Macaristan Başbakanı Orban'dan Türkiye'ye Övgü
Başbakan Orban: "Ülkenizi 13 yıl önce Başbakan olarak ziyaret etmiştim. O zamanların Türkiyesi'ni hatırlıyorum.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, "Ülkenizi 13 yıl önce Başbakan olarak ziyaret etmiştim. O zamanların Türkiyesi'ni hatırlıyorum. Benim bakış açıma göre, Türkiye'nin gelişmesi muhteşem" dedi.
Marmara Üniversitesinin (MÜ) Sultanahmet'teki rektörlük binasında, Macaristan Başbakanı Orban'a "fahri doktor" unvanı verilmesi dolayısıyla tören düzenlendi.
Başbakan Orban, burada yaptığı konuşmada, kendisine verilen fahri doktor unvanı dolayısıyla üniversite senatosuna ve öğrencilerine teşekkür etti.
Jestin Macarlar ve Türkler arasındaki bağı güçlendirdiğini dile getiren Orban, şöyle konuştu:
"80'lerin ortasında antikomünist öğrenci hareketinin içinde yer almıştım. En fazla 35 yaşında olanların hareketimize katılabileceği bir hareket başlatmıştım. 27 yaşında bu hareketin başına geldim. İlk başbakan olduğumda 35 yaşındaydım. Tüm bu tecrübelerime dayanarak şu sonuca vardım ki; her zaman gençleri ve öğrencileri desteklemek gerekir. Tüm nesiller, başarıları ve özgürlükleri için mücadele etmek zorundadırlar. Dolayısıyla bu unvanı, Türkiye'deki ve Macaristan'daki gençler için teşvik olarak görüyorum. Politik bir lider olarak ülkem adına da sizlere teşekkür ediyorum."
Avrupa Birliği'nin (AB) içinde bulunduğu duruma değinen Orban, "Geçmişte AB'yle ilgili hep iyi haberler duyardık. Biz de başarılı bir birliğe katılmış, Macaristan'ın gelişimi için önemli bir fırsat yakalamıştık. Oysa bugün çoğunlukla kötü haberler geliyor. Artık AB, bir kriz alanı. Bence şu anda Avrupa'da yaşadığımız kriz, ekonominin, bilimin ve savunmanın çok hızlı bir değişimini gösteren bir süreç. Bu değişiklikler artık bugün Avrupalılara hoşnutsuzluk veren durumda" ifadelerini kullandı.
"Avrupa giderek zayıflıyor"
Bazı Avrupa ülkelerinin büyük borç içinde olduğunu aktaran Orban, şöyle devam etti:
"Artık Batı dünyasında bugüne kadar yaşadığımız gibi yaşayamayacağız. Bundan hoşlansak da hoşlanmasak da artık kriz konjonktürel bir problem değil. Bir süre sonra düzeleceğini bekleyemeyiz. Çünkü bu artık yapısal bir sorun ve bir dönemin sonunu temsil ediyor. Global değişim aynı zamanda güç ilişkilerinin değişmesi anlamına geliyor. Artık yeni güç merkezleri oluşmuş durumda. Bunlar global süreçlerde son derece etkili. Ne yazık ki Avrupa giderek daha zayıflıyor. Artık değişimin itici gücü olmak konumunda olmaktan uzak konumda. Artık herkes anlıyor ki, biz Avrupalılar bunu değiştirmek istiyoruz. AB'nin bir kriz bölgesi olmasını istemiyoruz, Avrupa olarak geride kalmak, önemimizi yitirmek istemiyoruz. Türkiye, tam tersi yönde gidiyor. Ülkenizi 13 yıl önce Başbakan olarak ziyaret etmiştim. O zamanların Türkiyesi'ni hatırlıyorum. Benim bakış açıma göre, Türkiye'nin gelişmesi muhteşem. Şu da çok açık ki Türkiye küreselleşmenin kazanan ülkelerinden biri."
Macaristan Başbakanı Orban, AB'nin krizden çıkış için avro bölgesinde sıkı bir entegrasyonu sağlaması, ekonomik ve parasal birliği güçlendirmesi, avro bölgesinde olmayan ülkelerin ekonomik politikalarını belirlemelerine izin verilmesi ve AB'nin Türkiye ve Balkan ülkelerini de içine alarak genişlemesini sürdürmesi gerektiğini savundu.
Orban, "Doğu Avrupa ülkelerini sistem değişikliğinin ardından hemen AB'ye almamak büyük bir hataydı. Aynı şeyi Balkanlar ve Türkiye konusunda yapmamalıyız" dedi.
Üsküdar ile Kaposvar "kardeş şehir" oldu
Rektör Prof. Dr. Zafer Gül, Türkler ile Macarların ilişkilerinin bin 500 yılı aşkın bir tarihi söz konusu olduğunu belirtti. Bugün iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin olması gereken seviyenin altında olduğunu ifade eden Gül, üniversite olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunmayı istediklerini dile getirdi.
Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, Başbakan Viktor Orban'a verilen fahri doktor unvanının gerekçesini okudu.
Bozlağan, Orban'ın siyasi yaşamı boyunca yaptığı çalışmalarla Macaristan'ın siyasi ve ekonomik istikrarının sağlanmasına, demokrasi, temel hak ve özgürlüklerin kurumsallaştırılıp güçlendiririlmesine, ülkesinin AB ve NATO'ya üye olmasına önemli katkılarda bulunduğunu belirterek, "Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilerinin geliştirilmesine ve Macaristan'daki Türk kültür mirasının korunmasına önemli katkılar sağlamıştır" diye konuştu.
Prof. Dr. Gül, Başbakan Orban'a "fahri doktor" belgesini takdim etti.
Törende ayrıca Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ile Kaposvar Belediye Başkanı Karoly Szita arasında "kardeş şehir" protokolü imzalandı.
MÜ Rektörü Prof. Dr. Zeki Gül ile Kaposvar Üniversitesi Rektörü Prof. Ferenc Szavai de eğitim işbirliği anlaşmasına imza koydu. - İstanbul