Mahkumların Yetiştirdiği Kurbanlıklara Yoğun İlgi
Foça Açık Ceza İnfaz Kurumunda mahkumların yetiştirdiği küçükbaş hayvanların satıldığı hayvan pazarındaki kurbanlıklar, vatandaşlardan yoğun ilgi görerek 10 günde tükendi.
ÖMER SÜT - Foça Açık Ceza İnfaz Kurumunda mahkumların yetiştirdiği küçükbaş hayvanların satıldığı hayvan pazarındaki kurbanlıklar, vatandaşlardan yoğun ilgi görerek 10 günde tükendi.
Kuzuyken satın alındıktan sonra mahkumlarca yetiştirilen 300 küçükbaş kurbanlık, çoğunluğu mahkumlardan oluşan kasapların kesimiyle alıcılarına teslim edilecek.
Veteriner Hekim İbrahim Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cezaevi kurulduğundan beri halkın kurban ihtiyacını karşılamak amacıyla koyun yetiştirdiklerini ancak iki yıl önce bu uygulamaya son verdiklerini, onun yerine dışarıdan aldıkları kuzuları doğal ortamda besleyip büyüttüklerini anlattı.
Sağlık kontrolünden geçirdikleri hayranların bulaşıcı hastalıklara karşı tedavilerinin yapıldığını dile getiren Yavuz, canlı kilogram tartımı yoluyla ve piyasaya göre uygun satış yaptıklarını aktardı.
Belediyeden aldıkları ruhsatla kesimhane açtıklarını ve satışını yaptıkları kurbanlıklardan kesim ücreti almadıklarını dile getiren Yavuz, Adalet Bakanlığı personeli dışında da kurbanlıkların satın alınabildiğini söyledi.
Kurbanlıklar 10 günde tükendi
Vatandaşların ilgisini karşılamakta zorlandıklarını, kurbanlıkların kısa sürede tükendiğini dile getiren Yavuz, şu değerlendirmede bulundu:
"Hayvanları satışa çıkardığımız anda yoğun bir ilgi oldu. Burada yetiştirilen 300 küçükbaş kurbanlık, 10 gün içerisinde satıldı. 30'a yakınını hakim, savcı aldı, gerisine de vatandaşlarımız büyük ilgi gösterdi. Hükümlülerin ailesinden de gelip kurbanlık alan oldu. 'Bir an önce kaçırmayalım, satın alalım' diyenler kazandı. Sonradan gelenlere satış yapamadık.
Daha önceki kurbanlık satışı ve kesiminden memnun kalan vatandaşlar, her sene bizi tercih ediyor. Bu sene satın alanların geçmiş yıllarda da satın aldıklarını gördük. Dışarıdaki mezbahalarda bizdeki gibi muntazam bir sıra yok. İnsanlar bayram namazından sonra koşturarak kurbanlıklarını kesecek kasap bulamıyor. ya da mezbahalarda çok sıra oluyor. Burada satış esnasında kesim için sıra aldıklarından bizi tercih ediyorlar. Güveniyorlar bize."
Kurban Bayramı'nın birinci günü kendilerinden kurbanlık satan alan vatandaşlara kesim için randevu verdiklerini, kasaplar eşliğinde kesim yapıldığını anlatan Yavuz, 7-8 parçaya bölünen kurbanlıkların paketlenerek sahiplerine teslim edildiğini söyledi.
Yavuz, bunun için de ekstra bir ücret almadıklarını, kurban sahibinin hiçbir şeye elini sürmeden dini vecibesini yerine getirdiğini sözlerine ekledi.