Haberler

Mahkumlardan Kırkpınar'ın Tanıtımına Destek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndaki iş kollarında çalışan mahkumlar, yaptıkları minyatür kispetlerle Kırkpınar ve Edirne'nin tanıtımına destek oluyor.

HAKAN ŞAHİN - Edirne Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndaki iş kollarında çalışan mahkumlar, yaptıkları minyatür kispetlerle Kırkpınar ve Edirne'nin tanıtımına destek oluyor.

Kentte 1240 hükümlünün bulunduğu ceza infaz kurumunda üretilen et, süt, bal, peynir, yoğurt, ekmek, yumurta, pirinç, unlu gıdalar, meyve ve sebzeyle çok sayıda kamu kuruluşu ve cezaevinin ihtiyacı karşılanıyor.

Kurumdaki iş kollarında çalışan mahkumların hazırladığı ürünlerin satışından 2017'de yaklaşık 6,5 milyon lira ciro elde edildi.

Mahkumlar pek çok iş kolunun yanı sıra manda, dana veya malak derisinden yapılan ve belden dize kadar uzanan pehlivan giysisi kispetlerin de minyatürünü yaparak turizme katkı sağlıyor.

Zor bir işçilik isteyen minyatür kispetler, mahkumların elinde şekillendikten sonra Türkiye'nin birçok bölgesinde satışa sunuluyor.

"Senede yaklaşık 1500 kispet dikiyorum"

Kispet ustası Binali Ateşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıldır açık cezaevinde kaldığını belirtti.

Cezaevinde çalışarak hem zamanı çabuk geçirdiğini hem de ekonomiye katkıda bulunduğunu ifade eden Ateşoğlu, bir şeyler üretmenin ve ülkeye katkıda bulunmanın insanı mutlu ettiğini vurguladı.

Senede yaklaşık 14 modelde 1500 minyatür kispet diktiğini, bunların Türkiye'nin her yerinde satışa sunulduğunu ifade eden Ateşoğlu, "El sanatları alanında yaratıcılığın önemli bir simgesi olarak pehlivanların güreşlerde giydiği kispet, sağlıklı hayvanların derilerinden yapılan, belden diz altına kadar uzanan, dar paçalı kıyafetlerdir. Festivalde pehlivanlar tarafından özel olarak giyilen bu kıyafet, az sayıda ustanın el sanatı alanındaki inceliklerini sergilemektedir. Burada mesleğim açısından güzel zaman da geçiriyorum. 1 yıl sanki 1 saat gibi geçiyor. Ürettiğimiz kispetler birçok kente de gönderiliyor. Hem sanatımı icra ediyorum hem de turizme katkıda bulunuyorum. Bu beni çok mutlu ediyor."

Günde 8 saat çalıştığını ve ortalama 5 kispet yaptığını anlatan Ateşoğlu, 14 modelde diktiği farklı kispetlere istenildiği takdirde isim de yazdıklarını dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close