Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Ateşkes anlaşması sonrası İsrail'den Lübnanlı sivillere yönelik uyarı

Ateşkesin yürürlüğe girmesi sonrası İsrail'den ilk uyarı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili kısım dikkat çekti

Makine Mühendislerinden Erteleme Kararına Tepki

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tmmob Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, maden ocaklarında kullanılan malzemeler için ATEX standartlarına uygunluk süresinin Bakanlar Kurulu tarafından 2020 yılına kadar uzatılmasıyla ilgili kararı eleştirerek uygunluk süresinin uzatılmasının sebebini Amasra'daki maden ocağının Çin'den ithal ettiği teçhizata izin verilmesine yönelik olduğunu iddia etti.

Tmmob Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, maden ocaklarında kullanılan malzemeler için ATEX standartlarına uygunluk süresinin Bakanlar Kurulu tarafından 2020 yılına kadar uzatılmasıyla ilgili kararı eleştirerek uygunluk süresinin uzatılmasının sebebini Amasra'daki maden ocağının Çin'den ithal ettiği teçhizata izin verilmesine yönelik olduğunu iddia etti.

Hükümetin 4 Ağustos 2015'te çıkardığı kararname ilgili MMO Bursa Şubesi'nde bir basın toplantısı düzenleyen İbrahim Mart, 'Muhtemel Patlayıcı Ortamda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemlerle İlgili Yönetmelik (ATEX 95)' ile '"Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik (ATEX 137)' hakkında bilgi verdi.

Yönetmeliklerin, çalışanları sağlık ve güvenlik yönünden işyerlerinde oluşabilecek patlayıcı ortamların tehlikelerinden korumak için alınması gereken önlemlere ilişkin usul ve esasları düzenlediğini vurgulayan Mart, 4 Ağustos'taki kararname ile ilgili yasal mevzuat ve yönetmeliklerin by-pass edilerek 2019 yılına kadar bir erteleme öngördüğünü kaydetti.

Kararname ile Avrupa Birliği üyesi ülkeler dışındaki ülkelerden ithal edilen eski ve kullanılmış ürünlerin ilgili teknik düzenlemeye uygun olmasını sağlamaya yönelik olduğuna dikkat çeken MMO Şube Başkanı İbrahim Mart, "Kanun ile verilen yetki ürünlerin güvenli olmasının sağlanmasını amaçlarken, kararname ile işyerlerinin en az dört yıl daha güvensiz olmasına izin verilmektedir" dedi.

Mart, kararın alınmasındaki en büyük etkenin kapatılan maden ocaklarının yeniden açılmasını sağlamak olduğunu savunarak, şöyle dedi:

"Özel teçhizat sadece madenlerde değil, patlayıcı ortam oluşabilecek tüm işyerlerinde kullanılmaktadır. Ancak erteleme sadece maden ocaklarına ilişkindir. Kararnamenin arka planında yatan gerçek, teçhizatın uygun olmaması nedeni ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince kapatılan maden ocaklarının açılmasına ve sahiplerinin AKP'ye yakınlığıyla bilinen Amasra'daki maden ocağının Çin'den ithal ettiği teçhizata izin verilmesine yöneliktir."

Bakanlar Kurulu kararnamesiyle işyerlerinin en az dört yıl daha güvensiz olmasına izin verildiğinin öne süren Mart, şöyle devam etti:

"Kararname ile, 'Durum ve Tespit Değerlendirme Raporu'nun hiçbir geçerliliği yoktur. Zira Kararnamede sözü edilen uygunluk değerlendirme kuruluşlarının bu konuda yetkisi bulunmamaktadır. Bunun yanında, işyerlerinin en az iki yıl daha güvensiz koşullarda çalışması kabul edilmektedir. Kararname ile işverenlere hem iki ile dört yıl süre verilmekte hem de 'sorumluluk işverendedir' denilmektedir. Bu noktada, ileride yaşanacak sorunlarda sorumluluğun sadece işverenlerde değil, aynı zamanda bu kararnamede imzası olanlarda olacağı bilinmelidir. Ayrıca bu konu yalnızca sorumluluk bazında ele alınamaz; zira önemli olan patlamaların meydana gelmemesi, insanların hayatlarını kaybetmemesidir. Oysa Kararname ile patlamaya ve can kayıplarına razı olunmaktadır." - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title