Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Milyonların gözü bu toplantıda! Asgari ücret için öne çıkan rakam 23 bin TL

Milyonların gözü bu toplantıda! İşte asgari ücret için öne çıkan rakam

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili kısım dikkat çekti

Lübnanlı Öğretmenlerden Maaş Protestosu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Riyad es-Sulh Meydanı'nda toplanan öğretmenler ve kamu görevlileri, maaşlarına zam yapmayan hükümeti protesto etti.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Riyad es-Sulh Meydanı'nda toplanan öğretmenler ve kamu görevlileri, maaşlarına zam yapmayan hükümeti protesto etti.

Sendikaların çağrısı üzerine Riyad El Sulh Meydanı'nda toplanan öğretmenler, "genel olarak maaşlarına 4 yıldır zam yapılmadığını ve yükselen enflasyon karşısında korunamadıkları için meydanlarda olduklarını" ifade ederek, hükümetten maaşlarının iyileştirilmesi talebinde bulundu.

Gösteriye Zagarta kentinden katılan lise Müdürü Marta Frangieh, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "4 senedir haklarını istediklerini ancak devletin bunu önemsemeyip sürekli ertelediğini" söyledi.

Yine Lübnan'ın kuzeyindeki Akkar kentinden gelen lise müdürü Adnan Ahmaz ise, 1998'den beri maaşlarında çok az bir artış olduğunu ve bu süreçte enflasyonun çok yükseldiğini söyledi. Ahmaz, 4 yıldır haklarını istediklerini ve artık sabırlarının taştığını belirterek "Daha fazla bekleyemeyiz. Kamu görevlileri geçmişte orta sınıfı oluşturuyordu ama artık fakirler" ifadesini kullandı.

Protestoların temelinde siyasi krizin olduğu ülkede, maaş krizi de bunun uzantısı olarak görülüyor.

Asker maaşları da geç ödendi

Ordu ve güvenlik güçlerinin 28 Ekim'de yatması gereken maaşlarının gecikmesi sonrası bir araya gelen Savunma Bakanı Samir Mukbel, Ordu Komutanı General Can Kahveci ve Ekonomi Bakanı Ali Hasan Halil, görüşme sonrası sorunun çözüldüğünü duyurmuştu.

Meclisin bütçe görüşmeleri için bir araya gelememesi nedeniyle ortaya çıkan maaş krizinde Ekonomi Bakanı Ali Hasan Halil, yerel basına açıklama yaparak yaklaşan ekonomik darboğaza dikkat çekmişti. Bakan ayrıca, Lübnan'ın Dünya Bankasındaki kredilerinin tehlikede olduğunu, ekonomik darboğaz ve maaş krizinin devam edebileceği konusunda siyasileri uyarmıştı.

Siyasi kriz

Ülkede 17 ayda 30 kez toplanılmasına rağmen cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılamaması nedeniyle siyasi gruplar diyalog görüşmeleri yapıyor.

Bugün 9'uncusu gerçekleştirilen diyalog toplantılarında çöp ve maaş krizinin aşılması ve Cumhurbaşkanlığı seçimi için uzlaşı sağlanması hedefleniyor.

Yaklaşık 5 milyon nüfuslu Lübnan'da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre 1 milyon 200 bin Suriyeli ile 400 bin Filistinli mülteci bulunuyor.

'Kokunuz çıktı' protestoları

Lübnan'da hükümetin "yeni çöp toplama merkezi" gösterememesi üzerine çöplerin toplanamaması nedeniyle 22 Ağustos'tan bu yana, sosyal medya üzerinde "Kokunuz çıktı" sloganıyla bir araya gelen binlerce kişi, ülkedeki "yolsuzluk ve çöp sorununu" protesto etmek için gösteriler düzenliyor. Lübnanlılar en son 29 Ekim'de toplanarak çöp krizini protesto etmişti.

Kaynak: AA / Güncel
title