Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İsrail Maliye Bakanı'ndan skandal Gazze sözleri

İsrailli bakandan skandal sözler

Lise Öğrencilerine Sağlıklı Beslenme Semineri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürlüğü'nde görevli Dr. Yavuz Dizdar, Bodrum'da lise öğrencilerine verdiği seminerde doğal gıdaların tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürlüğü'nde görevli Dr. Yavuz Dizdar, Bodrum'da lise öğrencilerine verdiği seminerde doğal gıdaların tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Bodrum'da, Bodrum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Slow Food Bodrum Gönüllüleri işbirliğiyle obezite ile mücadele etmek, doğal yiyecek üretiminin ve doğal üretilen yiyeceklerin tüketilmesinin özendirilmesini sağlamak amacıyla seminer düzenlendi.

Bodrum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki 'Obezite ile Mücadelede Sağlıklı Beslenmenin ABC'si' konulu seminere İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Müdürlüğü'nde görevli Dr. Yavuz Dizdar konuşmacı olarak katılarak, öğrencilere beslenme alışkanlıkları ile ilgili ilginç bilgiler verdi. Semineri öğrencilerin yanı sıra okul müdürü Abdülkadir Sağlam, müdür yardımcıları ve öğretmenlerde izledi. Dr. Dizdar öğrencilere yaptığı deneylerden, çalışmalardan elde ettiği sonuçları aktardı.

Tarım ilacı kullanılarak yetiştirilen meyve ve sebzelerin insan sağlığı açısından tehlikeli olabileceğin belirten Dr. Dizdar, "Bu nedenle yediğimiz yiyeceklerin doğalını tüketmeye özen göstermeliyiz. Vücudumuz bu kimyasalları yoğurt yardımıyla temizliyor. Ancak son zamanlarda bazı firmaların ürettiği yoğurtlar artık bozulmuyor. Yediğimiz yoğurt birkaç gün sonra bozulmuyorsa yani bakteri üretmiyorsa, onun zaten besin değeri yoktur. Yoğurdun canlı olması, yani bir süre bozulması ekşimesi, hatta daha da ileriki süreçte kurtçuk üretmesi gerekir. Ama şimdi neredeyse 1 ay dolapta duran yoğurt hiçbir şey olmuyor, bazılarında tadı bile değişmiyor. Halkımız yavaş yavaş bunun bilincine varmaya başladı. Hazır yoğurt piyasası yüzde 5 küçüldü. Çünkü artık yoğurdu eskisi gibi evde kendimiz mayalamaya başladık" dedi.

Hayvansal ürünlere de dikkat çeken Dr. Dizdar, tavuğun günümüzde 15 dakikada piştiğine dikkat çekerek, "Eskiden tavuk 1 saatten daha fazla sürede pişerdi. Yapılan bir araştırmada ABD'de piliçler 1925 yılında 112 günde yetiştirilirken günümüzde neredeyse 40 günün de altına indi. Hayvanların genetiğiyle oynuyorlar. Tüy gelişimleri, kemik yapıları bozuluyor. Endüstrinin ürettiği ürünler 100 yılda böyle gelişim gösterdi. Uzun raf ömrü olan gıdalar hayatımıza girmesiyle beslenmede geleneksellikten çıkıldı" diye konuştu.

Endüstriyel gıda üretimi ile işsizliğin de artacağını belirten Dr. Dizdar, "Makinelerin insanların yerini almaya başladığı bu süreçte, işsizlikte artmaya başlayacak. Beş kişinin yaptığı işi bir makine daha hızlı yapacak. Makinenin grev şansıda, itiraz hakkı yok. Bu nedenle sağlıklı gıdaya sahip çıkın. Doğal ürünlerle beslenmekten vazgeçmeyin. Fast food'tan uzak durun. Böyle söyleyince etkili olmuyor ama basit bir deney yaparak, gerçeği gözlerinizle görebilirsiniz. Hamburger köftelerini alın ve 15 gün bekletin. Bozulmadığını göreceksiniz. Böyle bir gıdayı tüketmek istemezsiz" dedi.

Seminerin sonunda okul müdürü Sağlam ve öğrenciler Dr. Dizdar'a teşekkür edip, çiçek verdi. Seminer, Bodrum yarımadasındaki diğer 7 lisede de 18 Aralık'a kadar düzenlenecek. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title