Haberler

Makedonya'da Erken Seçimler Ertelendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makedonya meclisi 24 Nisan'da yapılması öngörülen erken seçimlerin 5 Haziran'a ertelenmesini oy çokluğuyla kabul etti.

Makedonya meclisi 24 Nisan'da yapılması öngörülen erken seçimlerin 5 Haziran'a ertelenmesini oy çokluğuyla kabul etti.

Mecliste yapılan oylamada, seçimlerin 5 Haziran'a ertelenmesini 83 milletvekili desteklerken 3 milletvekili buna karşı çıktı.

İç Makedon Devrimci Örgütü- Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) Genel Başkanı ve eski Başbakan Nikola Gruevski, kararın ardından yaptığı açıklamada, erken seçim tarihinin belirlenmesinde sorumluluğun meclise ait olduğunu anımsatarak, "Uzun araştırma ve görüşmeler neticesinde seçimlerin 5 Haziran'da yapılması kararını aldık" dedi.

Hedeflerinin Makedonya'nın gelişmesine imkan tanımayanları "engellemek" olduğunu belirten Gruevski, "İlgili karar ABD ile Avrupa Birliği tarafından da onaylanan bir erteleme. Onlar bu süre içerisinde Devlet Seçim Komisyonunun seçmen kütüklerini düzenlemesi, medya alanında reformların yapılması ve ülkenin seçimlere hazır olup olmadığına yönelik değerlendirme raporlarının sunulması yönünde destek sağladılar" diye konuştu.

Muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Genel Başkanı Zoran Zaev de ülkede adil ve demokratik seçimlerin yapılması gerektiğini ifade ederek, "Prjino Anlaşması'nın ihlali, seçmen kütüklerinde yaşanan sıkıntılar ve medya reformlarının gerçekleştirilmemesiyle iktidar ülkeyi krizin içerisine sürüklemek istemekte" ifadesini kullandı.

Öte yandan, Meclis Başkanı Trajko Veljanovski, dün istifalarını sunan İçişleri Bakanı Oliver Spasovski ve Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Frosina Remenski'nin istifalarını geri çektiğini bildirdi.

Geçtiğimiz günlerde ABD Üsküp Büyükelçisi Jess Baily ile bir araya gelen iktidar ve muhalefet yetkilileri erken seçim için öngörülen 24 Nisan'ın uygun olmadığını belirterek 5 Haziran tarihini ortaya atmıştı.

Makedonya'da uzun zamandır devam eden siyasi krizin çözümü için AB Komisyonu'nun komşuluk politikası ve genişleme müzakerelerinden sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın arabuluculuğunda geçen yıl bir araya gelen dört büyük siyasi partinin liderleri, 24 Nisan'da erken seçime gidilmesi konusunda uzlaşmıştı.

İktidar ve muhalefet partileri arasında imzalanan Prjino Anlaşması'na göre muhalefetin meclise çalışmalarına dönmesi, yasa dışı dinlemelerin kamuoyuyla paylaşılmaması, özel savcı atanması, geçici hükümet kurulması, kabine revizyonu ve nisanda yapılacak erken genel seçimden 100 gün önce Başbakan'ın istifa etmesi öngörülmüştü.

Anlaşma dahilinde Başbakan Nikola Gruevski istifa etmiş ve Emil Dimitriev'in başkanlığında ülkeyi seçime götürecek geçici hükümet kurulmuştu.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close