Makedonya'da 'Balkan Savaşları'ndan Balkan Barışı'na Konulu Konferans Düzenlendi
Makedonya'nın Ohri şehrinde düzenlenen 'Balkan Savaşı'ndan Balkan Barışı'na konulu konferansa Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof.Dr.Bülent Aras ve Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba...
Makedonya'nın Ohri şehrinde düzenlenen 'Balkan Savaşı'ndan Balkan Barışı'na konulu konferansa Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bülent Aras ve Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Gürsel Dönmez katıldı.
Bülent Aras 'Türk Dış Politikası ve Balkanlar konusu üzerinde yaptığı konuşmasında, eski ve yeni dönemde Türkiye'nin yürüttüğü dış politikaya değinerek Irak işgali ile Türkiye'nin soğuk savaş döneminde ve daha öncesinde olduğu gibi evine çekilip olayları izleyecek bir konumda olmadığını, etrafında ve dünyada olup biten olaylara karşı tavır alabilecek durumda olduğunu söyledi.
2000'li yıllarda alınan kararla yeni, aktif bir dış politikanın oluşması için karar alındığını ve bu politikayla ittifak ilişkilerini devam ettirecek aynı zamanda da ortaya çıkan fırsatları değerlendirip kararlı tutum sergileyeceğini açıkladı.
Aras,Türkiye için Balkanlar'dan uzak kalma ihtimalinin olmadığını, Bosna'dakinden daha fazla Boşnağın, Kosova'dakinden daha fazla Arnavut'un Türkiye'de yaşadığını ve Makedonya'da Türk soydaşlarının, Arnavut kardeşlerinin ve Makedon dostlarının var olduğunu ifade etti. Bülent Aras, Balkan coğrafyasında herhangi bir ülke ayırımı yapmadan bu ülkelerle birebir ilişkileri geleştirme yönünde Türkiye'nin ciddi çaba harcadığını da vurguladı. Konuşmasının devamında Balkan politikasına değinen Prof. Dr. Bülent Aras, Türkiye'nin hedefinde 4 şeyin var olduğunu söyledi. Öncelikle üst düzey siyasi diyaloğun önemli olduğunu, en üst düzeyde siyasi diyalog mekanizmaları oluşmadan, Balkanlar'da barış, istikrar ve refah olmayacağını açıkladı.
İkinci hedefin karşılıklı ekonomik bağımlılığın olması, üçüncü hedefin farklılıkların barış içinde beraber yaşamaları ve dördüncü hedefin herkes için güvenlik ve refahın sağlanması olduğunu ifade etti.
Dr. Gürsel Dönmez de 'Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar ile Balkanlar'da yürütülen faaliyetler konulu konuşması esnasında, yüz yıl içinde yaşananlara değinerek, 2'inci dünya harbinden sonra soğuk savaş döneminin 80'li yıllarda yıkılmaya başladığını ifade etti.
89 da Eski Yugoslavya'nın karışmaya başladığını, Bosna'da büyük acılara sebep olan bir soykırımın yaşandığını belirtti.
Başkanlığın çalışmalarına değinen Dönmez Atalarımızın yaptığı gibi, gönülleri fethetme yolunda gidersek Balkanlar'ın bir barış dünyası olacağını söyledi.