Haberler

Lys Sonuçları Açıklandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Demir: "Bu devasa organizasyonun neticelerini bu kadar kısa bir zamanda ortaya koymak gerçekten Türkiye için büyük bir gurur vesilesidir'' ''Tercih alma işlemleri, 8 18 Temmuz 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Hedeflenen sonuç açıklama tarihi Temmuz ayının son haftası'' ''Üniversite kayıtları 12 16 Ağustos tarihlerinde yapılacak. 28 Ağustos 2 Eylül 2013 tarihleri arasında da ek yerleştirmelerin gerçekleştirilmesini planlıyoruz'' "(İllerin başarı sıralamaları) Milli Eğitim Bakanımızın da görüşünü alarak, bu tür il başarı sıralamalarını yayınlamamayı uygun gördük. Yetkililerle, Milli Eğitim Bakanımızla, milli eğitim müdürlükleriyle bu verileri paylaşacağız." "(Sınav güvenliğinin sağlanması) Bu rakamlar özellikle kamera, emniyet görevlilerinin katılımı, karekod uygulamalarıyla minimum seviyeye inmiştir"

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, adayların üniversite tercihlerini 8-18 Temmuz 2013 tarihleri arasında yapabileceklerini bildirdi.

ÖSYM Başkanı Demir, Rixos Grand Ankara Oteli'nde LYS sonuçlarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, ÖSYM'nin gerçekleştirdiği üniversite yerleştirme sonuçlarının, milyonlarca kişiyi yakından ilgilendirdiğini ifade ederek, göreve geldikleri günden itibaren çalıştıkları ve yeniden tasarladıkları süreçlerin etkin bir şekilde uygulanmaya konmasıyla YGS'de sonuçları çok kısa sürede açıkladıkladıklarını hatırlattı.

Bugün de kısa bir sürede sonuçları açıklamanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Demir, hedeflerinin adaylara tercih için daha fazla değerlendirme olanağı vermek, yükseköğretim kurumlarına ise akademik hazırlıklarını daha sağlıklı gerçekleştirme imkanı sağlamak olduğunu belirtti.

Daha önceki yıllarda yaklaşık bir ayda açıklanan LYS sonuçlarını bir hafta gibi kısa bir sürede açıklamayı hedeflediklerini aktaran Demir, bu hedefi gerçekleştirmiş olmaktan dolayı gurur duyduklarını söyledi.

ÖSYM'de bir taraftan sistemleri geliştirirken diğer taraftan da takım ruhu oluşturmaya ve bu ruh ile çalışmaya özen gösterdiklerini vurgulayan Demir, sonuçların bu kadar kısa sürede açıklanmasında asıl nedenin bu takım ruhu olduğunun altını çizdi.

YGS'yi 8 günde açıkladıklarını hatırlatan Demir, "Bugün 7 gün gibi kısa sürede LYS'yi açıklayarak da bunun geçici bir işlem olmadığını kalıcı bir olay olduğunu birlikte görüyoruz. 1 Nisan 2013'te sonuçları açıkladığımızda 'Çok hızlı açıklandı, hatalar olacak' diye endişelenenler, bunları dillendirenler, süreç içerisinde gördüler ki ÖSYM hedeflediği sıfır hatayı YGS sonuçlarının açıklamasında da göstermiştir. Bugün de yine hedefimiz sıfır hata ile sonuçları açıklamaktır" dedi.

23 Haziran Pazar günü yapılan LYS'nin tüm evrakının Perşembe günü itibariyle okunduğunu, tarandığını ve değerlendirmeye geçildiğini anlatan Demir, perşembe gününden bugüne kadar verileri sürekli olarak kontrolden geçirdiklerini ve açıklanması için hazırladıklarını bildirdi.

ÖSYM'nin takım ruhunun artık kalıcı olarak kendini tüm süreçlerde hissettirdiğini ifade eden Demir, sonuçların açıklanması, sınav evrakının toplanması, ayrıştırılması, taranması puanlandırılması gibi süreçlerde uyum ve takım ruhu içinde çalışan ÖSYM çalışanlarına teşekkür etti.

Demir , "Bu devasa organizasyonun neticelerini bu kadar kısa bir zamanda ortaya koymak gerçekten Türkiye için büyük bir gurur vesilesidir" diye konuştu.

-Matematik başarısı düştü

Yabancı dil sınavında aday sayısının kısmen daha az olduğunu belirten Demir, bu testlerde standart sapmanın yüksek çıkmasının nedenini, aday sayısının az ve homojen olmaması olarak açıkladı.

2011, 2012 ve 2013 yıllarında yapılan sınavlardaki matematik testini grafikle karşılaştıran Demir, başarının bir miktar düştüğünü söyledi. Matematik testinde 2 sorunun iptal edildiğini hatırlatan Demir, "İptal ettiğimiz soruları matematik testinde herhangi bir soruya cevap vermiş, bir işaretleme yapmış adayları doğru yapmış olarak değerlendiriyoruz. ÖSYM'deki soru iptallerinde bu standart uygulanıyor" diye konuştu.

Yıllara göre geometri testinde de başarının biraz daha düştüğünü vurgulayan Demir, bunun bir yarışma sınavı olduğunu ve dolayısıyla kitlenin kendi içinde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Demir, "Başarı ya da başarısızlık söz konusu değildir. Bu sonuçlardan gerek adaylar, gerek ilgili kamu kurumları, gerekse diğer ilgililer gereken bilgileri süzüp edineceklerdir" dedi.

Sınavlarda başarı gösteren öğrencileri tebrik eden Demir, ÖSYS sürecinin devam ettiğini, bundan sonra tercih ve yerleştirme işlemlerinin söz konusu olduğunu bildirdi.

ÖSYM ailesinin, sınavlardan 7 gün sonra sonuçları açıklayarak sonuç açıklama başarısının geçici olmadığını gösterdiğini vurgulayan Demir,  adayların tercih ve yerleştirme işlemleri için kılavuza ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden erişebileceğini ifade etti.

Demir, adaylara tercihlerinde destek vermek amacıyla hazırlanan "tercih.osym.gov.tr" adresinin de bu süre içerisinde faaliyette olacağını dile getirdi.

-Tercihler haftaya alınacak

Tercih alma işlemlerinin 8-18 Temmuz 2013 tarihleri arasında gerçekleştireceklerini bildiren Demir, hedeflenen sonuç açıklama tarihinin Temmuz ayının son haftası olduğunu belirtti.

Demir, üniversite kayıtlarının da 12-16 Ağustos tarihlerinde yapılacağını ifade ederek, 28 Ağustos-2 Eylül 2013 tarihleri arasında da ek yerleştirmelerin gerçekleştirileceği bilgisini verdi.

-İl başarı sıralamaları açıklanmadı

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Demir, başarılı ve başarısız illere ilişkin sonuçların sorulması üzerine, şöyle konuştu:

"Bildiğiniz gibi çok farklı puan türleri ve aday kitleleri söz konusu. Geçmiş yıllarda bu tür sıralamaları yaptığımızda, pek çok milli eğitim müdürü, pek çok lise yöneticisi bu değerlendirmenin doğru olmadığını, yanlış bir bilgilendirme olduğunu belirttiler. Bu nedenle biz de Milli Eğitim Bakanımızın da görüşünü alarak, bu tür il başarı sıralamalarını yayınlamamayı uygun gördük. Yetkililerle, Milli Eğitim Bakanımızla, milli eğitim müdürlükleriyle bu verileri paylaşacağız. Herkes kendi bilgilerini oradan görecek değerlendirmelerini yapabilecek."

Demir, sınav güvenliğine ilişkin soru üzerine de 851 bin adayın katıldığı ve 5 oturumda gerçekleştirilen bir sınavda mutlaka bazı kural dışılıklar olabileceğine dikkati çekerek "Bunları tutanaklarla tespit ettiğimizde gereken işlemleri yapıyoruz, bunları kamera görüntüleriyle tespit ettiğimizde gerekeni yapıyoruz. Ama mutlulukla şunu belirtmek istiyorumki, bu rakamlar özellikle kamera, emniyet görevlilerinin katılımı, karekod uygulamalarıyla minimum seviyeye inmiştir. 10'dan daha az sayıda adayın sınavı geçersiz sayıldı. Bunlar arzu etmediğimiz şeyler. Ancak büyük bir kitle olduğu için kaçınılmaz bir şekilde mevcut" şeklinde konuştu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close