Maden İşçilerinin Tazminat Çaresizliği
Ermenek'te çalıştıkları maden ocağının, Ermenek Barajı ve HES göletinin altında kalmasından dolayı mağdur olan 80 işçi, paralarını alamamanın çaresizliğini yaşıyor.
Karaman'ın Ermenek ilçesinde çalıştıkları maden ocağında işten çıkartıldıktan sonra açtıkları davaları kazanan ancak ödeme yapılmayan 80 maden işçisi, tazminatlarını alamamanın çaresizliğini yaşıyor.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ilçedeki bir maden ocağı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan Ermenek Barajı ve HES göletinin altında kalacağından kapatıldı.
Bu nedenle işveren, çalışanlarının iş akdini 2010 yılında feshetti. Yaklaşık 80 işçi, tazminatlarını alamadıkları gerekçesiyle Türkiye Maden İşçileri Sendikası aracılığıyla iş mahkemesi sıfatıyla Ermenek Asliye Hukuk Mahkemesine başvurdu.
Mahkeme, işçileri haklı bularak haklarının ödenmesine karar verdi. Ancak işçiler, iflas ettiğini belirten şirketten icra yoluyla da para alamadı.
EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI İSTİYORLAR
İşçiler adına konuşan ve 8 yıl söz konusu madende çalışan Yaşar Koç (42), haklarını bir türlü alamadıklarını söyledi. Davayı kazanmalarına rağmen parayı tahsil edemediklerini ifade eden Koç, şirketin "iflas etmiş" olarak gösterildiğini ve işverenin, üzerindeki malları başkalarına devrettiğini öne sürdü.
Yıllarca kömür ocaklarında çalıştıklarını ve hala da çalışmaya devam ettiklerini aktaran Koç, şunları kaydetti:
"Hakkımız olan parayı alamıyoruz. Ocak kapatıldıktan sonra aylarca işsiz kaldık. Hatta son üç maaşımızı bile alamadık. Her birimizin bakmakla yükümlü olduğu ailesi var. Emeğimizin karşılığı ödenmeyince çok zor günler geçirdik. Tazminatımızı 'dava neticelenince alırız' diye umut ettik, o da olmadı. Şirket yetkilileri bize parayı ödeyeceğini söyledi ancak sadece sözde kaldı. Şimdi haciz yoluyla da paramızı alamadık. Biz kimseden borç istemiyoruz. Sadece hakkımızı versinler yeter."
BİREYSEL BAŞVURU YAPACAKLAR
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit, kömür ocağı kapatılınca şirketin para ödemekte zorluğa düştüğünü dile getirdi.
Üyelerinin haklarını almak için ilgili yerlere başvuru yaptıklarını ve açtıkları tüm davaları da kazandıklarını vurgulayan Yiğit, "Şirketi icraya da verdik. Banka hesaplarına bloke koydurduk. Hesaplarda para bulunmayınca tahsil edilemiyor. Şimdi işçiler bireysel olarak iflas masasına başvuracak" diye konuştu.