Malatya'daki Darbe Girişimi Davası
Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti'nin de bulunduğu 26'sı tutuklu 76 sanığın yargılandığı davada tutuklu sanık dönemin 7. Ana Jet Üs Komutanlığı 171. Filo Komutanı Binbaşı Metin Çivilibal, savunma yaptı.
Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti'nin de bulunduğu 26'sı tutuklu 76 sanığın yargılandığı davada tutuklu sanık dönemin 7. Ana Jet Üs Komutanlığı 171. Filo Komutanı Binbaşı Metin Çivilibal, savunma yaptı.
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince Yakınca Spor Salonu'nda görülen duruşmada savunma yapan Çivilibal, dönemin 7. Ana Jet Üs Komutanlığı Harekat Komutanı Hava Pilot Kurmay Albay Tayfun Tuna'nın kendisine 4 uçak 4 pilot ayarlayıp üsse gelmesini söylediğini kaydetti.
Pilotları bilgilendirip, üsse gittiğini anlatan Çivilibal, uçuşa yönelik bir emir gelmediği için filoda beklediklerini iddia etti.
Darbe girişimini televizyondan şaşkınlıkla izlediklerini ileri süren Çivilibal, savunmasını şöyle sürdürdü:
"Filoda televizyonda darbe haberlerini izledik. Saat 03.40'ta harekat komutanı gelip Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi'nin (BHHM) emriyle uçakların silahsız kalkıp görevin havada verileceğini söyledi. Pilotları toplayıp, teçhizat salonunda kıyafetlerimizi giymeden önce kısa brifing yapıp, daha sonra uçak başı yaptık. Uçaklarda bomba olmaması gece uçuş kabiliyetinin az olması nedeniyle darbe önleyici görev ya da terörle mücadele görevi olduğunu düşündük. Olağandışı birçok uçağın gelmesi, yapılacak emirlerin engellenmesi için uçakların ruleye çıkmasını söyledik. İkinci uçağın arkasındaydım. Ana pistte gelip kalkma imkanımız vardı. Kulenin BHHM'nin uçakların kalkmaması yönünde emir verdiğini söyleyince görüşme yaptık. Yanlış bir şey yapmamak için Harekat Komutanımın emriyle hareket etmenin doğru olduğunu düşünüyordum. Sonuncu görüşmemizde kendisi geri dönün emrini verdi. Pilotlara geri döneceğimizi söyledim."
Bir asker olarak komutanlarının verdiği emirleri yerine getirdiğini savunan Çivilibal, "Uçaklarımızın nakliye uçakları arasında olduğu doğrudur ama sıkışması doğru değildir. Kalkış emri verilseydi ana piste gidip kalkacak mesafemiz vardı. Bizim geri dönmemiz bir mecburiyet değil, emirleri uygulama yönünde bir tercihtir. Komutanlarımdan emir aldım, başka kimseden emir almadım. Bir asker olarak amirlerimin verdiği emirleri yerine getirdim. Kalkış yapmış olsaydık, kanuna aykırı ya da darbeyle ilgili bir emir olsa, görevi yapmadan üsse dönüş yapardık. Hiç kimse burada bulunan pilotlardan vatan haini, darbeci çıkaramaz." ifadesini kullandı.
Mahkeme Başkanı Vedat Koç'un sorularını yanıtlayan Çivilibal'ın savunmasının ardından duruşmaya perşembe günü devam edilmek üzere ara verildi.
Savunma yapan sanık sayısı 55'e yükseldi
Malatya'daki darbe girişimine ilişkin 26'sı tutuklu 76 sanıklı davanın görülmeye başlandığı 7 Mart'tan bu yana aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ve 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun'un da bulunduğu 55 sanık savunma yaptı.
Davanın geçen ay görülen ilk duruşmasında, tutuklu yargılanan dönemin 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun ile dönemin 2. Ordu Komutanı Huduti'nin Koruma Astsubayı Hacı Eyyüp Özcan, adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti.
Mahkeme heyeti, Huduti'nin darbe girişimi sırasında telefonla görüştüğünü iddia ettiği Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın tanık olarak dinlenmesini kararlaştırmıştı.