Lübnan'da Yeni Seçim Yasasında Uzlaşı Sağlandı
BEYRUT ( AA) - Lübnan'da uzun süredir tartışılan ve kısa süreli siyasi krize neden olan yeni seçim yasası taslağı üzerinde mutabakat sağlandı.
BEYRUT ( AA) - Lübnan'da uzun süredir tartışılan ve kısa süreli siyasi krize neden olan yeni seçim yasası taslağı üzerinde mutabakat sağlandı.
Başbakan Saad Hariri başkanlığında bugün toplanan yeni seçim yasasından sorumlu Bakanlar Komisyonu, uzun süredir tartışılan ve ülkeyi yeni bir siyasi krizin eşiğine getiren yeni seçim yasası taslağının son halini belirledi.
Lübnan'ın şu anki "çoğunluk sistemi" yerine nisbi temsilli seçim sistemini getirecek, seçim bölgelerinin sayısını değiştirecek ve yurtdışındaki Lübnan vatandaşlarına oy kullanma imkanı sağlayacak olan yeni seçim yasası taslağı, çarşamba günü Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması durumunda meclise sunulacak.
Komisyon toplantısının ardından basın açıklaması düzenleyen Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil, yeni seçim yasası üzerinde tarafların çoğunluğunun mutabakatının sağlandığını söyledi.
Yeni seçim yasasının ayrıntıları hakkında bilgi vermeyen Basil, "Yeni yasa tam olması gerektiği seviyede değil ancak ülkemizi daha iyi bir konuma getirecektir." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakan Hariri, geçtiğimiz hafta Baabda Sarayı'nda yeni seçim yasasının temel hatlarını kabul ettiklerini açıklamıştı.
Hükümete yakın bir kaynaktan alınan bilgiye göre, seçimlerin 2018'in Mayıs ayında yapılmasına karar verildi. Lübnan İçişleri Bakanı Nihad Meşnuk, geçen hafta yaptığı açıklamada, seçim için hazırlık yapmanın en az altı ay süreceğini söylemişti.
İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, yeni seçim yasası taslağında, askerlerin oy kullanmasının yer almadığını ve kadın sayısı kotası talebinin de reddedildiğini belirtti.
Lübnan'daki seçim yasası tartışmaları
Lübnan'da beş yılda bir yapılması gereken genel seçimler en son 2009'da yapılmış, 2014'te sağlanan ittifakla yeni cumhurbaşkanı seçildikten sonra genel seçimlere gidilmesi kararlaştırılmıştı. Ancak meclis bu tarihten itibaren yaklaşık iki buçuk yıl boyunca, bir türlü Cumhurbaşkanını seçememiş ve bunun üzerine meclis görev süresini 3 kez uzatmak zorunda kalmıştı.
Lübnan Meclisinde 31 Ekim 2016'de düzenlenen 46. oturumun ikinci turunda 83 vekilin oyunu alan Mişel Avn'ın Lübnan'ın 13. cumhurbaşkanı olmasının ardından, ülkenin en önemli sorunu yeni seçim yasası oldu.
"1960 yasası" olarak bilinen seçim sisteminde değişikliğe gidilmesi ve seçime katılan partiler ya da adaylar arasında en çok oyu alanın seçimi kazandığı "çoğunluk sistemi" yerine nisbi temsilli seçim sisteminin getirilmesi tartışmaları, Lübnan'ı yeni bir siyasi krizin eşiğine getirdi.
Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 12 Nisan'da, parlamentonun görev süresinin uzatılması ve yeni seçim yasası konularının tartışıldığı Meclis oturumunu bir ay süreyle erteledi.
Lübnan meclisindeki dağılım
Lübnan'daki farklı dinleri ve mezhepleri karşı karşıya getiren iç savaşı 1989 yılında sonlandıran Taif Antlaşması gereğince Lübnan Meclisindeki 128 Milletvekili koltuğu, Müslümanlar ve Hristiyanlar arasında yarı yarıya paylaştırılıyor.
Meclisteki son durumda Hristiyanlar 34, Maruni 14, Rum Ortodoks 8, Rum Katolik 5, Ermeni Ortodoks 1, Ermeni Katolik ve 2 diğer Hristiyan azınlıklar şeklinde yer alıyor. Müslüman kontenjanında ise 28 Sünni, 28 Şii, 8 Dürzi, 2 Nusayri bulunuyor.
14 Mart Bloku, eski Başbakan Refik Hariri'nin 2005'te suikast sonucu öldürülmesinin ardından oğlu Saad Hariri önderliğinde kuruldu. Bu grubun içinde Batı yanlısı ve Suriye karşıtı partiler yer alıyor.
8 Mart Bloku'nda ise Suriye'deki rejim yanlısı Şii Hizbullah, Emel Hareketi, Hristiyan Maruni Özgür Yurtsever Hareketi, Suriye Sosyalist Milliyetçi Partisi ve Ermeni Taşnak Partileri bulunuyor.