Haberler

Maden Mühendisleri Eğitimi Çalıştayı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, Siirt'in Şirvan ilçesindeki özel bir maden ocağında meydana gelen heyelanla ilgili, "Küresel politikaların kalkınma modellerinin ucuz emek gücüne dayanması, istihdam politikalarının özelleştirme...

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, Siirt'in Şirvan ilçesindeki özel bir maden ocağında meydana gelen heyelanla ilgili, "Küresel politikaların kalkınma modellerinin ucuz emek gücüne dayanması, istihdam politikalarının özelleştirme üzerinden kuralsızlaşmasına ve mühendis emeğinin değersizleştirilmesine neden oldu." dedi.

Yüksel, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Çukurova Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen, "9. Maden Mühendisleri Eğitimi Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, söz konusu madendeki heyelanı öğrendikten sonra olay yerine intikal ederek çalışmalarda bulunduklarını söyledi.

Dün gün boyu, maden ocağında inceleme yaptıklarını belirten Yüksel, "Son 30 yıldır dünyada yaşanan neoliberal politikalar sonucu özelleştirme, taşeronlaştırma, esnekleştirme, kuralsızlaştırma ve denetimsizleştirme uygulamaları toplumun tüm kesimlerinde olduğu gibi mesleğimizde de önemli sorunlara neden olmuştur. Küresel politikaların kalkınma modellerinin ucuz emek gücüne dayanması, istihdam politikalarının özelleştirme üzerinden kuralsızlaşmasına ve mühendis emeğinin değersizleştirilmesine neden oldu." diye konuştu.

Yüksel, yaşanan üzücü olayların önüne geçilmesi noktasında maden mühendisliği eğitiminin önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Üyelerinin sorunlarına sahip çıkma görevi olan odamız, eğitim çalıştaylarını bu temelde ele almaktadır. Maden Mühendisleri Odası olarak eğitim alanında sektörde yaşadığımız en önemli sorun istihdam ve bu sorunun çözümüne yönelik eksikliklerdir. İstihdam sorununun öncelikli nedeni ihtiyaç fazlası kontenjanlar olup, 2007'de 2 binli rakamlara ulaşan kontenjanlar, odamız tarafından yürütülen mücadele sonrasında 640 civarına düşürüldü. Ancak bu sayı halen fazla olup, bu sayının bir kısmının akademik kadrolar ve yetersiz sınıf ve laboratuvar koşullarında yetişen öğrencilerden oluşması, yaşadığımız sorunların ağırlaşmasının diğer bir nedenidir."

Çalıştay, çeşitli oturumlarla gün boyu devam edecek.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close