldığını tespit etmiş ve konuyu ilgili STK yetkililerine de bildirmiştir.

Sadece, bahsi geçen bekçi evinin yıkımı için mezarlığa giden Belediyemiz yıkım ekipleri arasındaki iletişim kopukluğundan kaynaklanan bir hatadan dolayı inşaatın tamamı yıkılmıştır.

Belediyemizin yetkili organlarının bilgisi ve insiyatifi dışında inşaatın tamamını yıkan ilgili personeller hakkında da idari tahkikat başlatılmıştır. Bu coğrafyada yaşayan hiçbir etnik ve dini gruba yönelik, ayrımcı bir tavrımızın olması kesinlikle söz konusu değildir.

Ermeni Vatandaşlarımızın da bütün vatandaşlarımız gibi

gönül rahatlığı ile inançları doğrultusunda definlerini yapabilmeleri için gerekli olan gasilhane ve müştemilatının yapımı hususunda her türlü kolaylık ve yardımın da Belediyemiz tarafından sağlanacağı hususu saygıdeğer kamuoyuna duyurulur" ifadelerine yer verildi.

Vali Ulvi Saran ise konuyla ilgili olarak basın mensuplarına yaptığı değerlendirme de, kendisinin yıkım konusunda bir talimatını olmadığını belirterek, "Ortada bir imar mevzuatı çerçevesinde yapılan bazı yapılar var. Konuyla alakalı bizim her hangi bir talimatımız yok. Düzenlemenin yıkımı konusunda bir talimatımız yok. Düzenlemenin neye göre yürütüleceği konusunda Belediyemizin bazı yükümlülükleri ve sorumlulukları var. O çerçevede gereğini yerine getirme konusundaki çalışmalar yerine getirilmiştir. Ama,

esasen, ne ölçüde mevzuat çerçevesinde hareket edildiği. ne ölçüde bunu aşan sonuçlar çıktı, bunu değerlendirmek üzere ben Belediye Başkanımız ve Emniyet yetkililerimizle bir araya geleceğiz ve konuyu değerlendireceğim" diye konuştu.

Yapılan inşaatın kilise olmadığını belirten Vali Saran, "Yapılan şey kilise değil. Neticede orada bir din mensuplarının, dinlerine bağlı insanların vefat eden yakınlarının mezarları var. Dolayısıyla mezarların bulunduğu yer de dini vecibeler gereği yerine getirilmesi gereken bazı yükümlülüklere cevap verecek bir takım ünitelerinin olması son derece doğal. Bunların yapımı esnasında imar planının gerektirdiği kriterlere göre hareket edilmesi gerekiyordu. Burada bazı imar mevzuatının gereklerini aşan

noktalar vardı, bel ki onların yıkılması ile ilgili bir uygulama yapılması gerekiyordu. Sanıyorum, onu aşan bir sonuç ortaya çıktı. Dolayısıyla yükümlülük Belediyeye ait olduğu için, yerine getirilirken bir miktar mevzuatın gerektirdiği ölçünün dışına taşınması belki bir uygulama sorunu ortaya çıkmıştır. Biz bunu değerlendireceğiz. Eğer mevzuata aykırı yapılaşmanın dışındaki, onu aşan bir durum varsa, onun telafisi için onun gerekeni yapacağız" şeklinde konuştu.

Vali Saran, "Mevzuatı aşan durumun dışında bir uygulama yapılmışsa, yani haddinden fazla bir yer yıkılmışsa, o konuyu değerlendireceğiz, telafisi yoluna gideceğiz" dedi. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

title