Malatya'daki Stk'lerden Halk Oylamasına Evet Desteği
Malatya Evet Platformu adı altında bir araya gelen 135 sivil toplum kuruluşunun (STK) temsilcileri, halk oylamasında evet diyeceklerini açıkladı.
Malatya Evet Platformu adı altında bir araya gelen 135 sivil toplum kuruluşunun (STK) temsilcileri, halk oylamasında evet diyeceklerini açıkladı.
Aralarında Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (BİLSAM), Malatya Fikir Adamları Derneği, Hanımeli Derneği, Niyazi Mısri Vakfı ile Toplum Gönüllüleri Birliği Derneğinin yer aldığı 135 STK'nin temsilcisi, Malatya Evet Platformu adı altında Kongre ve Kültür Merkezi'nde bir araya geldi.
Platform adına açıklama yapan avukat Özcan Çetin, Malatya Barosuna bağlı avukatların çağrısının kentte yoğun bir ilgiyle karşılık bulduğunu ve Malatya Evet Platformunun oluşturulduğunu söyledi.
Türkiye'de anayasaların 1961'den bugüne topluma karşı ve topluma rağmen vesayetçi müdahalelerle şekillendirildiğini belirten Çetin, millet iradesinden korkan ve milleti kontrol edecek bir anlayışla düzenlenen bu anayasaların milletin güçlendiği zamanlarda vesayetçi anlayışlara müdahale imkanları sağladığına işaret etti.
Meclis'in son olarak milletin güçlendiği kapsamlı bir anayasa değişikliği gerçekleştirdiğini ifade eden Çetin, Malatya Evet Platformunun 16 Nisan'da halk oylamasına sunulacak anayasa metninin tarafı ve destekçisi olduğunu dile getirdi. Çetin, şöyle konuştu:
"Halk oyuna sunulan anayasal değişikliğin en temel özelliği demokrasimizi güçlendirmeye yönelik bir hüviyete sahip oluşudur. Doğrudan demokrasinin en güçlü aracı olan referanduma sunulan bu anayasal metnin dönüştürücü ruhu gelecek açısından bizlere güven vermektedir. Nitekim bu anayasa ilk kez bir darbe sonunda galip gelen millet ve onun iradesinin tecelligahı olan TBMM tarafından tanzim edilmiş ve millet olarak bizlerin onayına sunulmuştur. Yine ilk kez darbe sonrası silahların gölgesinde değil demokratik bir atmosferde propaganda yürütülmektedir. Bu ilklerin ruhunu barındıran ve millet iradesinin yansıması olan bu anayasa en büyük hayalimizdi ve bu gerçekleşmektedir."
Avrupa ülkelerinin Türkiye'deki halk oylamasına ilişkin tavırlarını da değerlendiren Çetin, "Medeniyet hamisi iddiasında olan ülkelerin darbelere sessizlikleriyle birlikte darbecileri açıkça korumaları ve demokrasinin işlemesine engelleri derin bir krizle karşı karşıya kaldıklarını göstermektedir. Faşizan eğilimlerin arttığına ve içe kapanmacı anlayışla yeniden duvarlar örmelerine tanıklık ediyoruz." dedi.
Rejim değişikliği ve tek adamlık iddiasıyla kullanılan "manipülatif hayırcı" dilin hukuki, siyasal, ekonomik ve sosyal bir dayanağı bulunmadığını aktaran Çetin, şunları kaydetti:
"Anayasa Meclis'te tartışılırken konuşmayı değil aksine konuşmamak için kürsüyü yıkmayı tercih edenlerin dün olduğu gibi bugün de kullandıkları tarzın sorunlu olduğunu düşünüyoruz. Demokratik sürecin varlığı esas olup evete de hayıra da saygı duyuyoruz fakat propaganda dilinin aydınlatıcı bir tarzda ve doğrular üzerinden geliştirilen dayanaklarla kullanılmasının esas olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple Malatya Evet Platformu olarak bu anayasal değişikliğin sadece siyasilerin meselesi olmadığını tüm toplumun meselesi olduğu bilinciyle süreçte anayasal metnin anlatılması hususunda etkin bir şekilde çalışacağız ve sürecin Evetle sonuçlanması için önemli bir gayretin içerisinde olacağız."