Lübnan'da "Günümüz Türkiye'sinin Önündeki Riskler ve Beklentiler" Konferansı
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta "Günümüz Türkiye'sinin önündeki riskler ve beklentiler" başlıklı bir konferans düzenlendi.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta "Günümüz Türkiye'sinin önündeki riskler ve beklentiler" başlıklı bir konferans düzenlendi.
Beyrut'taki Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde düzenlenen konferansta, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ortadoğu'dan sorumlu başdanışmanı Erşat Hürmüzlü ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes'in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci de hazır bulundu.
Hürmüzlü, konferansta yaptığı konuşmada, yakın dönemde Türkiye'ye yönelik risk ve beklentileri ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimini anlattı.
Türkiye'nin bölgedeki coğrafi, siyasi ve kültürel yerinin önemini vurgulayan ve Türkiye'nin Doğu ile Batı arasında bir köprü olduğu savını doğru bulmadığını aktaran Hürmüzlü, Türkiye'nin yüzlerce yıldır çeşitli medeniyetlerin beşiği olduğunu dile getirdi.
Birinci Dünya Savaşı'nın sonucunda bağımsız birçok devletin kurulduğunu ve Türkiye'nin de egemen ve saygı duyulan bir devlet olarak bu süreçte doğduğunun altını çizen Hürmüzlü, bu süreçte devletler arasındaki fiili sınırların bölge halkının etkileşimini engellediğini aktardı.
Türkiye'nin demokrasi tecrübesini paylaşmakta cimri davranmayacağını belirten Hürmüzlü, Ankara'nın bölgedeki dostlarının da kendi tecrübelerini paylaşmasında aynı yolda gitmesini umduğunu söyledi.
Bazı medya kuruluşları tarafından Türkiye'nin bölgede hakimiyet kurmak istediği yönünde yanlış söylemlerin ve haberlerin üretildiğine değinen Hürmüzlü, bu iddiaların doğru olmadığını ve Türkiye'nin yeni Osmanlıcılık gibi bir ajandasının bulunmadığını ifade etti.
Türkiye'nin Avrupa Birliği ile yürüttüğü müzakerelere de değinen Hürmüzlü, Ankara'nın Avrupa'ya değil Avrupa Birliğine katılmak istediğini belirterek, iki durum arasında büyük farklılık olduğunu vurguladı.
FETÖ tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Hürmüzlü, "Türk toplumu hiçbir parti ve sınıf farkı gözetmeksizin sokaklara dökülerek sadece Türk bayraklarıyla tankların önüne çıktı." dedi.
Başka ülkelerde tankların insanları durdurduğunu, Türkiye'de ise insanların tankları durdurmayı başardığını vurgulayan Hürmüzlü, Türk halkının bu darbe girişimini engellemesiyle demokrasi ve sandığın şerefini koruduğunu belirtti.
Hürmüzlü, FETÖ'nün darbe girişimine karşı bölge ülkeleri tarafında gösterilen tepkilerin de önemli olduğunu ve bunun Türkiye ve bölge ülkelerinin gelecekteki ilişkilerini şekillendireceğini söyledi.
Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes de konferansta 15 Temmuz darbe girişimini anlatan kısa bir konuşma yaptı.
FETÖ'nün devlet kurumlarına sızma süreci ve darbe gününde yaşananlardan bahseden Erciyes, her kesimden Türk halkının sokaklara inerek darbe girişimine engel olduğunu ve demokrasinin kazandığını ifade etti.
FETÖ'nün 2007-2011 yılları arasında vatansever subaylara da kumpas kurarak ordudan atılmasını sağladığını belirten Erciyes, hiçbir devletin paralel devlet yapılanmasını kabul etmeyeceğini söyledi.
Erşat Hürmüzlü 2008 - 2014 yılları arasında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ortadoğu'dan sorumlu başdanışmanı görevini yürüttü. Hürmüzlü, halihazırda Türk Arap Diyalog Forumu Genel Sekreteri görevini yürütüyor.