Mahallede Oluşan Dev Obruk Korkuttu
Zonguldak'ın Gelik Beldesi'nde, çevresinde onlarca ev bulunan boş arazide oluşan 30 metre derinliğinde, 15 metre genişliğindeki obruk, çevrede korkuya neden oldu.
Zonguldak'ın Gelik Beldesi'nde, çevresinde onlarca ev bulunan boş arazide oluşan 30 metre derinliğinde, 15 metre genişliğindeki obruk, çevrede korkuya neden oldu. Dev çukurda ve çevresinde inceleme yapan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, obruğun boş bir arazide oluşmasının şans olduğunu söyledi. Yard. Doç. Dr. Kutoğlu, Eğer binaların altına devam eden boşluklar varsa, nasıl burası çöktüyse binalar da çökebilir dedi.
Ayiçi Mahallesi'ndeki boş arazide 1 Ocak gecesi dev bir obruk oluştu. Gürültüye uyanıp dışarıya çıkan mahalle sakinleri, yaklaşık 30 metre derinliğinde, 15 metre genişliğindeki çukuru görünce şaşkına döndü. Sabah mahalle sakinlerinin haber vermesi üzerine gelen Gelik Belediyesi görevlileri, çukurun etrafına bant çekerek güvenlik önlemi aldı. Yer altındaki maden ocaklarının faaliyetleri veya mağaralar nedeniyle oluşan boşluklardan kaynaklandığı tahmin edilen obruk, mahalle sakinlerini korkuttu. Vatandaşlar, evlerine 5-10 metre mesafede oluşan dev çukur nedeniyle geceleri uyuyamaz hale geldiklerini söyledi.
MAHALLELİ KORKU İÇİNDE
Obruğa 5 metre uzaklıktaki evde oturan 2 çocuk annesi 40 yaşındaki Nuray Dinçer, çukurun etrafında yeterli güvenlik önlemi alınmadığını söyledi. Dinçer, Tereddüt içindeyiz. Yoldan bir araba geçse, bir gürültü olsa hemen buraya bakıyorum. Acaba çukur büyüdü mü, eve yaklaştı mı, korku içindeyiz. Etrafında yeterli tedbir de alınmadı. Burada yakın bir okul var. Çocuklar merakla buraya bakıyor. Allah korusun içine birisi düşebilir diye konuştu.
ÜNİVERSİTE İNCELEME YAPTI
ZKÜ Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, öretim üyesi Yard. Doç. Dr. Hülya Keskin ve araştırma görevlisi Serdar Görmüş ile birlikte çukurda ve etrafında inceleme yaptı. Ekibiyle birlikte cihazlarla obruğun oluştuğu bölgede ölçüm yapan Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, bölgenin risk haritasını çıkaracaklarını söyledi. Obruğun, bölgedeki maden ocaklarının faaliyetleri nedeniyle yer altında oluşan karstik boşluklardan kaynaklanmış olabileceğini belirten Doç. Dr. Kutoğlu, bir çok yerde buna benzer durumlar tespit ettiklerini söyledi.
'BİNALAR DA ÇÖKEBİLİR'
Obruğun boş bir arazide oluşması nedeniyle can kaybı yaşanmamasının şans olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kutoğlu, şöyle konuştu
Burada olay çok ucuz atlatılmış. Çok daha yoğun yerleşim olan bölgelerde buna benzer hadiseler gelişebilir. Vatandaşlar, kanalizasyon atıklarının da bu mağara sistemlerine boşaltıldığını söylüyorlar. Eğer bu doğruysa buradaki tehlike büyüyebilir. Burada Allah korusun bir ölümlü kaza olmamış, fakat bu binaların altında da bu gibi olaylar meydana gelebilir. O yüzden binaların altında da boşluklar, mağaralar var mı, bunların incelenmesi lazım. Bu karstik boşluklar nerelere uzanıyor bilmiyoruz. Binaların altına mı gidiyor, bunların belirlenmesi lazım. Eğer binaların altına devam ediyorsa, boşluklar varsa, nasıl burası çöktüyse binalar da çökebilir. Bunları tespit edecek teknoloji var. Yetkilileri bunu araştırmaya davet ediyorum.
İMAR İZNİ UYARISI
Halka imar izni verilirken yer altındaki oluşumların da dikkate alınması gerektiğini, aksi halde çok can yanacağını kaydeden Doç. Dr. Kutoğlu, Nasıl dost acı söyler, üniversite hocası da bildiğini, gördüğünü söylemek zorunda. Bugün ucuz atlatılmış, kimse ölmedi. Yarın kentin başka yerlerinde de olabilir. İmar izni verilirken çok dikkat edilmesi gerekir. Yoksa ileride çok başımız ağrır diye konuştu.