Maden İşçisi Olarak Girdiği Kurumun Müdürü Oldu
1972'de maden işçisi olarak işe giren ve çalışırken üniversiteyi bitirerek maden mühendisi olan Mustafa Özçelik, 40 yıl müdür oldu.
Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında 1972'de maden işçisi olarak işe giren ve çalışırken üniversiteyi bitirerek maden mühendisi olan Mustafa Özçelik, 40 yıl sonra aynı müesseseye müdür oldu.
Mustafa Özçelik, liseyi bitirdikten sonra 18 yaşında TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında madenciliğin en zor sanatlarından 'Hazırlık işçisi' olarak iş başı yaptı. Çalışırken 1975'te Zonguldak Mühendislik ve Mimar Akademisi Maden Mühendisliği Bölümü'nü kazanan Özçelik, üniversite eğitimi sırasında ise yer üstünde çalıştı. Hem üniversiteye giden hem de kömür yıkama tesisinde vagonlara kömür dolduran Özçelik, 1981'de üniversiteyi bitirerek maden mühendisi oldu.
Kadro açılmadığı için 3 yıl daha işçi statüsünde çalışan Özçelik, daha sonra TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde ocak mühendisi oldu. Özçelik, ardından aynı ocakta üretim başmühendisliği, iş güvenliği ve eğitim başmühendisliği, müessese müdür yardımcılığı görevlerinde bulundu.
Daha sonra TTK Genel Müdürlüğü Fen Tetkik ve Verimlilik Daire Başkanlığı'na başuzman olan Özçelik, 6 yıl çalıştıktan sonra önce Üzülmez Müessesesi Müdür Yardımcılığı, sonra da Amasra Müessesi Müdürlüğü görevine getirildi. Özçelik, 4 yıl Amasra'da görev yaptıktan sonra da 17 Mayıs 2010'da 30 işçinin öldüğü grizu faciasının yaşandığı Karadon Müessese Müdürlüğü'ne 2012'de müdür olarak atandı.
'BAŞARMAK İÇİN İNANMAK GEREK'
1972'de maden işçisi olarak işe başladığı müesseseye 40 yıl sonra müdür olan 60 yaşındaki Özçelik, bir şeyi başarmak için önce ona inanmak gerektiğini söyledi. Üniversiteyi kazandığında bile iş disiplininden kopmadan diğer arkadaşlarıyla birlikte kürek ve kazma sallamaya devam ettiğini belirten Özçelik, şöyle konuştu:
"Bu günlere gelmek kolay olmadı. İnsanlar iş ve özel hayatında dürüstlükten şaşmamalı. Ben işimi namusum bildim, her zaman doğrulukla, dürüstlükle çalıştım. Yönetici sıfatına geldiğimde de insanlardan hep bunu istedim. Kendilerine, 'Doğru ve dürüst olun, çalıştığınızın, alın terinizin karşılığını hakkınızla alın' dedim. Kendim de öyle çalıştım. Bir şeyi başarmak için önce ona inanmak lazım. Görevinizi mesleğinizi sevmeniz lazım. Ben madenciliği çok seviyorum. İşçi olarak çalıştım, mühendislik olarak çalıştım. Görevin farklılığı var sadece. İşçi olarak çalışmakta çok güzel bir duygu, mühendis ve müdür olarak çalışmak da güzel bir duygu benim için."
TTK'nın 5 müessesesinden 4'ünde her birimde aktif olarak çalıştığını anlatan Özçelik, "Bu yörenin insanı olduğum için hikayem hemen yayılıyor. İşçi olarak çalıştığım için hiç bir işçi bana kül yutturamaz. Ben mühendisken kazmacının elinden kazmasını alıp çalışırdım. Nerdeyse her bölümde işçi olarak çalıştığım için kimse kolay kolay beni kandıramaz" diye konuştu. - Zonguldak