Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Madde Bağımlılığından Kurtulup İş Hayatına Atılıyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EMRE AYVAZ/UĞUR SUBAŞI - Sakarya'nın Hendek ilçesinde, madde bağımlılığından kurtulmak isteyen bireylere rehabilitasyon hizmeti veren Bağımlılıkla Mücadele Merkezi (BAM), kuruma danışan bağımlıların sosyal hayata adapte edilmesinin yanı sıra meslek sahibi olmalarını da sağlıyor.

EMRE AYVAZ/UĞUR SUBAŞI - Sakarya'nın Hendek ilçesinde, madde bağımlılığından kurtulmak isteyen bireylere rehabilitasyon hizmeti veren Bağımlılıkla Mücadele Merkezi (BAM), kuruma danışan bağımlıların sosyal hayata adapte edilmesinin yanı sıra meslek sahibi olmalarını da sağlıyor.

Madde bağımlılığı oranının artmasına bağlı olarak, Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Hendek Kaymakamlığı iş birliğince yürütülen proje kapsamında 3 yıl önce faaliyete giren merkezde, çeşitli tedavi yöntemleriyle alışkanlıklarından kurtarılan madde bağımlılarının sosyal hayata yeniden adaptasyonu gerçekleştiriliyor.

Hendek BAM Yöneticisi ve SAÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda uyuşturucu madde kullanım yaşının düştüğünü söyledi.

Hendek'te zararlı madde kullanım oranının artmasıyla projenin geliştiğini ve bağımlılık konusunda çalıştığı için üniversite dekanı tarafından görevlendirildiğini anlatan Koç, rehabilitasyon sürecinin, "tanımlama yani madde bağımlısı olan bireylerin tespit edilmesi, rehabilitasyon ve istihdam ile sosyal yaşama yönlendirilmesi" aşamalarından oluştuğunu belirtti.

Koç, madde kullanımının sadece "polisiye önlemlerle" engellenmeyeceğine işaret ederek, "Ailelerin, özellikle gençleri zararlı maddelere karşı bilgilendirmesine, gençlerin de buna karşı bir tutum ve davranışsal beceri kazanmaya ihtiyacı var." dedi.

Projeye, denetimlik serbestlik kapsamında kayıt altına alınmış yaşları 20 ila 50 arasında değişen 50 kişiyle başladıklarını, 35 kişide iyi sonuçlar elde ettiklerini aktaran Koç, şöyle konuştu:

"Yaptığınız şeyin başarıya ulaşması için birkaç faktöre ihtiyaç var. Birincisi alanınızda uzman olmanız lazım. Ayrıca sosyal ve aile desteği gerekiyor. Bu desteği almadığınız sürece en iyi tedaviyi yapsanız da çok başarılı olmuyor. Diğer bir şey, bu insanların yaşam tarzını değiştirmesi gerekiyor. Kullandığı diş fırçasının bile değişmesi gerekiyor. Bu bağlamda zorluklar yaşadık. Bu desteği alabildiğimiz danışanlarımızla çok iyi başarılar elde ettik."

"Yaşam tarzlarını değiştirdik"

Koç, Hendek BAM'a gelen danışanı ilk etapta tanımlamaya çalıştıklarını, "ruh sağlığı tarama, kişilik testleri" gibi çalışmalardan sonra rehabilitasyon sürecini belirleyerek tedaviye başladıklarını anlattı.

Tedavi sürecinde "insanların bilinçsel anlamda yeniden yapılanmasını" sağladıklarını ve olumsuz, çarpık inançları belirlediklerine dikkati çeken Koç, "Çünkü insanlar 'alkol, madde almazsam bununla baş edemem' inancıyla geliyor. Bu düşüncenin değişmesi gerekiyor, önce bununla başladık. Bu yöntemle hangi duyguların değişebildiğini belirledik. Onlara yeniden davranışsal beceriler kazandırdık. Yaşam tarzlarını değiştirdik bir anlamda, yaptığımız çalışma buydu." diye konuştu.

Koç, rehabilitasyon sürecinde danışanların konuşabilecekleri, paylaşımda bulunabilecekleri, "kendilerini onaylanmış ve değerlenmiş hissedebilecekleri yaşantılar" oluşturduklarını belirterek, tedavi sürecini sadece birimde değil sosyal hayat içerisinde de devam ettirdiklerini dile getirdi.

İnternet bağımlılarına da hizmet veriyor

Proje kapsamında danışanlara mesleki konuda da yardımcı olduklarını vurgulayan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Projede, mesleği, becerisi olanları istihdam ettik. Mesleği ve becerisi olmayanları da ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yapmayı düşündükleri veya ihtiyaç duyulan alanlarda mesleki beceri kazandırmak için SAÜ Hendek Meslek Yüksek Okulu, Hendek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İŞKUR ve Hendek Halk Eğitim Merkezi ile iş birliğinde açılan mesleki beceri kurslarına yerleştirdik."

Koç, Hendek BAM'ın sadece madde bağımlığıyla alakalı çalışmadığını da belirterek, dikkat eksikliği, internet, oyun ve mobil telefon bağımlılığı ile boşanmanın eşiğine gelen ailelere de hizmet verdiğini aktardı.

Bu anlamda bütün uyumsuzluklarla baş edebilecek bir birime dönüştüklerinin söyleyen Mustafa Koç, şunları kaydetti:

"Uyum ve işlevselliği bozulma sürecine girmiş her bireye yardım edebilecek bir merkez haline geldi burası. Daha da zenginleşmeye, her an yardım edecek bir konuma gelme ihtiyacı var tabii ki. Birçok danışan buraya geldiği zaman, 'Bugün benim doğum günüm, hayata yeniden başlıyorum' demiştir. Son sınıf öğrencileri burada her gün bulunuyor. Her gün bireysel danışmanlık yapıyorlar bizim gözetimimizde, işlevsel ve katkı sağlayan bir yer."

Madde Bağımlılığından Kurtulup İş Hayatına Atılıyorlar
Kaynak: AA / Güncel
title