Maden Şehidi Yakınlarının Mektupları Kitap Oldu
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Manisa’nın Soma ilçesinde 2014 yılında yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçinin yakınları tarafından kurulan Soma 301 Derneğinin açılışına katıldı.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Manisa'nın Soma ilçesinde 2014 yılında yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçinin yakınları tarafından kurulan Soma 301 Derneğinin açılışına katıldı. Açılış öncesinde açıklamalarda bulunan Feyzioğlu madenci aileleri tarafından yazılan mektupları bir kitapta topladıklarını ve kitabın geliriyle şehit madencilerin çocuklarının eğitiminde kullanılacağını açıkladı.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'da şehit madenci yakınları tarafından kurulan Soma 301 Derneği'nin açılışına katılmak üzere Manisa'nın Soma ilçesine geldi. Açılış öncesinde maden şehidi yakınlarıyla birlikte basın toplantısı gerçekleştiren Feyzioğlu Soma davasını değerlendirerek, şehit madencilerin geride kalan çocuklarının eğitimlerine destek sağlamak amacıyla gerçekleştirdikleri 'Yeryüzünden Mektuplar' adlı projenin detaylarını anlattı.
Soma'da çok büyük bir trajedi yaşandığını kaydeden Feyzioğlu, "301 şehidimizin anısını yaşatacak, aynı zamanda da madenci çocuklarımıza eğitim imkanları sağlayacak ve Türkiye'nin makus durumunu yenecek bir halk girişimidir bu. Şehitlerimizin evlatları mühendis olacak, avukat olacak, hekim olacaktır, vali olacaktır. Türkiye'yi yönetecektir. 'Yeryüzünden mektuplar' buradaki benim maden şehidi yakınları olan ailem yazdı. Kitabın yazarı onlar. Bunun ön müjdesini veriyorum sizlere. Her biri kaybettikleri canlarına hislerini yazdılar. Amacımız şuydu, o kaybettiğimiz canlar kağıt üzerindeki isimler değil. Onların bir anası, babası, sevdikleri, evlatları eşleri var. Hiçbir hakim hiçbir savcı, hiçbir vatandaşımız orada kaybettiğimiz canlara kağıt üzerindeki bir isim bir T.C. kimlik numarası muamelesi yapmasın diye ne hissettiklerini yazmalarını istemiştik. O etkili fotoğraflar ve mektuplar tıpkı basım olarak el yazısıyla basıldı. Çok yakında kitabı göstererek müjdesini vereceğiz. 2 bin adet basıldı. 2001. kitap olmayacak. Koleksiyon kitabıdır bu. O kitabın tüm geliriyle maden şehidi evlatlarımız daha da güzel okuyacaklar. Üniversite okuyacaklar, yüksek lisans yapacaklar. Babaları cennetten onları seyrederken bir kez daha gurur duyacak. 301 adıyla kurduğumuz derneğimizin amacı da bu. Biz bu derneği desteklemeyi görev biliyoruz" dedi.
Soma maden faciiasında oğlu Uğur Çolak'ı kaybeden anne Gülsüm Çolak ise "Soma'da hayatlarını kaybeden 301 işçinin anısına ne yapabiliriz diye düşündük. Bu derneği kurduk. Amacı eğitim ve dayanışmadır. Artık onları geri getiremeyeceğimize göre en azından onların emanetleri olan evlatları için ne yapabiliriz diyerek bu derneği kurduk" dedi. - MANİSA