Haberler

Lise Öğrencileriyle "Başarı Yolunda Tehditlerin, Fırsatların Neler?" Araştırması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara’da faaliyet gösteren Sola Unitas Academy, "Başarı yolunda tehditlerin, fırsatların neler?

Ankara'da faaliyet gösteren Sola Unitas Academy, "Başarı yolunda tehditlerin, fırsatların neler?" konulu araştırma kapsamında Ankara genelinde bin lise son sınıf öğrencisiyle görüşecek.

Araştırmayla ilgili bir açıklama yapan Yönetici ve Girişimci Koçu Murat Bozkurt, dünyada otorite sayılan aralarında ICF'in de bulunduğu üç kuruma ait yetkinliklerinin olduğunu ve bu kapsamda eğitim almış öğrenci koçlarıyla Ankara genelinde yaklaşık bin öğrenci ile 30 dakika yüz yüze görüşülerek yapılması planlanan araştırmada öğrencilerin algılarını öğrenerek farkındalık oluşturmak, öğrencilerde bir ışık oluşturmayı hedeflediklerini bildirdi. Bozkurt, araştırmanın detaylarını açıklarken öğrencilere şöyle seslendi:

"Sizi öğretmenlerinizden, ailenizden farklı şekilde, yargılamadan, akıl vermeden, yorum yapmadan sizi sizin için dinlemek istiyoruz. Sizin başarı algınızı, fırsatlarınızı ve tehditlerimizi öğrenmek istiyoruz. Sizi dinlerken de sizlerin meslek seçiminde daha başarılı ve mutlu olmanız için güçlü yönlerinizi keşfetmenizi sağlamayı, bu süreçte istediğiniz yere ulaşmanızı sağlamak için kendi verimli ders çalışma sisteminizi belirlemeniz için temsil sisteminizi görmenizi hedefliyoruz. Rotası olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez ama o rota istenmeyen bir rotaysa gidilmez veya o rüzgarı arkanıza nasıl almanız gerektiğini bilmezseniz yine gidemezsiniz."

"Güçlü yönlerinizi öğrendiğinizde yeteneklerinizin farkına varacak ve kariyer farkındalığınız artacaktır" diyen Bozkurt, "Öğrendiğiniz temsil sistemiyle de daha doğru nasıl ders çalışması gerektiğini, başarı yolunda ilerlemek için neye ihtiyacınız olduğunun farkına varacak, kendiniz için ideal öğrenme yöntemini ve sistemini geliştireceksiniz" diye konuştu.

Bozkurt, bunu onları dinleyerek yapacaklarını belirterek, "Bir öğretmenden, bir arkadaştan veya ebeveyn ve akrabalarından farklı olarak koç gibi dinleyerek, nasihat vermeden, akıl okumadan, yorum yapmadan onu sadece kendisi için dinleyerek yapacağız. Sorumuzu direkt öğrenciye sorarak cevabını öğreneceğiz. Bu soruyu sorarken aynı zamanda öğrencinin güçlü yanlarını keşfetmesini ve temsil sistemlerini öğrenmesini amaçlıyoruz. Güçlü yönlerini öğrenen öğrenci yeteneklerinin farkına varacak ve kariyer farkındalığı artacaktır. Öğrendiği temsil sistemiyle de daha doğru nasıl ders çalışması gerektiğini, başarı yolunda ilerlemek için neye ihtiyacı olduğunun farkına varacak, kendisi için ideal öğrenme yöntemini ve sistemini geliştirecektir."

Araştırma sonucunda çıkan verilerin Ankara'da semtlere ve cinsiyete göre farklıkları ortaya koyacağını, aynı zamanda öğrencilerin ortak sesi olma özelliğini de barındıracağını söyleyen Bozkurt, "Yarım saatte mucizeler yaratamayız ama genç beyinlerde bir ışık yakabiliriz. Gelin sizde bu ışık yakma yolculuğunda destekçimiz olun" mesajını verdi.

Kariyer belirleme yöntemleri hakkında da bilgi veren Murat Bozkurt, geleceğe yön vermek, doğru mesleği seçmek ve ömür boyu sevilen işi yapmak için öğrencilerin kendini daha iyi tanıyıp gelecek için doğru kararlar alması gerektiğini belirterek, "Bir insanın başına gelebilecek en büyük talihsizlik hoşlanmadığı ve onu mutlu etmeyecek bir konuda uzmanlaşması ve bu yönde meslek seçimi yapmasıdır. Hayatta başarıyı elde etmiş ancak bir türlü mutlu olamayan insanlarla karşılaşırsınız. Başarı her zaman mutluluğu getirmez ancak mutluluk her zaman başarıyı getirir" dedi.

İZOTOMİ SİSTEMİ İLE KARİYER BELİRLEME

İzotomi sisteminin bu düşüncelerle yola çıkmış bir kariyer belirleme sistemi olduğunu belirten Bozkurt şöyle dedi:

"Gençlerin ergenlik gibi hızlı değişimlerin yaşandığı, heyecanlı bir çağda, zorunluluklar ve beklentiler üzerinden değil, güçlü yönler ve temel değerler üzerinden geleceği planlamasını öngörmektedir. Mutlu bir gelecek ve dolayısıyla sürekli başarı, dışarıdan dayatılanlarla değil, ancak genç insanın kendi istekleri, değerleri ve güçlü yönleriyle oluşturulabilir. Değerlerin ve benlik algısının şekillendiği bu dönemde genç birey ve aile kariyer sürecinin zorluklarına değil, bireyin güçlü yönlerine ve ailenin yapıcı desteğine odaklanarak birlikte mutlu bir gelecek çizebilir. İzotomi bu sürece uzman yardımı sağlamak için oluşturulmuştur. Projenin ortaya çıkma sürecini ve üzerine kurulu olduğu felsefeyi www.izotomi.com adresinden okuyabilirsiniz."

Bozkurt, sistem hakkında şu bilgileri verdi:

"Eğer değerlerimiz zaman içerisinde en az değişen özelliklerimiz ise aynı değerlere sahip olan insanların benzeri iş ve mesleklerden benzeri hazzı ve tatmini almaları gereklidir. Öyleyse, mevcut mesleklerini yaparken mutlu ve mutsuz olan kişilerin değerlerini bulduğumuzda ve kendilerinden 15 yaş küçük kişilere de aynı testi uyguladığımızda bu kişilerin gelecekte benzer mesleklerde mutlu ya da mutsuz olacaklarını öngörebilecektik. Belirtilen test sadece kantitatif özellikler taşıyan bir test iken, eğer kalitatif yani bir uzman tarafından yapılabilecek ve varoluşsal deneyimsel (existential phenomenological) yöntemi çalışmamıza ekleyebilirsek doğruluk oranlarının artabileceğini düşündük. İzotomi mükemmel sonuç verdiği ya da geleceği gördüğü iddiasında değildir, ancak gelecek mutluluğun tespitinde bugün bilinen en iyi sistemdir."

İzotomi sisteminin hem sayısal hem de nitel (kalitatif) verilerle oluşturulan bir profil olduğunu bildiren Bozkurt, "Bu profil, mutlu bir kariyer için genç bireye ve ailesine bir başlangıç noktası sağlar. İzotomi, piyasada bulunan diğer kariyer belirleme yöntemlerine benzemez. Yalnızca sayısal verilerin elde edildiği, beceri ve yatkınlıkları ölçen bir anket kullanmaz. Öte yandan, sadece görüşme hizmetinin sunulduğu ve açık uçlu sorularla ilerleyen yöntemlerden de farklıdır. İzotomi, bu iki yöntemden beslenen ancak dünyada benzeri bulunmayan bir kariyer belirleme yöntemidir" ifadesini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close