Malatya'daki Fetö/pdy Davası
Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, "Silahlı terör örgütüne üye olmak ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet" suçlarından haklarında dava açılan 11'i tutuklu, 10'u firari 33 sanığın...
Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, "Silahlı terör örgütüne üye olmak ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet" suçlarından haklarında dava açılan 11'i tutuklu, 10'u firari 33 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanıklar Zekai Işık, Kaan Emre Öztaş, Yu¨cel Yılmaz, Turgut Altın, Turan Canpolat, Suat Sarın, Muzaffer Erşan, Haşim Oskaloğlu, Gökhan Gökbulut, İmdat Özçelik ile başka suçtan tutuklu bulunan Nurettin Karabekmez ve Hikmet Özbay hazır bulundu. Firari olarak aranırken, Gürcistan'a kaçmak isterken sınırda yakalanan sanık Osman Çekiç ise Artvin'den Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.
Sanıklardan Turan Canpolat, Kaan Emre Öztaş, Yu¨cel Yılmaz, Turgut Altın, Osman Çekiç, İmdat Özçelik, Halil Kayış ve firari sanık Hasan Yıldız ve firardaki bazı sanıkların örgütün şifreli mesajlaşma programı "Bylock"u kullandığı tespit edilirken, mahkemede hazır bulunan sanıklar programı kullanmadıklarını iddia etti.
Duruşma sırasında "Bylock"u kullandığı tespit edilen bazı sanıkların adlarına kayıtlı telefon hatlarının eşleri tarafından hala kullanıldığı da belirlendi.
Duruşmada, firari olarak aranırken Gürcistan'a kaçmak isterken sınırda yakalanan sanık Osman Çekiç ise SEGBİS üzerinden yaptığı savunmada, hakkında yakalama kararı olduğunu basından öğrendiğini belirterek, aradan geçen sürede "Orada, burada kaldığını." ifade etti.
Mahkeme heyeti duruşmada tanıkları da dinledi. Tanık Mehmet P, FETÖ ile iltisaklı ve irtibatlı olduğu gerekçesiyle kapatılan Malatya Aktif İş Adamları Derneği'nde polisin arama yaptığı sırada çiğ köfte yapıldığını anlattı.
Savunma yapan diğer tutuklu sanıklar ise üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, tahliyelerini talep etti.
Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklardan ve örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı tespit edilen Mehmet Alper Dabağ'ın tutuklanmasına yönelik karar çıkarılmasına, bir kısım sanık eşlerinin kullandığı cep telefonu hatlarında "ByLock" kullandığının tespit edilmesi nedeniyle, kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunulmasına, diğer sanıkların ise tutukluluğunun devamına karar verip, duruşmayı erteledi.
Sanıklar hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmak ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet" suçlarından 10 ila 20 yıl arasında hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmıştı.