Lösemi Bulaşıcı Bir Hastalık Değil
Lösemi Çocuklar Haftası nedeniyle Dicle Üniversitesi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk Hematoloji Ünitesi tarafından bilgilendirme konferansı verildi.
Lösemi Çocuklar Haftası nedeniyle Dicle Üniversitesi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Çocuk Hematoloji Ünitesi tarafından bilgilendirme konferansı verildi.Başhekimlik Toplantı Salonunda yapılan ve başhekim Prof. Dr. Sait Alan, lösemi çocuklar, hasta yakınları vatandaşlar, doktor ve hastane personellerinin katıldığı konferansta konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çocuk Hematoloji Klinik Direktörü Prof. Dr. Murat Soker, kanserin çocukluk çağı lösemileri, bulguları ve tedavileri konusunda bilgi verdi.
Çocuk Hematoloji kliniğinin yataklı tedavi bölümünde 19, ayakta tedavi bölümünde ise 10 yatakla hizmet verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Murat Söke; "Bu yatak sayımızla bölgede önemli bir kapasiteye sahibiz" dedi.
LÖSEMİ BULAŞICI BİR HASTALIK DEĞİL
Kanserin bulaşıcı bir hastalık olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Murat Söker, "Çocuk hastalarımızın taktıkları maske dışarıdan gelebilecek, onlara bulaşabilecek enfeksiyonlara karşı korunmaları içindir. Bazı insanlarımız maske takan lösemi çocuklarımızın bulaşıcı bir hastalıkları varmış gibi çocuklarını onlardan uzak tutuyor, onları gördüklerinde yanlarından uzaklaşıyor veya sırtlarını dönüyorlar. Bu yanlış bir davranıştır. Bu tür hareketler hastalarımızı ve ailelerini üzmektedir. Kaçmak yerine onlarla ilgilenmek, çocukların onlarla arkadaşlık etmelerini sağlamak, onarı moralen düzeltir ve hastalıklarının iyileşmesine katkı sunmuş olurlar."şeklinde uyarılarda bulundu.
BÖLÜMÜN DİYARBAKIR'DA OLMASI BÜYÜK ŞANS
D.Ü. çocuk Hastanesi hematoloji bölümünde tedavi gören Yusuf Baha Kaya'nın babası İbrahim Kaya, oğluna lösemi teşhisi konulduğunda önce hastalığı kabullenemediklerini belirterek" Her anne baba gibi çocuğumuzu başka illere götürmeyi düşündük. Ancak nereye götürürsek götürelim, tedavi protokollerinin aynı olduğunu ve iyileşen çocukları görünce kendimize geldik. Batı ilerline gitmiş olsaydık, barınma derdi, masraf, kan, tromosit, beyaz kan gibi kan ürünlerin bulma zorluklarını yaşayacaktık. Böyle bir bölümüm Diyarbakır da olması, Murat Soker gibi bir hocanın olması büyük şanstır." dedi
ÖNCE HASTALIĞI KABULLENEMEDİM
Muhamed Fatih Bozdağ'ın babası Zafer Bozdağ ve Emre Doğanın annesi de konuşmalarında vatandaşların lösemi hastalığının bulaşıcı bir hastalık olduğunu düşünmelerinden üzüntü duyduklarını belirterek."çocuklarımıza maskeleri enfeksiyon kapmasın diye takıyoruz. Bu maskeyi görenler hemen oradan uzaklaşıyor ve ya arkalarını dönüyorlar. Hastalarımız çocukta olsa anlıyor ve bu davranışlardan etkileniyorlar. Lösemi bulaşıcı bir hastalık değildir. Lütfe insanlar bu konuda duyarlı olsunlar" şeklinde serzenişte bulundular.
UZUN VE ZORLU BİR TEDAVİ
Uzun ve zorlu bir tedavi süreci gerektiren lösemi, çocukları ve ailelerinin yaşamları ile ilgili birçok sorunla karşı karşıya getirdiğini belirten aileler, okuldan uzak kalmak, arkadaşları tarafından dışlanmak, çocukların sosyal etkinliklere katılamamaları (sinema, tiyatro, vb.) çocukların sevdikleri yiyeceklerden uzak durma zorunluluğu, kan bulunamaması, maddi imkansızlık, hastanede çocuklarına refakat etmek isteyen ailelerin iş yerlerinden çok sık izin almaları sonucu işlerine son verilmesinin yanı sıra toplumun bu çocukların iyileşme şansının olmadığını düşünmesi ve enfeksiyonlardan korunmak için takılan maske yüzünden hastalığın bulaşıcı olduğunu düşünmeleri gibi sorunlarla karşılaştıklarını, bu durumların da düzeltilmesi gerektiğini söylüyor.