Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Tartışma yaratan Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Macaristan'da Gülbaba Türbesi Restorasyonunda Kazı Çalışmaları Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bulunan Gülbaba Türbesi’nin restorasyonunda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteğiyle kazı çalışmaları başladı.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bulunan Gülbaba Türbesi'nin restorasyonunda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) desteğiyle kazı çalışmaları başladı.

Macaristan'da birçok alanda projeler gerçekleştiren TİKA'nın katkılarıyla başkent Budapeşte'de bulunan Gülbaba Türbesi'nin restorasyonuna yönelik kazı çalışmalarına başlandı. Budapeşte Tarih Müzesi'nden arkeologlar ve bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen kazı çalışmalarına TİKA aracılığıyla Türkiye'den getirilen uzman heyet de katıldı. Türbe içerisindeki raspa ile çevresinde yapılan sondaj ve kazı faaliyetlerini yerinde inceleyen heyet, kazı alanı proje sorumlusu ve Budapeşte Tarih Müzesi'nde görevli arkeolog Adrienn Papp ile bilgi alışverişinde bulundu. Kazı çalışmaları esnasında türbenin doğusunda iki, güneydoğusunda ise bir adet mezar bulunduğu tespit edildi. Bulunan mezarlardan birinin Müslüman bir çocuk, diğerinin ise yetişkin bir Hristiyan'a ait olduğu gözlendi. Söz konusu üç mezar antropologların incelemesi ve karbon testi ile dönemlerinin belirlenmesi amaçlarıyla yerlerinden kaldırılarak, önümüzdeki süreçte Hristiyan mezarı müzede sergilenecek, Müslüman mezarı ise yine türbe etrafına defnedilecek.

Türbe içerisinde seyyar iskele ile yapılan boya ve sıva raspa çalışmaları neticesinde duvar malzemesinin yonu taşı, kemer ve kubbelerin ise tuğladan yapıldığı ortaya çıkarıldı. Aynı şekilde sıva raspa çalışmasında batı duvarındaki kapatılmış pencereye ait dolgu ve kenarlarında orijinal şöve taşları ortaya çıkarıldı. Türbenin kiliseye çevrildiği dönemde pencerelerin kemer içlerinin biçimi değiştirilerek Avusturya-Barok tarzı elips formlu pencere haline getirildiği biliniyor.

Bu arada TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, uzman heyetle birlikte Gül Baba Türbesi'ni ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Türk uzman heyeti Ağustos ayının sonuna kadar Budapeşte'de kalarak kazı çalışmalarına eşlik etti. TİKA tarafından davet edilen uzman heyet, ayrıca Budapeşte Tarih Müzesi'nde yaptıkları incelemelerde çeşitli tarihlerde Gül Baba Türbesi'ne konulmuş eşyaların tasnif edilerek muhafaza edildiğini gördüler. Hat levhaları, seccadeler, iki adet şamdan, bir adet buhurdan, sedef kakmalı rahle ve sehpa ile günümüze kadar sandukanın başında bulunan Bektaşi tac-ı şerifi müzede muhafaza edilen eşyalar arasında yer alıyor. Şamdanların üzerinde Osmanlı Türkçesi ile yazılmış yazılardan iki şamdanın 1918'de Evkaf-ı Hümayun Nezareti (Vakıflar Bakanlığı) tarafından İstanbul Süleymaniye Dökmeciler Çarşısı'ndaki Hasan Usta'ya türbe için özel olarak yaptırıldığı anlaşılıyor. Üzerinde tarih ve yapımı ile ilgili bilgi bulunmayan sedef kakma işlemeli rahle ile sehpanın da bu döneme ait olduğu düşünülüyor.

Macaristan film arşivlerinde de kısa bir araştırma yapan uzman heyet, 1924 ve 1933 tarihlerinde Kurban Bayramlarında Gül Baba Türbesi'nde çekilmiş iki video tespit etti. Söz konusu video kayıtlarında yukarıda zikredilen sanduka ve rahle de görüldü.

Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Macaristan Hükümeti Arasında Gül Baba Türbesi ve Çevresinin Rekonstrüksiyonu ve Kullanımı Hakkında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Zaptı'nın 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Macaristan'a 17 Şubat 2014 tarihinde yaptığı ziyaret esnasında dönemin Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ile Macar mevkidaşı Zsolt Semjen tarafından imzalandığını belirtti. TİKA'nın alanında uzman mimarlar ve Macar yetkililerle ortak çalışarak bir proje hazırladığını belirten Büyükelçi Fakılı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Macaristan Hükümeti Arasında Gül Baba Türbesi'nin Restorasyonu ve Yakın Çevresinin Düzenlenmesi İşine Yönelik Protokol'ün ise 24 Şubat 2015 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun İkinci Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı için Macaristan'a gerçekleştirdiği ziyaret esnasında Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile Macar mevkidaşı Zsolt Semjen arasında imzalandığını sözlerine ekledi.

TİKA'nın kazılar için davet ettiği uzman heyetinden Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşiv Şube Müdürü Mevlüt Çam, arşivlerde Gül Baba Türbesi'nin ilk olarak 1543 yılında Budin Beylerbeyi Mehmet Bey tarafından yaptırıldığının yazdığını ve belgelerden Mehmet Paşa'nın türbe dışında tekke, derviş odaları, bahçeler, bağlar, menziller ve evler de yaptırdığının anlaşıldığını belirterek, restorasyonun tamamlanmasının ardından derviş odalarının yapılması gerektiğini söyledi.

Heyet üyelerinden Gazi Üniversitesi'nde edebiyat tarihi alanında çalışmalar yapan Dr. Mustafa Tatcı ise, Gül Baba gibi mana erlerine ait türbelere ilişkin tapu kayıtlarımız olduğunu, bu eserlerin ihya edilmesi gerektiğini, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden elde edilen bilgiler ve edebi eserlerdeki bilgiler ışığında hem bilgi hem de fiziki bina olarak Gül Baba Türbesi'nin restorasyonunun şart olduğunu, sadece Gül Baba ile yetinmeyerek diğer türbe ve edebi eserlerin de ihya edilerek yeniden gündeme getirilmesi, felsefelerinin işlenmesi ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini söyledi.

TİKA Macaristan Program Koordinatörü Pınar Özcan da, Macar ve Türk mimarların karşılıklı uzlaşarak ortaya çıkarttıkları mimari planın 2014 yılında tamamlandığını, sonrasında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ziyareti esnasında imzalanan protokolle projeye start verildiğini belirtti. Macaristan'da bulunan Türk uzman heyetinin intikalinin süreci hızlandırdığını ifade eden Özcan, heyetin Ağustos ayı sonuna kadar Macar tarafı ile birlikte çalışacağını, kazıların tamamlanmasını müteakiben restorasyon projesinin hızla gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.

Merzifonlu olduğu ve Cafer ismini taşıdığı belirtilen Gül Baba'nın zamanın Macar halkı tarafından çok sevildiği, adına operetler ve romanlar yazıldığı rivayet ediliyor. 1541 yılında Budin kuşatması sonrası hayatını kaybeden Gül Baba için Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle bir türbe inşa edilmiş ve buraya defnedilmişti. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title