Lise Son Sınıf Öğrencilerine İzin Verilmesi
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, Milli Eğitim Bakanlığının, lise son sınıf öğrencileri velilerinin, okul idaresine yazılı olarak başvurması halinde 45 günü aşmayacak şekilde izinli sayılmasını içeren genelgesiyle ilgili,...
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, Milli Eğitim Bakanlığının, lise son sınıf öğrencileri velilerinin, okul idaresine yazılı olarak başvurması halinde 45 günü aşmayacak şekilde izinli sayılmasını içeren genelgesiyle ilgili, "Eğer ki öğrenci buna ihtiyaç duyuyorsa, okulundaki dersleri boş geçiyorsa, öğretmenlerinin öğrettiği konular bitti de daha fazla test çözmek, kendi kendine çalışmak istiyorsa, ailenin de başvurusuyla izin almasını doğru buluyorum" dedi.
Gülan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıllarda lise son sınıf öğrencilerinin sınava çalışmak için rapor aldığını ancak yeni uygulamanın izne tabi olduğunu söyledi.
Rapor konusunda velinin, öğretmenin, okul idaresinin ve doktorun "sahtekar" yerine konulmasının hoş bir durum olmadığını belirten Gülan, şöyle konuştu:
"Eğer ki öğrenci buna ihtiyaç duyuyorsa, okulundaki dersleri boş geçiyorsa, öğretmenlerinin öğrettiği konular bitti de daha fazla test imkanıyla veya kendi kendine çalışmak istiyorsa, ailenin de başvurusuyla izin almasını doğru buluyorum. Tabiki bu okullar açısından üzücü bir durum. O açıdan özel okullar, öğrenciye izin almayacağı bir ortam yaratmalı. Öğrencilerin takıldığı konuları tekrar görmelerini isteyecekleri bir ortam sağlamalılar. Zaten bu yönde de çalışmalar devam ediyor. İnşallah bunlara ihtiyaç kalmaz diyorum. Ama ihtiyaç varsa da sahtekarlık yerine, adil ve dürüst bir biçimde izin istemek daha doğrudur. Onun için yapılanı doğru buluyorum."
-Okullarda serbest kıyafet uygulaması
Özel okullarda, velinin yüzde 60'ının istemesi halinde serbest kıyafet uygulamasına geçilebildiğini ifade eden Gülan, şunları kaydetti:
"Bu yol resmi okullara kapalıydı. Sayın bakan bu yolu da açtı. Bence çok doğru. Zaten gerçek serbestlik budur. Yani o okulda kıyafetin ne şekilde olacağına okul idaresi, öğretmenleri, veliler ve öğrenciler oturup birlikte karar vermeli. Gerçek serbestlik budur. Okullara yazı yazdık. 209 özel okuldan 206'sı forma istediğini bildirdi. Bu konuyla ilgili ciddi gerekçeler toplandı."
Serbest kıyafetin maliyetinin yüksek olduğunu anlatan Gülan, "Aileler, çocuklarıyla çatışmaya girdiklerini söyledi. Büyük okullarda güvenliğin sağlanmasında ciddi sorunlar görüldü. Şu an gelen verilere göre veliler formaya karar vermiş durumda" dedi. Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan da sınav dönemi yaklaştığında, 8 ve 12. sınıf öğrencilerinin rapor aldıklarını söyledi. Rapor konusunun ahlaki açıdan da doğru olmadığını belirten Özcan, "Kişi hasta olmadığı halde rapor alıyordu. Farklı amaçlarla öğrenciler okullardan uzaklaşıyordu. Öğrenciler, velilerinin okul yönetimine başvurarak izin alması durumunda 45 günü sınava çalışarak geçirebilecekler" ifadelerini kullandı. - Edirne