Mahir Kaynak, Büyükanıt'ın Sözlerini Değerlendirdi
İstihbarat ve Strateji Uzmanı Mahir Kaynak, Büyükanıt'ın Erdoğan'ın ve Rejimle İhtilafa Düşmüş İzlenimi Veren Kişilerin Cumhurbaşkanı Olmasını İstemediği Yönünde Mesaj Vermek İstediğini Öne Sürdü.
İstihbarat ve Strateji Uzmanı Mahir Kaynak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın düzenlediği basın toplantısıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve rejimle ihtilafa düşmüş izlenimi veren kişilerin cumhurbaşkanı olmasını istemediği yönünde mesaj vermek istediğini öne sürdü.
Bursa'da Saadet Partisi (SP) İl Gençlik Kolları'nın düzenlediği Perşembe Sohbetleri'ne katılan Mahir Kaynak, gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Bir gazetecinin "Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın basın toplantısını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu cevaplayan Kaynak, Büyükanıt'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve rejimle ihtilafa düşmüş izlenimi veren kişilerin cumhurbaşkanı olmasını istemediği mesajını verdiğini savunarak, "Düzenlenen basın toplantısının asıl hedefi, bu konuda kamuoyuna mesaj vermekti. Diğerlerini bir çerçeve-örtü olarak kullandı. Burada söylediği de çok açık. Yani gerek Başbakan'ın, gerekse parti içinden herhangi birinin cumhurbaşkanı olmasının problem oluşturacağını, kendilerinin de farklı bir bekleyiş içerisinde olduğunu ifade ediyor" dedi.
Cumhurbaşkanı olacak kişinin muhtemelen Meclis dışından çıkacağını tahmin ettiğini belirten Kaynak, "Benim birkaç aydır söylediğim şey şu. Muhtemelen cumhurbaşkanı Meclis dışından çıkacak ve bütün tarafların kabul edeceği, bütün taraflara yabancı gelmeyecek bir kişi olacak. Herhangi bir grupla özdeşleşmeyen, ama hiçbir grubun reddedemeyeceği veya reddetmeyeceği bir kişi" diye konuştu.
Kaynak, bir gazetecinin "Kuzey Irak bölgesel lideri Mesut Barzani'nin Türkiye'ye yönelik tehditleri hakkında ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine ise, Barzani'nin Türkiye'yi hedef alan sözlerinin Türkiye Cumhuriyeti açısından üzülecek bir durum olduğunu söyledi. Kaynak, "Bu her şeyden önce biraz ileri bir iddia. Burada bir şeye dikkatinizi çekmek isterim. Mesela bizim Kerkük'e müdahalemiz askeri olacaktır. Ama Barzani, Türkiye'ye yönelik müdahalesinde doğrudan doğruya sivil bir örgütlenme gücünden söz ediyor. Yani Türkiye gibi bir ülkenin Kuzey Irak'ta herhangi bir örgütlenmesi, yapılanması yok, sadece askeri güç kullanabiliyor. Oysa buna karşılık Barzani, Türkiye'nin güney doğusunda örgütlerinin bulunduğunu ve bunları kullanabileceğini ifade ediyor. Bu Türkiye açısından gerçekten üzülecek bir durumdur" şeklinde konuştu.
(EŞ-İHS-CC-Y)