Maden Ocağında 40 İşçinin Canı Ona Emanet
ZONGULDAK'ta jeofizik mühendisi 23 yaşındaki Rabia Çelik, 1 yıldan bu yana tek kadın personel olarak çalıştığı maden ocağında, 40 işçinin güvenli üretim yapması için çaba harcıyor.
ZONGULDAK'ta jeofizik mühendisi 23 yaşındaki Rabia Çelik, 1 yıldan bu yana tek kadın personel olarak çalıştığı maden ocağında, 40 işçinin güvenli üretim yapması için çaba harcıyor. Çelik, ocakta iş güvenliği önlemlerinin yeterli olup olmadığından zemin etüt raporlarına kadar kontrol ediyor.
Babası inşaat işçisi, annesi ev kadını Rabia Çelik, Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden 2015 yılında mezun olduktan sonra iş bulamayınca, daha önce yaz tatillerinde çalıştığı lokantada garson olarak çalışmaya devam etti. Çelik, lokantaya müşteri olarak gelen maden firması sahibi Ferhat Aşkar'ın teklifi üzerine 1 yıl önce maden ocağında çalışmaya başladı. Çelik, 40 işçinin çalıştığı maden ocağında tek kadın personel olarak görev yapıyor. Yerleşim yerinden yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta orman içinde bulunan maden ocağında her sabah çizmesini, baretini ve iş elbisesini giyerek iş başı yapan Çelik, ocakta işçilerin güvenli üretim yapması için çalışıyor. Ocakta iş güvenliği önlemlerinin yeterli olup olmadığını ve zemin etüt raporlarını kontrol eden Çelik, işçileri denetleyip uyarılarda bulunuyor.
Çelik, üniversitede deprem alanında çalışmalar yaptığını, mezun olduktan sonra ise hiç düşünmediği madencilik alanında çalışmaya başladığını söyledi. Çelik, şöyle dedi:
"Aslında aklımda yoktu ama başlayınca büyük bir heyecanla işime devam ettim. Masabaşı işler aksine böyle yeraltında heyecanlı işler beni daha çok mutlu ediyor. İşçilere de ilk başta biraz garip geldi ama sonra onlar da alıştı. Şimdi abla, kardeş gibi olduk. İlerisini bilmiyorum ama şuanda buradayım ve mutluyum. İşimi seviyorum" dedi.
Maden firması sahibi Ferhat Aşkar ise Rabia Çelik'in üniversite okuyarak emek verdiğini, lokantada çalışmasına gönlünün razı gelmediğini söyledi. Şirketlerinde faydalı bir personel olabileceğini düşünerek işe aldığını ifade eden Aşkar, "Çok alışık olan bir durum değil tabii. Ben herkese kadın mühendis tavsiye ederim. Erkeklere nazaran biraz daha dürüst ve çalışkan oluyorlar. İlk başta biraz tereddüt ettim başarılı olabilir mi diye. Şu anda memnunum. Çalışmaya devam ediyor. İnşallah uzun süre birlikte çalışırız." - Zonguldak