Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Mada Adası'na 150 Yıl Sonra İskele Yapılacak

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Beyşehir Gölü'nde 150 yılı aşkın süredir yaşamın devam ettiği Mada'yı karaya bağlamak için iskele yapacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Beyşehir Gölü'nde 150 yılı aşkın süredir yaşamın devam ettiği Anadolu'nun bilinmeyen adası Mada'yı 700 metre uzaklıktaki karaya bağlamak için iskele yapılacak.

40 KAZAK AİLE YERLEŞTİRİLDİ

Resmi kayıtlarda Isparta'nın Şarkiraağaç İlçesi'ne bağlı Gedikli Köyü'nün Kumluca Mahallesi olarak yer alan Mada Adası'nda yaşam, 1865 yılında yaklaşık 40 Rus Kazak ailenin buraya yerleştirilmesiyle başladı.

TIRTAR YÖRÜKLERİNE BIRAKTILAR

Don Kazakları adanın yakınındaki küçük adaya kiliselerini inşa etti ve karayla hiç bağlantısı olmayan bu adada yaşadı. 1940 yılına kadar adada yaşayan Don Kazakları Akşehir taraflarına göç ederken, adayı Tırtar Yörükleri'ne bıraktı.

150 YILI AŞKIN YAŞAM SÜRÜYOR

Beyşehir Gölü'nde 150 yılı aşkın süredir yaşamın aralıksız devam ettiği Mada Adası'nın bir kısmı Kızıldağ Milli Parkı sınırları içersinde kalıyor. Bu nedenle tarım ve hayvancılık 822 hektar büyüklüğündeki adanın oldukça kısıtlı bir alanında yapılıyor.

700 METRELİK TEHLİKELİ YOLCULUK

Yaklaşık 200 kişinin yaşadığı Mada Adası'nın temel geçim kaynağını balıkçılık oluşturuyor. Adalılar'ın yakaladığı balığı satabilmesi, çocuklarını okula göndermesi, hastalarını tedavi ettirmesi için 700 metre uzaklıktaki karaya geçmesi gerekiyor. Ancak bölgede ağır geçen kış koşulları, yaz aylarında eksik olmayan sert rüzgar bu kısa yolculuğu oldukça tehlikeli hale getiriyor.

PROJELER BİR TÜRLÜ HAYATA GEÇEMEDİ

Adalıların yaşadığı bu sıkıntılar farklı dönemlerde gündeme geldi. Ada halkını taşımanın yanı sıra, Mada'yı köprüyle anakaraya bağlamaya kadar birçok proje gündeme geldi. Bölgenin doğal yapısına olumsuz etkileri olacağı gerekçesiyle projelerin bir kısmı rafa kaldırıldı, bazıları ise sürdürülemedi.

2016 YATIRIM PROGRAMINA ALINDI

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü, Mada Adası ve karşısına iskele yapımını 2016 yılı yatırım programına aldı. Proje için Bölge Müdür Yardımcısı Orhan Ceylan, Isparta Şube Müdürü Hasan Hüseyin Ölçer ve uzman ekipler yerinde incelemelerde bulundu, Gedikli köy muhtarı ve köy halkıyla konuyu tartıştı.

"EKİPTE UZMANLAR YER ALIYOR"

Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, bölgede incelemede bulunan ekipte konuyla ilgili uzmanların da yer aldığını belirterek, "Burada temel amacımız Mada Adası'nda karşıya geçişin güvenli şekilde gerçekleşmesini sağlamak. Bu kapsamda yüzer iskele mi yoksa sabit iskele mi gibi konular uzman ekiplerin yapacağı çalışma sonucunda kararlaştırılacak" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title