Lübnan'da Cumhurbaşkanlığı Krizi
Lübnan Meclisi bugünkü oturumunda da cumhurbaşkanı seçimi için toplantı yeter sayısına ulaşamayarak, 33'üncü kez toplanma kararı aldı.
Lübnan Meclisi bugünkü oturumunda da cumhurbaşkanı seçimi için toplantı yeter sayısına ulaşamayarak, 33'üncü kez toplanma kararı aldı.
Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, 13'üncü cumhurbaşkanını seçmek üzere gerçekleştirilen 32'inci oturumda 128 sandalyeli mecliste toplantı yeter sayısı olan 86 kişiye ulaşılamadığını, bu nedenle oylamanın 16 Aralık'a ertelendiğini bildirdi.
Lübnan'da Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın görev süresi, geçen yıl 25 Mayıs'ta dolmuştu. Parlamentoda seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise 65 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor. Ancak gruplar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle meclis uzun süredir yeni cumhurbaşkanını seçemiyor.
- 14 Mart Hareketi lideri Hariri'nin son girişimi
Eski Başbakan ve Müstakbel Hareketi Lideri Saad Hariri'nin, yakın zamanda Paris'te Beşşar Esed'e yakınlığı ile bilinen Marada Hareketi Lideri Süleyman Fırıncı ile görüşmesi, 14 Mart Hareketi'nin cumhurbaşkanlığı konusunda 8 Mart'a yakın bir isim üzerinde anlaşabileceği yorumlarına neden olmuştu.
Lübnan'da 1943'te varılan milli mutabakata göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından belirleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmiyor. Meclis, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor.
Seçimin gerçekleştirilememesinin nedeni ise çok parçalı yapıdaki anlaşmazlıklar. Cumhurbaşkanı anayasal sistem gereği, Hristiyan Maruni olmalı. Batı yanlısı 14 Mart grubunun adayı Semir Caca, Suriye yanlısı 8 Mart grubunun adayı ise eski General Mişel Avn ancak her iki grup da kendi adayını seçtirebilecek çoğunluğa sahip olmadığı için, bir isim üzerinde anlaşılana kadar seçimlerden bir sonuç çıkması beklenmiyor.