Haberler

Mahalleli Kültürünü Canlandırmak İçin Kolları Sıvadı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tuğba Özgür Durmaz - "Ne güzeldi bizim mahalle."

Tuğba Özgür Durmaz - "Ne güzeldi bizim mahalle. Çocuklar kardeş, erkekler arkadaş, kadınlarda yoldaştı birbirlerine. Ölene tabut, doğana beşik olurdu mahalleli. Hey gidi bizim mahalle" sıkça duyulan bu sözler kaybolmaya başlayan mahalleli kültürüne duyulan özlemi anlatıyor. Bu özlemi yaşayan bir grup Yenimahalleli de bir araya gelerek kurdukları dernekle

"mahallelilik" kavramını yeniden canlandırma mücadelesine başladı.

Yenimahalle Derneği Başkanı Taner Başacar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, semt yaşamını daha barışçıl, insanların birbirine hoşgörüyle baktığı ve herkesin kendini buraya ait hissettiği bir yapı görmek istediklerini belirtti.

Kaybolmaya yüz tutan mahallelik kavramını yeniden canlandırmayı hedeflediklerini anlatan Başacar, "Kimseyi yabancılaştırmadan, ötekileştirmeden, bütün insanlara ulaşabileceğimiz, antisiyasal, kentimizdeki sorunlarla ilgileneceğimiz tecrübelerimizi aktarıp onlardan yararlanabileceğimiz ve hem kendimizi hem kentimizi geliştirebilecek bir derneğimiz olsun istedik" sözleriyle de amaçlarını dile getirdi.

Yenimahalle'nin 1940'lı yılların sonunda yerleşime açıldığını, buraya gelen insanların yardımlaşma ve dayanışma ruhunun bir kültür oluşturduğunu anımsatan Başacar, ancak zaman içinde farklı imar planları, politikalar, kozmopolit yapı gibi nedenlerle mevcut kültürden uzaklaşıldığını anlattı.

Başacar, Yenimahalle'de yaşayan her yaş grubundan ve statüden insanın ihtiyaçlarından yola çıkarak çalışma yapacaklarını da söyleyerek, ilk önce esnaftan başladıklarını bildirdi.

-Alışveriş mahalle esnafından-

Mahalle içinde esnafın önemli bir yeri olduğunu belirten Başacar, Yenimahalle'nin kuruluşundan beri faaliyetlerini sürdüren esnafların zor durumda olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Başacar, Yenimahallelinin Yenimahalle'den alışveriş yapmasına yönelik başlattıkları çalışmanın esnafı çok mutlu ettiğini vurguladı.

"Eğer semt bilinci oluşturursak, insanları alışverişini mahallesinden yapmaya yöneltirsek, esnafa moral ve hareket ivmesi kazandırabiliriz" diyen Başacar, hazırladıkları "Alışverişimizi mahallemizde yapıyoruz. Hem biz hem esnafımız kazanıyor" yazılı afişlerin, dikkati çektiğini ifade etti.

Başacar, birkaç hafta içinde yaklaşık 200 dükkana asılan afişlerle mahalle esnafından alışveriş algısı oluşturmayı amaçladıklarını söyleyerek, zamanla mahalle kültürünün oluşacağına inandıklarını ifade etti.

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
title
Close